Nemultumirile in relatia de cuplu pot duce la infidelitate

Cabinet psihologie psihoterapie Bucuresti si online

Nemultumirile in relatia de cuplu pot duce la infidelitate

Loading

Nemultumirea in cuplu este un factor foarte important. Acesta este implicat intr-un fel sau altul in toate categoriile descrise in aceasta sectiune.

Dar ce este de fapt nemultumirea? Nemultumirea este un termen larg care poate acoperi o serie de semnificatii diferite. Pentru scopurile noastre, vom retine ca nemultumirea generala este similara cu sentimentul ca lipseste ceva in viata noastra. Acest sentiment de nesiguranta poate fi datorat unei suferinte personale (am vorbi atunci de o persoana cu o anumita fragilitate narcisista, care are nevoie sa se linisteasca in permanenta) sau poate fi direct legat de o dificultate relationala traita in cuplu.

In ambele cazuri, se caracterizeaza prin sentimentul de a avea un gol interior.

Acest gol care trebuie umplut poate fi de diferite tipuri. Uneori este vorba de o lipsa generala de incredere in sine care trebuie pur si simplu umpluta. Indiferent de cuplul format, de bunavointa sau nu a partenerului, persoana care sufera de o astfel de lipsa de incredere va incerca in permanenta sa se convinga, fara a reusi vreodata, ca poate sa placa, cautand neobosit sa starneasca admiratia, sa seduca.

Uneori, acest gol apare atunci cand unul dintre parteneri nu se mai simte sustinut, ascultat sau iubit de celalalt. Astfel, este mai probabil sa observe pe cineva care este interesat de el/ea, care arata gesturi pe care partenerul sau nu le mai are pentru el/ea. Si in acest caz, faptul de a nu se simti suficient de sustinut de cealalta persoana poate fi, in unele cazuri, o lipsa reala de sprijin in cuplu, iar in altele, o fragilitate mai personala.

Exemplu: “Se intampla acum cativa ani, partenerul meu avea mai multe activitati saptamanale in afara serviciului sau, iar eu ma simteam neglijata. Am avut niste probleme de sanatate infricosatoare, aveam nevoie de partenerul meu, dar el avea nevoie de sportul lui si de activitatile cu prietenii lui. Apoi l-am cunoscut pe M. prin intermediul unor prieteni. M. si cu mine am avut o relatie platonica timp de doua luni, o relatie foarte intensa, dar la distanta (el locuia la 200 de kilometri). M. m-a inteles, eram pe aceeasi lungime de unda si mi-a oferit ceea ce partenerul meu nu mi-a oferit: sprijin si afectiune”. (J., 37 de ani) 

In alte cazuri, acest gol este legat de un sentiment de plictiseala, de “platitudine” in cuplu. Astfel, monotonia, in ciuda faptului ca constituie o structura linistitoare si sigura, poate dauna grav sentimentului de iubire, impotmolindu-i pe parteneri intr-o plictiseala si o previzibilitate alienanta.

Atunci cand viata de cuplu devine un obicei, ca si spalatul pe dinti in fiecare zi, cand relatia si-a pierdut fantezia de altadata, nu este neobisnuit ca unul sau ambii parteneri sa simta nevoia de a pleca in alta parte, mai degraba decat sa traiasca in nostalgia unei relatii care nu mai este.

Desigur, stabilirea unei rutine zilnice este inevitabila intr-o anumita masura; secretul cuplurilor durabile consta in investitia fiecarui partener in spargerea acestei monotonii cat mai des posibil. 

Exemplu: “Despre motivele infidelitatii – Rutina. Absenta repetata a unuia dintre parteneri. Lipsa unei comunicari profunde si regulate. Un partener ii face viata grea celuilalt (de exemplu, se plange tot timpul). Diferente in programele de viata zilnica. Plictiseala”. (Ana, 25) 

Dupa cum veti fi inteles, un sentiment general de nemultumire incurajeaza aproape permanent infidelitatea. Acest lucru se aplica in mod evident atat barbatilor, cat si femeilor, desi se pare ca femeile sunt mai sensibile la acest criteriu.

Fragment din : „Depasirea infidelitatii Recastigarea increderii in sine si a increderii in relatia ta dupa infidelitate” – Sophie Mévisse 

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blăgoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×