Terapia de familie este o abordare psihoterapeutica recunoscuta care vizeaza in principal sistemul familial ca unitate sociala.
Terapia de familie (numita si terapie sistemica) permite membrilor familiei sa-si exprime si sa exploreze in siguranta gandurile si emotiile dificile, sa inteleaga experientele si perspectivele celorlalti, sa perceapa nevoile celuilalt, sa construiasca puterea familiei si sa faca schimbari semnificative in relatiile lor si in viata lor.
Terapia de familie se concentreaza pe familia si retelele relationale ale unui individ. Este o abordare bine documentata, cu dovezi solide ale eficacitatii sale intr-o gama larga de indicatii specifice.
Terapia de familie este cu siguranta utila in perioadele de criza dar si pentru probleme recurente. De asemenea, este folosit pentru a preveni probleme precum dificultatile comportamentale (de exemplu: delincventa sau problemele de sanatate mintala). Terapia de familie poate fi deosebit de eficienta pentru o familie in urmatoarele situatii:
- Probleme de sanatate, in special boli fizice cronice
- Probleme psihosomatice
- Maladie mentale la copii si adolescenti
- Dificultati psihosexuale
- Abuzul de alcool si alte droguri
- Probleme de relatie, divort si separare
- Asistenta maternala, adoptie si probleme conexe
- Probleme in ciclul familial si in etapele de tranzitie
- Probleme scolare
- Probleme legate de munca
- Experiente traumatice, pierderi si doliu
O sedinta de terapie de familie dureaza intre 60 si 90 de minute; intervalul dintre sedinte variaza de la una la cateva saptamani in functie de problemele prezentate, nevoile membrilor familiei, stadiul tratamentului si alte variabile. Deciziile asupra acestor puncte sunt negociate intre clienti si psihoterapeut. Desi este dificil de estimat si difera mult, durata medie a tratamentului pentru terapia de familie este intre 6 si 20 de sedinte.
Abia astept sa lucram impreuna!
Niciun comentariu