Relatie toxica: 7 indicii ca esti intr-o relatie de cuplu abuziva  

Cabinet psihologie psihoterapie Bucuresti si online

Relatie toxica: 7 indicii ca esti intr-o relatie de cuplu abuziva  

Loading

A trai intr-o relatie toxica i se poate intampla oricui. Toxicitatea unei relatii poate fi intalnita in diferite momente ale vietii cotidiene (profesionala, familiala, in relatiile de prietenie sau cuplu). Relatiile toxice pot avea consecinte negative pentru persoana care are de-a face cu astfel de situatii. Toxicitatea unei relatii poate dauna cresterii personale si poate provoca suferinta persoanei care experimenteaza zilnic actiunile persoanei toxice.

Dar cum recunosti o relatie toxica? Semnele unei relatii toxice sunt adesea mascate de sentimentele avute pentru barbatul sau femeia toxica. E dificil sa realizezi ca traiesti intr-o relatie toxica. Pentru a nu mai suferi din cauza acestui tip de relatie si pentru a reusi sa scapi dintr-o astfel de situatie, iata 7 semne care te vor ajuta sa identifici daca esti sau nu intr-o relatie toxica.

Daca in prezent traiesti intr-o relatie toxica sau daca ai impresia ca te afli sub influenta unei persoane toxice, nu ezita sa faci testul de mai jos care iti va permite sa obtii primele raspunsuri la problemele tale.

1: Nu poti fi tu insuti

Primul semn care iti poate dovedi ca te afli intr-o relatie toxica este legat de schimbarile pe care esti obligat sa le faci pentru celalalt, pentru a mentine relatia. Intr-adevar, daca ai observat ca partenerul tau asteapta mai mult de la tine decat ceea ce poti oferi si are solicitari care nu corespund functionarii tale naturale, acesta este unul dintre primele semne ale unei relatii toxice.

Daca partenerul tau incearca sa te schimbe, sa te modeleze in ceea ce doreste de la tine si iti cere sa te transformi conform dorintelor lui, trebuie sa faci un pas inapoi si sa te intrebi daca apartii acestei relatii.

Nu este niciodata justificat sa fii nevoit sa te abtii de la ceea ce ai tendinta de a fi in mod natural si/sau sa adopti comportamente care te afecteaza pentru a-l multumi pe celalalt. Se poate intampla bineinteles sa decizi sa lucrezi asupra ta pentru a schimba anumite aspecte care dauneaza relatiei (gelozie, hipersensibilitate…).

Cu toate acestea, atunci cand aceasta munca are loc, esti constient ca vei fi mai bine cu tine si cu celalalt. Daca nu te simti recunoscut pentru cine esti si simti ca trebuie sa depui efort cu tine pentru a-ti multumi partenerul, nu esti intr-o relatie sanatoasa.

2: Nu poti discuta

Caracteristica relatiei toxice este imposibilitatea rezolvarii dificultatilor relationale prin schimb si dialog. Intr-o relatie toxica, eventualele discutii nu duc niciodata la o imbunatatire a situatiei si pot fi, dimpotriva, o sursa de conflict suplimentar. Comunicarea duce cel mai adesea la neintelegeri reciproce. Poate fi, de asemenea, un prilej de manipulare, prin care partenerul toxic va institui o situatie de influenta.

In acest caz, comunicarea este alcatuita din contradictii (in cuvinte in sine sau intre cuvinte si atitudini) si reprezinta un instrument de aducere a celuilalt intr-o stare de stupoare si deci de vulnerabilitate, ceea ce il face cu atat mai maleabil.

Comunicarea verbala este, de fapt, un mijloc foarte utilizat de catre persoanele cu profil afectiv manipulativ pentru a-si destabiliza si subjuga partenerul. Cel mai adesea ele reusesc sa obtina ceea ce isi doresc, creand confuzie in mintea celuilalt pentru a-si impune si legitima modus operandi distructiv.

Incercarile de dialog care vizeaza punerea sub semnul intrebarii a acestor moduri toxice de functionare vor duce de cele mai multe ori la o inversare a situatiei, in sesnsul in care manipulatorul se victimizeaza si il face pe celalalt responsabil pentru disfunctionalitatile din relatie.

3: Nu te simti in siguranta

O relatie toxica se defineste si prin nesiguranta emotionala pe care o genereaza. Daca ti-e teama de reactiile partenerului tau pentru ca sunt adesea imprevizibile, daca iti dai seama ca esti din ce in ce mai des nesigur pentru ca nu stii niciodata la ce sa te astepti de la el, acesta este un semn major ca relatia ta este toxica.

Acest lucru se poate manifesta si prin instabilitate in comportamentele pe care le are sotul/sotia cu tine, in dragoste. El sau ea alterneaza fazele de seductie si tandrete cu perioade de distanta sau chiar de violenta. Acesta poate fi unul dintre semnele unei relatii toxice care te va face sa fii in permanenta in garda si sa cauti sa te adaptezi continuu pentru a evita pe cat posibil sa suferi dispozitiile partenerului tau.

O alta caracteristica este aceea ca iti pierzi spontaneitatea si bucuria de a trai si, mai presus de toate, te afli intr-o situatie de nesiguranta emotionala cauzata de comportamentul partenerului. Aceasta nesiguranta afectiva este o sursa de stres si tensiune si deschide calea catre o situatie de control emotional.

4: Dezvolti o (co-)dependenta.

In timp ce o relatie sanatoasa permite mentinerea dezvoltarii fiecaruia dintre parteneri in afara situatiei relationale, trairea intr-un cuplu toxic va tinde sa creeze o situatie de dependenta emotionala sau codependenta. Acest lucru poate duce la un dezechilibru in relatie, in care simti ca daruiesti mai mult decat primesti si investesti totul in partenerul tau si in relatie, in timp ce acesta pare a fi detasat, mentinand in acelasi timp investitiile in afara relatiei, in detrimentul nevoilor tale emotionale.

Codependenta este un scenariu intalnit in relatiile toxice, in care fiecare partener va cauta sa atinga implinirea emotionala exclusiv prin celalalt, cu riscul de a se vampiriza unul pe celalalt. Atunci nu mai exista nicio deschidere spre exterior, cuplul se retrage in sine.

Relatia toxica din cuplu preia apoi nevoile fiecaruia. Treptat, se poate ajunge la o tendinta de control reciproc care se va manifesta prin gelozie, posesivitate si intransigenta. Aceasta forma de relatie este, de asemenea, toxica, deoarece duce la instrainare si izolare reciproca (in perechi), o sursa de tensiune semnificativa pe termen lung.

5: Nu te mai recunosti

O relatie toxica va avea ca efect sa te goleasca treptat de substanta ta vitala prin testarea permanenta la care esti supus.

Numeroasele intrebari, incercari de intelegere, eforturi de adaptare la comportamente care sunt surse de suferinta ajung sa te epuizeze psihic. Nu mai esti persoana care erai inainte de relatie, simti ca ai pierdut ceva pe parcurs. Apasat in intregime de relatie si de dificultatile prin care treci, nu mai este loc de exprimarea adevaratei personalitati; partenerul de multe ori nu recunoaste calitatile si nu le pune in valoare.

Incetul cu incetul, incepi sa uiti de tine pentru mentinerea relatiei, iar preocuparea si precautia preiau controlul. Acestea sunt primele semne de retinere emotionala, cand nu-ti mai poti permite sa fii tu insuti de teama sa nu fii ranit din nou. Este un proces inconstient prin care fiintele umane se protejeaza punandu-se intr-un fel de „mod de supravietuire”, cu o stare de hipervigilenta care poate fi uneori constanta.

Din acest motiv, parasirea unui cuplu toxic se refera in multe cazuri la o stare post-traumatica: aceasta nu a constat intr-un eveniment brusc, ci mai degraba intr-o alunecare treptata catre o stare de soc in care te scufunzi, respectiv relatia toxica pe termen lung.

6: Stima ta de sine a fost afectata

Intr-o relatie toxica, ai tendinta de a te simti diminuat in general, ca urmare a incercarilor mereu nereusite de a imbunatati situatia.

Stima de sine este afectata in special si mai ales atunci cand te confrunti cu un partener toxic. Devalorizarea celuilalt este unul dintre mijloacele prin care partenerul toxic indragostit isi va impune punctul de vedere. Victima lui este, intr-adevar, mai vulnerabila si, prin urmare, mai manipulabila decat o alta persoana. Ea va simti ca merita abuzul pe care il primeste.

Dincolo de devalorizarea folosita ca mijloc de dominare, chiar de distrugere, faptul de a te simti prizonierul unei relatii care te distruge mai degraba decat sa te implineasca, contribuie si la deteriorarea stimei de sine.

Intr-adevar, stii ca investesti in ceva care te raneste, fara a te simti capabil sa te extragi din asta. In acelasi timp, nu esti constient de procesele de control care sunt folosite si care te impiedica sa iesi din relatie. Acest lucru are ca efect sa te slabeasca si mai mult, in timp ce resimti vinovatia incapacitatii de a iesi din aceasta relatie distructiva.

Rusinea de a fi maltratat este, de asemenea, foarte comuna. Daca te afli in aceasta situatie, poti avea tendinta de a-ti autodevaloriza vulnerabilitatea in relatie. Intrucat acesta este un adevarat cerc vicios care contribuie la slabirea ta, este important sa ceri ajutor imediat ce realizezi capcana in care ai cazut.

7: Nu prosperi in viata ta intima

Lipsa de implinire intr-o relatie se strecoara in cele mai intime momente. Intr-adevar, partenerul te poate rani si injosi atunci cand impartasiti un moment intim impreuna prin intimidare, gesturi violente, santaj, insulte… Nu mai poti aprecia aceste momente cu cealalta jumatate, ba chiar incepi sa te temi de ele.

Intrucat placerea si activitatea sexuala sunt direct legate de psihic, o disfunctie pe aceasta latura provoaca inevitabil anumite tulburari care au repercusiuni asupra vietii intime.

Prin urmare, impartasirea relatiilor sexuale cu un partener toxic creste riscul de a dezvolta anumite blocaje legate de tulburari sexuale, cum ar fi vaginismul sau anorgasmia. Un barbat victima a unei femei toxice are, de asemenea, un risc crescut de a-si pierde mintile si de a fi impotent in pat. Presiunea constanta si nesiguranta sunt adesea cauza acestor necazuri.

Partenerul poate fi, de asemenea, abuziv si isi pune propria placere sexuala mai presus de orice altceva, in detrimentul dorintelor tale. Nu tine cont de consimtamantul tau si apoi esti santajat sau abuzat fizic pentru ca el sa-si poata satisface mereu nevoile. Violenta sexuala in cuplu poate provoca multe probleme ulterior: o sarcina nedorita, contaminarea cu o infectie cu transmitere sexuala sau o anxietate puternica.

In sfarsit, absenta dorintei la femei sau pierderea libidoului la barbati este uneori rezultatul unei relatii toxice. Simți ca traiesti intr-un mediu daunator care iti submineaza stima de sine, te plaseaza intr-un comportament dependent si te impiedica sa fii tu insuti. Dorinta ta sexuala este apoi puternic influentata de toate aceste tulburari pe care le primeste mintea ta.

Desigur, aceste tulburari pot fi tratate datorita sprijinului medical si terapeutic: se pune capat abuzului sexual, se trateaza ejacularea precoce sau pur si simplu se ajunge la o viata intima implinita!

Va multumesc,

Psihoterapeut EFT Alina Blagoi

 

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×