Top 6 ponturi cum sa fii asertiv in relatia de cuplu

Cabinet psihologie psihoterapie Bucuresti si online

Top 6 ponturi cum sa fii asertiv in relatia de cuplu

Loading

S-ar putea sa-ti fie greu sa fii asertiv in relatiile tale, dar nu este imposibil. Acest lucru se poate referi la mai multe tipuri de relatii, inclusiv cele pe care le aveti cu colegii de munca, prietenii sau partenerul. Vei putea fi asertiv in toate relatiile tale daca iti identifici propriile opinii si convingeri, le accepti validitatea si le exprimi mai activ.

Pasul I – Fii asertiv in relatiile romantic

1.Incepe pas cu pas. Daca te sperie sa faci prea multe schimbari brusc, poti incepe cu putin. Fii mai ferm treptat, in loc sa schimbi totul peste noapte. O schimbare brusca poate deruta sau poate cauza probleme cu partenerul tau.

De exemplu, fiti mai clar ce doriti pentru cina cand iesiti in oras. Nu trebuie sa-l lasi pe sotul tau sa aleaga mereu si sa fie de acord cu punctul lui de vedere. In schimb, sugereaza un alt tip de mancare care te atrage intr-un mod pozitiv, calm.

2.Credeti ca parerile voastre despre relatie sunt valide. Poti evita sa fii asertiv in relatiile tale romantice de teama ca partenerul tau te va parasi. Cu toate acestea, aceasta stare de fapt nu ar trebui sa va puna intr-o situatie in care credeti ca parerile voastre nu sunt importante. Fiecare sentiment trezit de relatie este legitim si sotul tau trebuie sa fie dispus sa vorbeasca despre asta cu tine.

Pentru a-ti spori increderea in tine, prospera in toate aspectele vietii tale. Trebuie sa-ti spui ca ceea ce gandesti sau simti despre o situatie este important. Indiferent daca le exprimi sau nu la inceput, trebuie sa-ti spui ca sentimentele si gandurile tale sunt valabile ori de cate ori le ai. In cele din urma le vei crede si iti va fi mai usor sa le exprimi.

Puteti incerca sa va motivati inainte de a va exprima sentimentele sau preocuparile legate de relatia voastra atunci cand le aveti. Va puteti spune: „Ceea ce cred eu este important. Daca iubita mea ma iubeste, punctul meu de vedere nu se va schimba.”

Daca ii este greu sa-ti sustina sentimentul sau parerea despre relatia ta, este necesar ca dinamica ta relationala sa fie reevaluata pentru a-ti pune cuplul intr-o situatie mai echitabila.

Ai grija sa nu fii agresiv, pasiv sau pasiv agresiv in conversatiile tale despre sentimentele tale cu ea. Ar trebui sa va exprimati sentimentele intr-un mod ferm, pozitiv si neacuzator.

3.Scapa de orice reziduu de vinovatie. Daca ti-ai petrecut cea mai mare parte a relatiei pe placul oamenilor, sunt sanse sa te simti putin vinovat cand vei incepe sa fii asertiv. Aceasta este o reactie comuna in aceasta situatie si te poate supara putin. Cu toate acestea, trebuie sa mergi mai departe si sa stii ca nu ar trebui sa te simti vinovat ca ai vorbit.

Incercati sa respirati profund daca va este dificil la inceput. Vizualizati-va inhaland calm, pace si putere, apoi expirand anxietate, rusine sau vinovatie.

De exemplu, s-ar putea sa te simti vinovat prima data cand ii spui sotului tau ca nu-ti place o activitate pe care o faceai des, cum ar fi mersul la pescuit. Cu toate acestea, vinovatia ta va trece in cele din urma si punctul tau de vedere asupra acestei chestiuni este valabil. Odata ce ti-ai exprimat rezultatul partenerului tau, poti incepe sa faci lucruri care va plac amandoi, iar el poate merge la pescuit singur sau cu prietenii.

4.Exprimati-va afirmatiile in mod corect. Este esential sa te asiguri ca ii faci comentariile iubitului tau in formularea corecta. Nu este intentia ta sa pari suparat sau sa-l acuzi, ci mai degraba sa-ti exprimi gandurile si sentimentele.

De exemplu, nu spune: „Esti dispretuitor si egoist”, in schimb spune „Am foarte nevoie de ajutor in apartament sau casa si cu cainii”. Am incercat sa vorbesc cu tine despre asta in trecut, dar se pare ca ma indepartezi. Aceasta ultima afirmatie si prima afirma acelasi lucru, dar aceasta este mult mai calma si mai  pozitiva.

5.Invata sa taci atunci cand este necesar. Desi a fi asertiv inseamna sa-ti exprimi punctele de vedere, nu inseamna ca nu ar trebui sa renunti niciodata la nimic. Compromisurile fac relatii, asa ca uneori nu obtii exact ceea ce iti doresti. Asta nu inseamna ca cineva ii lipseste increderea, ci ca tine cont de felul in care se simte partenerul sau.

Cu alte cuvinte, nu este o cerinta ca tu sa ai mereu dreptate sau sa-ti faci cunoscut fiecare gand in orice moment, mai ales daca situatia nu va ajuta sau rani relatia in vreun fel sau altul.

De exemplu, daca tu si iubitul tau nu impartasesti aceleasi opinii sau pareri politice despre o echipa sportiva, nu ar trebui sa-l fortezi sa placa sau sa se identifice cu aceeasi echipa sau persoana. Accepta ca parerile tale difera si nu te enerva sau asertiv suficient pentru a te certa sau relatia ta va avea de suferit.

Este acelasi lucru pe care il asteptati de la el. Deci este corect sa actionezi la fel.

A fi asertiv mai des iti va permite sa inveti mai multe despre ceea ce vrei si ce astepti de la el. Astfel, vei sti cand nu te deranjeaza sa faci compromisuri sau sa taci si cand o faci.

6.Evitati sa fiti prea emotional. Emotiile si relatiile romantice sunt legate. Totusi, trebuie sa faci efortul de a te detasa oarecum de emotiile tale atunci cand inveti sa fii asertiv. Nu vrei sa te faca mai pasiv sau agresiv decat increzator. In schimb, incearca sa reflectezi la relatia ta si la ceea ce ti se intampla cu liniste sufleteasca.

Cand simtiti ca emotiile incep sa preia controlul, ganditi-va sa renuntati la ele prin cateva respiratii adanci. Daca acest lucru nu functioneaza, puteti intrerupe discutia sau asteptati sa va controlati emotiile inainte de a continua sa vorbiti cu partenerul.

In acest fel, vei evita sa o ranesti sau sa-i spui lucruri la care nu vrei sa spui.

Pasul II.  – Afirma-te in relatiile cu prietenii

1.Invata sa spui nu. Probabil ca vei raspunde da la orice sugereaza prietenii tai. Daca te afli intr-o situatie care nu-ti place sau daca prietenul tau iti cere ceva ce nu esti dispus sa-l oferi, nu ar trebui sa spui da doar pentru a fi dragut. Trebuie sa spui nu, intr-un mod calm si pozitiv. A fi asertiv nu este acelasi lucru cu a fi nepoliticos, dar inseamna ca iti dai o parere respectuoasa si valabila in  situatie.

De exemplu, daca prietenul tau vrea sa vada un film care nu-ti place cu adevarat, spune-i calm: „Nu, nu vreau sa vad acel film.” Puteti chiar sa propuneti un alt film sau o alta activitate. In acest fel, puteti petrece timp impreuna in timp ce faceti ceva care functioneaza pentru toata lumea.

2.Fii direct. Asigura-te ca fii direct cand te afirmi cu prietenul tau. Nu ar trebui sa va plimbati in jurul modului in care va simtiti sau sa ne ignorati adevaratele sentimente. A fi explicit si direct cu privire la dorintele si sentimentele tale contribuie la asertivitate.

Nu fi prea vag, prea dur sau prea acuzator cu privire la ceea ce vrei.

De exemplu, ii poti spune prietenului tau: „As vrea sa merg la cafeneaua aia unde tin turnee”, in loc de „Nu ai prefera sa mergi intr-un loc mai distractiv?” 

3.De acord cu dezacordul. Se poate intampla ca tu si prietenii tai sa nu impartasiti aceeasi parere despre un anumit subiect. Nu inseamna ca niciuna dintre opiniile tale nu este valabila sau ca nu mai poti fi prieteni. Inseamna doar ca parerile tale difera asupra anumitor lucruri. Acest lucru este comun in prietenie sau in orice relatie pentru ca nu exista nimeni ca tine.

Aceste diferente sunt cele care fac ca prietenia ta sa fie interesanta si distractiva. Nu-i lasa sa stea in calea relatiei tale.

Ar trebui sa abordati situatia cu ideea ca este in regula sa fiti de acord sau sa nu fiti de acord, dar este in regula sa va exprimati parerea. Acelasi lucru este valabil si pentru opiniile prietenului tau, atata timp cat amandoi exprimi acele opinii intr-un mod pozitiv, calm si afirmativ.

De exemplu, daca tu si prietenul tau nu te intelegi intr-o anumita situatie, poti spune asta: „Iti respect punctul de vedere chiar daca este diferit de al meu. Sa fim de acord sa nu fim de acord si sa ne continuam ziua.”

4.Stabileste ce vrei de la ceilalti. Este necesar sa stii exact ce vrei si astepti de la ceilalti pentru a fi sincer cu ei. Cu alte cuvinte, trebuie sa evaluezi ce ai nevoie intr-o prietenie, asteptarile tale de la prietenii tai si comportamentul tau in acele prietenii.

Incercati sa enumerati calitatile prietenului perfect pentru dvs. Apoi, ganditi-va la fiecare calitate si la importanta lor probabila in relatia dvs. Acest lucru va va permite sa intelegeti ce doriti de la prieteniile voastre si cum sa le cereti prietenilor pentru aceste lucruri.

Vei putea vorbi mai bine cu un prieten despre ceea ce vrei de la ea intr-un mod pozitiv si calm daca o intelegi tu mai bine.

Prietenia ta va fi imbunatatita odata ce ea si tu vei fi pe aceeasi lungime de unda.

Pasul III – Exercitati controlul in relatiile profesionale

1.Abordati-va colegii calm si prietenos. A fi asertiv nu inseamna a fi agresiv sau rautacios. O caracteristica principala a asertiei este sa fii proactiv si pozitiv cu privire la convingerile si punctele de vedere ale cuiva. Cand lucrezi cu cineva, ar trebui sa abordezi intotdeauna situatiile intr-un mod pozitiv si calm atunci cand iti exprimi ideile.

De exemplu, daca nu va place o evaluare a performantei, va puteti aborda supervizorul sau seful cu calm si cu capul rece. Luati in considerare in avans ce punct doriti sa abordati la evaluare si exprimati-va preocuparile intr-un mod relaxat si pozitiv. Seful tau are mai multe sanse sa te ia in serios daca nu te porti gresit sau nu faci remarci acuzatoare. Incepeti conversatia astfel: „As dori sa va vorbesc despre evaluarea mea recenta. Mi se pare ca exista contradictii si as vrea sa le abordez.”

Nu trebuie sa aratati suparare, sa strigati sau chiar sa evitati intrebarea. Nu-l vei face pe seful tau sa te ia in serios fiind excesiv de agresiv, iar evitand sa vorbesti despre asta ne venind la birou te va face doar sa arati rau.

Cand discutati situatia cu supervizorul sau seful dvs., faceti contact vizual, evitati sa ridicati vocea, sa va agitati si sa adoptati o postura defensiva sau sa va incrucisati bratele.

2.Ai incredere in abilitatile tale. A fi increzator in ideile si opiniile tale este una dintre cele mai bune modalitati de a te afirma. Daca nu crezi in tine, nu vei dori niciodata sa vorbesti sau sa faci sugestii. Ar trebui sa incercati sa va exprimati ideile mai des in fiecare zi la locul de munca sau cel putin cand este momentul potrivit.

Daca in timpul unei intalniri iti vine in minte o idee buna pentru seful tau despre un proiect pe care-ti place sa-l incepi sau despre o poveste de scris, vorbeste si spune-o calm si pozitiv. Crede in abilitatile si ideile tale.

Doar asigurati-va ca ideile dvs. sunt bine gandite si, de asemenea, pregatite.

3.Practicati ascultarea activa. Un alt mod de a fi asertiv este de a face sugestii si comentarii informate si de a lua decizii informate. Si pentru a realiza acest lucru, este esential sa asculti in mod activ oamenii din jurul tau. Nu trebuie sa intrerupeti sau sa dispretuiti comentariile unui coleg atunci cand exprimati convingeri sau opinii. In schimb, incearca sa tii cont de opinia colegilor tai si sa o aprobi.

Asta inseamna ca trebuie sa-ti asculti cu adevarat colegii si sa faci un efort pentru a le intelege punctele de vedere.

Dupa aceea, vei putea lua o decizie in cunostinta de cauza cu privire la opinia ta cu privire la situatie.

4.Folositi persoana intai. Cand inveti sa te afirmi, este imperativ sa atingi ceea ce ai nevoie, ceea ce simti si vrei. Acest lucru trebuie simtit in declaratiile tale. Trebuie sa folositi propozitii la persoana intai sau „eu” in loc sa fiti vagi sau doar sa invinovatiti.

De exemplu, spuneti unui coleg de munca „Cred ca ar trebui sa schimbam angrosistii pentru a reduce cheltuielile pentru rechizite de birou” in loc sa spuneti „Ce se intampla daca schimbam angrosistii pentru a reduce cheltuielile pentru rechizite de birou? Birou?”

5.Fii increzator. Cand iti dai cu parerea, fa-o cu incredere. Vei suna ca si cum ai controla ceea ce spui si vei fi mai increzator. Ai grija sa nu pari arogant in timp ce esti sigur pe tine.

De exemplu, intra in urmatoarea ta intalnire cu idei grozave pe care le prezinti pe un ton uniform, calm, cu o expresie faciala neutra sau pozitiva si un aer de incredere. Este mai probabil ca colegii si seful dvs. sa va ia in serios.

6.Nu lasa stresul sa ajunga la tine. Stresul poate fi unul dintre principalele motive pentru care nu esti asertiv la locul de munca. Este posibil sa ratezi o posibilitate pentru ca te stresai prea mult cu privire la rezultatul unei circumstante in care ai ocazia sa te afirmi. Stresati-va mai putin in legatura cu o situatie pentru a evita un astfel de scenariu.

De exemplu, daca aveti o idee grozava pentru un proiect la care lucrati cu colegii de munca, ar trebui sa o sugerati intr-un mod calm si pozitiv. Nu va stresati si nu va ganditi prea mult.

7.Raportati o conduita incorecta. Daca simtiti ca sunteti profitat, ar trebui sa raportati acest lucru si sa va exprimati punctul de vedere in aceasta privinta. Numai tu poti intelege modul in care esti tratat. Daca simtiti ca un supervizor, un sef sau un coleg de munca va trateaza nedrept, discutati comportamentul rational si calm.

Ar trebui sa incercati sa aveti exemple explicite de abuz sau tratament inechitabil. Acest lucru va va face cazul mai intemeiat si mai solid in exemplele din viata reala.

Nu te comporta irational si nu tipi la ei. Te va face doar sa arati rau. Ar trebui sa abordati intotdeauna situatiile cu incredere, mai degraba decat agresiv.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blăgoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×