Partenerul tau are depresie si te respinge? 8 sfaturi pentru a face fata

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Partenerul tau are depresie si te respinge? 8 sfaturi pentru a face fata

Loading

 

Daca esti intr-o relatie cu cineva care sufera de depresie, este probabil sa te lupti cu un amestec de emotii si mai ales cu multe intrebari. De fapt, este complet normal ca simptomele depresiei sa-l determine pe partenerul tau sa se simta singur sau sa-ti raspunda intr-un mod irascibil, cum nu a mai facut-o niciodata. 

Depresia poate determina o persoana sa-si piarda interesul atat pentru oamenii cat si pentru activitatile de care se bucura in trecut. Pe de alta parte, este posibil ca barbatul depresiv sa nu mai simta motivatie sa mai faca ceva, din ce-i facea placere in trecut. De fapt, depresia afecteaza aproape fiecare domeniu al vietii, inclusiv somnul, obiceiurile alimentare, munca, studiile, stima de sine si chiar relatiile familiale si sociale.

Asadar, daca simti ca partenerul tau te respinge sau este irascibil si nu-l mai motiveaza nimic, este posibil sa fie deprimat. 

Pentru a face fata unei situatii in care partenerul sufera de depresie, iti recomand sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

1.Educa-te: a face fata depresiei inseamna a-ti sustine partenerul incercand sa inveti tot ce poti despre tulburare. Cu alte cuvinte, informeaza-te despre cauze, simptome si tratament. Acest lucru iti va permite sa diferentiezi atitudinile si comportamentele care pot fi cauzate de depresie si sa le gestionezi in mod corect.

2. Ai grija de tine: nu iti va folosi la nimic sa devii o femeie deprimata. De fapt, este bine sa-ti iei timp pentru tine. A-ti lua timp sa ai grija de tine, in interior si in exterior, te va ajuta, de asemenea, sa te descurci cu partenerul tau. Iti recomand sa urmezi o dieta sanatoasa, sa faci exercitii regulate, sa dormi suficient sau sa practici strategii de relaxare.

3. Ofera sprijin: desi este posibil sa nu stii toate raspunsurile sau tot ceea ce doreste partenerul, cel mai important lucru pe care il poti face atunci cand partenerul este depresiv este sa te asezi si sa-l asculti cu atentie. De fapt, sa stie ca esti acolo pentru el. Atata timp cat ii spui partenerului tau ca vei fi acolo pentru a-l ajuta, acesta va fi cel mai bun ajutor pe care il poti oferi.

4. Nu o lua personal: uneori, lipsa de afectiune a partenerului poate fi din cauza ca are o tulburare depresiva. Daca te simti respinsa de partenerul tau si in unele cazuri chiar are o atitudine sau un comportament diferit de cel obisnuit, poate fi din cauza simptomelor depresiei. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i justifici tot timpul comportamentul, dar poate fi inteles ca trece print-o perioada grea.       

5. Arata-ti dragostea: depresia poate fi o povara intr-o relatie. Prin urmare, este destul de normal ca o persoana deprimata sa se intereseze mereu ce face partenerul sau, deoarece are o stima de sine scazuta si se simte „nedemn” sa fie iubit. Asadar, o modalitate de a ajuta un partener care trece prin aceasta tulburare este tocmai sa-ti amintesti afectiunea si sentimentele pe care le ai pentru el.

6. Creeaza un mediu de sustinere: pentru persoanele care trec prin depresie, este foarte dificil sa creeze obiceiuri sanatoase care sa le ajute sa faca fata simptomelor depresiei. In multe cazuri, schimbarile stilului de viata pot face o mare diferenta in tratarea depresiei. Prin urmare, daca vrei sa-ti ajuti partenerul, poate fi benefic sa incepeti sa aveti grija unul de celalalt adoptand obiceiuri alimentare mai sanatoase, facand exercitii fizice regulate, creand un mediu de stres scazut acasa si, mai ales, facand proiecte impreuna care sa va ajute sa scapati de rutina sau ganduri negative.

7. Concentreaza-te pe obiective mici: nu te astepta ca partenerul tau sa se schimbe peste noapte si ca simptomele depresiei sa dispara. In realitate, tratamentul depresiei necesita timp. Asa ca cel mai bine este sa te concentrezi pe obiective mici pe care le puteti atinge impreuna. De exemplu, faceti exercitii impreuna sau incercati sa mancati sanatos treptat. Facand pasi mici, veti face progrese in gestionarea tulburarii si a simptomelor acesteia.

8. Cauta sprijin: daca sotul tau deprimat te respinge din cauza depresiei si acest lucru are un impact asupra ta, asupra comportamentelor si atitudinilor tale, este esential sa consulti un psiholog inainte ca situatia sa nu mai poata fi controlata.

Ingrijirea si convietuirea cu un partener deprimat pot fi epuizante din punct de vedere emotional. De aceea este esential sa ai grija de sanatatea ta in acelasi timp in care iti ajuti partenerul sprijinindu-l in lupta cu depresia. Cu multa munca si efort, amandoi veti iesi din aceasta perioada, iar relatia voastra va deveni mai puternica.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!