Relații intermitente: Cum afectează sănătatea emoțională și ce putem face?

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Relații intermitente: Cum afectează sănătatea emoțională și ce putem face?

Loading

Relațiile de cuplu sunt complexe și adesea pline de provocări. În timp ce iubirea poate colora viața în nuanțe vibrante și pline de speranță, există momente în care relațiile pot deveni toxice, mai ales atunci când partenerii se regăsesc într-un ciclu nesfârșit de despărțiri și împăcări.

Aceste relații intermitente, în care identitatea și stabilitatea cuplului devin neclare, pot aduce mai multă suferință decât bucurie.

Viața văzută prin prisma iubirii este, fără îndoială, frumoasă. Chiar și orbirea minții și vederea încețoșată par acceptabile pentru o vreme, evident.

Însă a rămâne blocat într-o relație a cărei identitate este neclară este cu totul altceva. Multe cupluri, incapabile să gestioneze crizele lor, se regăsesc într-o buclă nesfârșită de despărțiri și împăcări, fără a găsi soluții reale.

Acest tipar absurd de unire-separare devine o încercare de a menține relația vie, dar fără rezultate satisfăcătoare pentru niciunul dintre parteneri.

Celebrul “nici cu tine, nici fără tine” este o realitate pentru multe cupluri. Sunt sigură că știți despre ce vorbesc.

Pentru cei care au nevoie să aibă totul bine organizat, acest fenomen are și un nume: relații intermitente. Deși fiecare relație este unică, în marea majoritate a cazurilor, aceste relații urmează un tipar previzibil.

Numele pe care îl dăm acestui tipar depinde de modul în care fiecare persoană implicată îl trăiește, îl înțelege și îl simte. Uneori, lăsăm deoparte limbajul tehnic și ne exprimăm în termeni mai simpli. 

Și, în adâncul sufletului nostru, știm că o relație intermitentă rareori ne va împlini în modul în care tânjim. 

Oricum, nu cred că o iubire supusă impunerii timpului și a așteptării va aduce vreodată roadele dorite.

Nu sunt deloc pesimistă, dar tind să cred că oboseala, epuizarea, dezamăgirea și frustrarea, printre altele, își vor lua în cele din urmă tributul asupra cuplului.

Desigur, acest lucru nu este adevărat pentru toate cuplurile. Uneori, despărțirea poate avea efectul opus celui descris și poate face cuplul să realizeze cu adevărat cât de important este unul pentru celălalt.

Sub acest comportament se află mulți factori, precum modul învățat de a relaționa, stilul de atașament, dependența emoțională, frica de singurătate, capacitatea de recuperare și adaptabilitatea la situații noi, și multe altele.

Ajungem astfel la momentul în care este mai bine să renunți decât să continui. Nu este vorba despre a ști să pierzi, ci despre a-ți prioritiza propria sănătate emoțională, de a întoarce cu adevărat pagina și de a te îndepărta de aceste dependențe nocive.

Aceste relații nu promit nimic bun. Un cuplu nu ar trebui să fie sursa principală a fericirii noastre, ci un plus care contribuie la realizarea și trăirea acesteia.

Pe de altă parte, ar fi nedrept ca fericirea noastră să depindă complet de o altă persoană, nu credeți?

Relațiile intermitente pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea noastră emoțională și mentală.

Ele ne pot lăsa într-o stare constantă de nesiguranță și neliniște, fără să ne ofere satisfacția și stabilitatea pe care le căutăm într-o relație sănătoasă.

Este esențial să înțelegem că fericirea noastră nu ar trebui să depindă exclusiv de o altă persoană.

Să ne respectăm pe noi înșine suficient de mult pentru a încheia aceste cicluri dăunătoare și să căutăm relații care ne oferă sprijin, iubire și creștere.

Fiecare persoană merită să fie fericită și împlinită în relațiile sale. Să ne amintim că uneori, a spune “adio” poate fi cel mai curajos și sănătos lucru pe care îl putem face pentru noi înșine.

Prioritizând propria noastră sănătate emoțională, putem deschide ușa către relații mai autentice și mai pline de sens.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Aina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×