Adresa: Bucuresti, Sector 1, Sos. N. Titulescu, 10
0730587458
alina@alinablagoi.ro

Motive pentru a merge la terapie de cuplu

Servicii psihoterapie individuala, cuplu și familie

Motive pentru a merge la terapie de cuplu

Cuplul se poate confrunta cu momente de suferinta datorate unui anumit eveniment sau unor neintelegeri serioase, ceea ce face comunicarea din ce in ce mai dificila.

Un cuplu este considerat o entitate de sine statatoare format din doua sisteme distincte care cuprind asteptari, griji, amintiri …Terapia de cuplu isi propune sa ajute la constientizarea nevoilor celuilalt si a dificultatilor care ameninta relatia.

Este vorba de a identifica ce proiecteaza fiecare in cuplu si de a cauta eventualele disfunctionalitati in cadrul celor doua sisteme diferite. 

Cercetam natura legaturii care uneste doua personalitati diferite si facem aranjamentele necesare pentru a armoniza relatia si a imbunatati comunicarea.

Comunicarea joaca un rol primordial in mentinerea echilibrului unui cuplu. Atunci cand aceasta este disfunctionala, interventia unui terapeut poate ajuta la restabilirea dialogului care nu mai are loc. Terapeutul ii face pe parteneri sa-si dea seama care este modul de functionare a cuplului, care sunt poziția si rolul fiecaruia in cadrul acestuia.

Terapia de cuplu se dovedeste a fi foarte binevenita. Aceasta tine cont de unicitatea fiecaruia, cat si de sistem in intregul sau (cuplul).

Terapeutul va face sa se inteleaga ceea ce vine de la sine si ceea ce vine de la celalalt si ajuta la reluarea legaturii care s-a intrerupt. A vorbi in fata unui specialist este esential. Acest lucru face posibila iesirea din logica razboiului: resentimentele se diminueaza, ceea ce conduce la un raspuns diferit si din partea celuilalt partener.

Iata cateva motive pe care ar trebui sa le luati in considerare pentru a consulta un specialist atunci cand problemele nu au luat inca o amploare foarte mare:

1.lipsa dialogului, neintelegeri

2. lipsa de incredere in celalalt

3. gelozia excesiva

4. infidelitatea

5. frustrarea in cuplu

6. diverse dependente care duc la probleme conjugale

7. violenta verbala sau fizica in cuplu

8. tulburari de comportament sexual

9. planificarea separarii sau a divortului.

Cum se desfasoara terapia?

In prima sedinta, va primesc impreuna pentru a va cunoaste si a va asculta, apoi va primesc pe rand, pe fiecare separat, pentru a va vedea singuri, fara a fi presati de prezenta celuilalt. Apoi reluam sedintele de cuplu. Rolul terapeutului este de a va pune intrebarile potrivite, de a oferi inceputul solutiilor prin exercitii si jocuri de rol pentru a intelege proiectiile facute asupra partenerului.

Prin identificarea cu celalalt in cazul jocului de rol se creeaza o dubla perspectiva asupra a ceea ce s-a intamplat in timpul conflictului.

Cuplul ajunge sa realizeze ca este vorba despre o criza care apartine mai degraba trecutului decat prezentului.

Ideea este de a relationa altfel decat prin reprosuri si de a scoate in evidenta cateva mecanisme inconstiente. Poate fi vorba si despe a invata sa faceti anumite compromisuri.

Terapeutul este un tert care se afla in serviciul cuplului. In niciun caz el nu tine partea unuia sau a celuilalt dintre parteneri. Isi asuma rolul de mediator si creeaza o relatie de incredere cu cei doi. Scopul final al terapeutului este de a face in asa fel incat sa va rezolvati problemele de cuplu si sa priviti spre viitor cu calm, detasare și incredere. Daca amandoi va implicati cu adevarat sunt sanse mari ca terapia sa va conduca spre o noua viata in cuplu.

Dar puteti apela la terapie si in situatia in care v-ati hotarat sa va despartiti. In acest caz terapeutul nu urmareste sa va determine sa ramaneti impreuna. El va face in asa fel incat sa va puneti intrebarile potrivite pentru a lua decizia pe care o doriti si a fi impacati cu ea.

De regula, sedintele au loc saptamanal, iar in cazul unor crize majore, la inceputul terapiei, ele pot avea loc de doua ori pe saptamana.

 

Comentarii: 1

  1. […] Terapeutul va face sa se inteleaga ceea ce vine de la sine si ceea ce vine de la celalalt si ajuta l… […]

Adaugă comentariul tău