Reconectarea prin vindecare: Navigând prin emoțiile traumei în terapia de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Reconectarea prin vindecare: Navigând prin emoțiile traumei în terapia de cuplu

Loading

În trecut, specialiștii în terapie foloseau termenul de „traumă” exclusiv pentru a caracteriza evenimente extreme precum conflictele armate, abuzurile sexuale sau situațiile care amenință viața. Acum este acceptat faptul că traumele din cadrul relațiilor pot declanșa reacții asemănătoare.

Situațiile în care un partener se implică în acțiuni precum infidelitatea sau comportamente dependente, determinându-și partenerul să se simtă părăsit și trădat, pot provoca la partenerul afectat simptome similare traumei. Acestea includ senzații de rușine, nevaloare, izolare, paranoia, gânduri obsesive legate de actul trădării și chiar idei de auto-lezare.

Observ că frecvent cuplurile tind să subestimeze, să respingă sau să interpreteze greșit aceste manifestări, ceea ce complică procesul de vindecare și reînnoire a conexiunii. Partenerul afectat se poate întreba dacă este rănit din nou.

Această teamă poate evolua într-o serie de reacții variate, cum ar fi acuzele, interogările, întrebările și investigațiile în comunicările electronice ale partenerului, în căutare de dovezi de comportament trădător sau nociv.

Aceștia pot ajunge la concluzii precum „Nu mai pot să am încredere în tine” sau „Ești incapabil de schimbare” atunci când situația devine prea greu de suportat.

Pentru partenerul care a cauzat rănirea, aceasta poate fi o experiență demoralizantă. E posibil ca ace

st partener să fi renunțat într-adevăr la comportamentul nociv, să fie implicat într-un proces de recuperare eficientă și să fi atins o perioadă considerabilă de abstinență. Poate că a încheiat o aventură extraconjugală și și-a recunoscut înșelăciunea.

Cu toate aceste progrese, partenerul lor s-ar putea încă să fie precaut și neîncrezător. Partenerul care a greșit poate deveni frustrat atunci când celălalt aduce în mod repetat în discuție evenimentele dureroase din trecut sau caută indicii ale unor comportamente negative anticipate.

Această frustrare se poate transforma în mânie și resentimente: „Partenerul meu nu va reuși să aibă din nou încredere în mine.” „De ce nu putem trece peste asta?”

Când întâlnesc cupluri prinse în acest ciclu perturbator, încep să investighez existența unei traume nerezolvate – o forță care, dacă nu este recunoscută și abordată, poate crea animozitate între parteneri și împiedică procesul de vindecare.

Retrăirea durerii

Să examinăm un caz ipotetic pentru a ilustra mai bine. George și Alina au apelat la terapia de cuplu pentru a se vindeca după rănile cauzate de infidelitatea lui George. George era într-un proces de schimbare de aproape un an, dedicându-se îmbunătățirii relației și făcând progrese notabile. Ambii erau plini de speranță pentru viitorul relației lor, simțindu-se uneori chiar mai apropiați decât înainte de a se confrunta cu infidelitatea lui George.

În astfel de situații, mă întreb adesea despre impactul unei traume nerezolvate – un factor care, dacă nu este recunoscut, poate crea tensiuni și împiedica vindecarea.

Surpriza lor a venit când un incident minor a escaladat într-un conflict major, reamintindu-le de zilele tumultoase ale infidelității lui George. Ei au povestit cum George a întârziat de la o întâlnire, uitând să o anunțe pe Alina, și cum întârzierea lui a declanșat vechi temeri și neîncredere. Alina a descris cum scuzele lui George au readus aminte de minciunile pe care le spunea pentru a-și acoperi infidelitatea. Ea a resimțit aceleași sentimente de trădare și incertitudine.

Și George era frustrat, simțindu-se copleșit și furios de reacția Alinei. Chiar dacă motivele întârzierii sale erau sincere, se confrunta cu aceleași acuzații și neîncredere. În sesiunea noastră, ambii au exprimat sentimentul de regres și îndoiala că ar putea continua împreună dacă lucrurile stau așa.

Răspunsul la traumă și vindecarea

Când cuplurile recunosc reacțiile declanșate de traumă, pot începe să răspundă în moduri care transformă situația. Aceasta le permite să se alinieze și să înțeleagă că “problema” nu este doar lipsa de încredere, ci mai degrabă modul în care gestionează deconectarea provocată de traumă.

Momentul crucial a fost întârzierea lui George. Reacția lor la acest incident a influențat ritmul vindecării lor. Dacă George ar fi răspuns cu lipsă de empatie, Alina s-ar fi simțit nevoită să gestioneze singură sentimentele sale, distanțându-se și mai mult în relație. Însă, dacă George ar fi devenit un sprijin sigur pentru Alina, ar fi putut învăța să se conecteze în moduri esențiale pentru vindecare. Astfel, cuplurile își pot întări relația.

Când vechile răni sunt reactivată, nu este o repetare a trecutului, ci o oportunitate de a spune: “Înțeleg de ce te simți așa. Sunt aici pentru tine. Nu ești singur(ă).” Partenerul care a greșit poate oferi confort și înțelegere, transformând situația dintr-o poziție defensivă în una de suport și empatie.

De asemenea, partenerul afectat poate recunoaște emoțiile sale ca răspuns la trauma resimțită. Pot începe să distingă între “Nu ai încredere în mine” și “Simt din nou anxietatea și teama că mă vei răni. În aceste momente, am nevoie să fii alături de mine, să mă asiguri, să înțelegi durerea mea, să mă asculți.”

Construirea încrederii și a conexiunii

Momentele dificile se pot transforma în oportunități pentru vindecare autentică și conexiune profundă. Acestea devin momentele în care cuplurile folosesc durerea trecutului pentru a se apropia, creând siguranță și securitate.

Astfel de momente, tratate cu grijă, pot deveni baza refacerii încrederii. Nu sunt de temut, ci de valorificat pentru apropierea pe care o pot aduce. Relația devine nu doar un refugiu pentru alinare, ci și o protecție împotriva stresului cauzat de traumă.

Dacă întâmpinați dificultăți în relația dvs., este recomandat să căutați ajutorul unui terapeut autorizat.

Să vă fie cu folos,
Psihoterapeut Alina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×