Top 3 masti ale Narcisistului in relatia de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Top 3 masti ale Narcisistului in relatia de cuplu

Loading

Narcisistii se cred mai aratosi, mai destepti si mai importanti decat alti oameni, si cred ca merita un tratament special. Psihologii recunosc doua forme de narcisism: cel grandios si cel vulnerabil.

Exista doua forme principale recunoscute de psihologi: narcisismul grandios si narcisismul vulnerabil. Aceste doua tipuri de caracteristici si comportamente distincte:

Narcisismul Grandios

Autoevaluare exagerata: Persoanele cu narcisism grandios au o incredere exagerata in propriile abilitati si o imagine exagerata despre ei insisi.

Necesitate de admirare: Aceste persoane au nevoie constanta de apreciere si admiratie din partea celor din jur.

Lipsa empatiei: Pot avea dificultati in intelegerea si simtirea emotiilor altor persoane si se concentreaza mai mult pe satisfacerea propriilor nevoi.

Competitivitate excesiva: Tind sa se vada in competitie constanta cu ceilalti si doresc sa fie considerati superiori in toate aspectele.

Exploatare interpersonala: Pot utiliza relatiile pentru propriul avantaj si pot sa nu se preocupe de bine celorlalti.

Narcisismul Vulnerabil (sau Sensibil)

Autoevaluare fragila: Persoanele cu narcisism vulnerabil au o autoevaluare fragila si o incredere sigura in ei insisi, desi pot parea arogante sau defensive in exterior.

Sensibilitate la critica: Sunt foarte sensibile la critici si respingeri, reactionand deseori cu furie sau defensivitate.

Perfectionism: Pot avea tendinte de perfectionism si pot fi obsedate de succes sau esecul lor perceput.

Evitarea expunerii: Se pot retrage din situatii sau relatii care le pot expune la critici sau umilinta.

Cauta aprobare: Desi pot evita increderea in ceilalti, ei doresc sa continue aprobarea si validarea acestora.

Este important sa subliniem ca narcisismul poate fi prezent in diferite grade si combinatii ale acestor doua forme. De asemenea, sanatatea mentala poate fi afectata in cazul unei prezente prea pronuntate a narcisismului in viata unei persoane, deoarece poate duce la dificultati in relatie si la stres emotional.

  • Factorii cauzatori ai narcisismului

Narcisismul poate avea radacini in experientele timpurii de viata, cum ar fi exagerarea sau minimalizarea abilitatilor copilului de catre parinti.

Un mediu in care copilul este supraingradit sau suprasolicitat pentru performanta poate contribui la dezvoltarea narcisismului.

Traume sau evenimente de viata care afecteaza increderea in sine pot, de asemenea, juca un rol in dezvoltarea narcisismului.

  • Impactul narcisismului

Narcisismul poate afecta negativ relatiile interpersonale, deoarece cei cu narcisism grandios pot fi insensibili la nevoile si sentimentele altora, in timp ce cei cu narcisism vulnerabil pot fi prea sensibili la critici.

Pot experimenta stres si tensiune emotionala din cauza nevoii constante de validare si a fricii de a fi respinsi sau critici.

Narcisismul poate influenta deciziile si comportamentele in viata profesionala si personala.

  • Progresul si schimbarea

Schimbarea comportamentului narcisist poate fi dificila, dar nu este imposibila. Este nevoie de dorinta sincera de a se schimba si de a se angaja in terapie pe termen lung.

Persoanele cu narcisism pot invata sa-si regleze autoevaluarea, sa-si dezvolte empatia si sa dezvolte relatii interpersonale mai sanatoase.

  • Abordarea narcisismului in viata de zi cu zi

Pentru cei care interactioneaza cu persoane narcisiste, este important sa fie constienti de dinamica relationala si sa stabileasca limitele clare si sa comunice deschise si calm.

Este important sa se evite alimentarea narcisismului oferind in mod excesiv admiratie sau validare nesanatoasa, dar, in acelasi timp, sa fie constienti de nevoile si vulnerabilitatile acestor persoane.

  • Prevenirea narcisismului la copii

Parintii pot contribui la prevenirea narcisismului la copii prin promovarea unui mediu care incurajeaza increderea in sine sanatoasa, empatia si relatiile interpersonale pozitive.

Este important sa se evite exagerarea performantei sau sa se minimalizeze eforturile copiilor si sa se promoveze in schimbul efortului, dezvoltarea abilitatilor si conexiunea cu ceilati.

Cele 3 masti ale Narcisistului in relatia de cuplu

Relatiile de cuplu sunt complexe si variate, influentate de personalitate si comportamentul individual implicat. In cadrul relatiilor e cuplu, narcisistul se prezinta printr-o autoevaluare exagerata, cu nevoia constanta de admiratie si  are o lipsa de empatie fata de partener. 

  • Autoevaluarea exagerata si nevoia de admirare

Narcisismul, in relatie de cuplu, se poate manifesta printr-o autoevaluare exagerata si un ego marit. Partenerul narcisist se percepe deseori ca fiind superior celuilalt si poate astepta admiratie si validare constanta. Acest comportament poate duce la o dinamica de putere neechilibrata, in care partenerul narcisist incearca sa domine si sa controleze relatia.

Nevoia de admirare a narcisistului poate crea un climat de tensiune in cuplu. Partenerul poate simti presiunea de a se supune si de a adula constant narcisistul, ceea ce poate afecta negativ respectul de sine si satisfactia in relatie.

  • Lipsa empatiei si problemele de comunicare

Un alt aspect al narcisismului in relatia de cuplu este lipsa empatiei. Narcisistul poate fi mai putin preocupat de nevoile, sentimentele si dorintele partenerului si se concentreaza mai mult pe satisfacerea propriilor nevoi si dorinte. Acest lucru poate duce la dificultati in comunicare si la conflicte constante in cuplu.

Lipsa empatiei poate face ca partenerul sa se simta ignorat sau neinteles. Narcisistul poate fi prea preocupat de propria imagine si nevoile sale pentru acordarea atentiei necesare partenerului. Aceasta poate crea resentimente si distanta in relatie.

  • Impactul narcisismului asupra relatiei

Narcisismul poate avea un impact semnificativ asupra unei relatii de cuplu. In cazul unui narcisism extrem, relatia poate deveni abuziva, cu un partener care exercita control si putere asupra celuilalt. In cazurile mai blande, relatia poate fi marcata de tensiuni constante si de lipsa satisfactiei personale.

Este important de mentionat ca narcisismul nu este intotdeauna iremediabil. Cu ajutorul terapiei de cuplu si a terapiei individuale, narcisistul poate sa inteleaga cauzele comportamentului sau si sa dezvolte empatie si abilitati de comunicare sanatoasa. Totodata, partenerul poate invata sa stabileasca limite sanatoase si sa-si protejeze propria bunastare.

In concluzie, narcisismul poate avea un impact semnificativ asupra relatiei de cuplu, generand tensiuni si conflicte. Cu toate acestea, cu ajutorul terapiei si a efortului comun, este posibil sa se gaseasca solutii pentru a gestiona narcisismul intr-o maniera sanatoasa si pentru a dezvolta o relatie mai echilibrata si satisfacatoare pentru ambele parti. Este esential ca ambii parteneri sa fie dipusi sa lucreze la crearea relatiei si sa caute ajutor atunci cand este necesar.

Cautarea ajutorului profesional

Daca cineva suspecteaza ca are sau este afectat de narcisism, este recomandabil sa caute ajutor profesional al unui psiholog sau terapeut specializat in tulburari de personalitate.

Terapia poate oferi instrumente si strategii pentru gestionarea narcisismului si dezvoltarea unor relatii sanatoase.

Terapia poate oferi un spatiu sigur si de sprijin pentru a explora si a aborda aceste aspecte. Este important ca acesti oameni sa fie ajutati sa regleze autoevaluarea si relatiile pentru a avea o viata mai echilibrata si sanatoasa.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blăgoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×