Intimitatea sanatoasa in relatia de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Intimitatea sanatoasa in relatia de cuplu

Loading

Intimitatea in relatia de cuplu implica atat aspecte emotionale, cat si fizice si mentale. Este un proces prin care partenerii isi dezvaluie in mod sincer si autentic gandurile, sentimentele, dorintele si vulnerabilitatile. Prin intermediul intimitatii emotionale, se creeaza un spatiu de intelegere, acceptare si sprijin reciproc.

Intimitatea emotionala presupune comunicarea deschisa si sincera, exprimarea afectiunii, impartasirea bucuriilor si a greutatilor, si crearea unei legaturi profunde si autentice intre parteneri. Aceasta implica capacitatea de a fi empatici, de a asculta si de a intelege nevoile si dorintele celuilalt.

Pe langa intimitatea emotionala, intimitatea fizica joaca, de asemenea, un rol important in relatia de cuplu. Atingerea, imbratisarile, saruturile si contactul sexual exprima iubirea si dorinta fizica reciproca. Aceste gesturi de afectiune si intimitate fizica contribuie la intarirea conexiunii emotionale si la crearea unei legaturi profunde si satisfacatoare intre parteneri.

In plus, intimitatea mentala sau intelectuala implica impartasirea gandurilor, ideilor, intereselor si valorilor intelectuale. Partenerii isi pot impartasi perspectivele, pot discuta despre subiecte importante si pot explora impreuna noi idei si cunostinte. Aceasta contribuie la cresterea si dezvoltarea reciproca intr-un mod sanatos si armonios.

Intimitatea in relatia de cuplu este un proces continuu si necesita efort si implicare constanta din partea ambilor parteneri. Este important sa existe o comunicare deschisa si sincera, sa se acorde timp si atentie reciproca, sa se exprime afectiune si sa se mentina o conexiune profunda in cadrul relatiei.

Intimitatea in relatia de cuplu aduce multe beneficii, precum cresterea increderii si a securitatii emotionale, stimularea cresterii personale si a dezvoltarii relationale, precum si intarirea legaturii afective si a satisfactiei in cuplu.

Aceasta ofera un spatiu sigur si de sustinere, in care partenerii se pot dezvolta si se pot bucura de o relatie armonioasIntimitatea in cuplu se refera la conexiunea si apropierea pe care o persoana o experimenteaza in relatia cu partenerul lor in mai multe domenii: emotional, sexual, intelectual, financiar, spiritual si recreational. Nivelul inalt al intimitatii este un indicator al unei relatii de cuplu sanatoase si functionale.

Este important sa mentionam ca in procesul de educatie, femeile sunt adesea incurajate sa-si exprime emotiile si sa-si dezvolte latura emotionala, ceea ce le poate face sa aiba o dorinta mai mare pentru intimitate emotionala in cadrul relatiei lor de cuplu.

Pe de alta parte, barbatii pot manifesta o disponibilitate mai mare pentru intimitatea legata de activitati comune, prietenie si, in general, pot avea o dorinta mai pronuntata pentru intimitatea sexuala.

Este important sa recunoastem ca aceste diferente nu sunt absolut valabile pentru fiecare individ si ca exista variatii individuale in ceea ce priveste dorinta si preferintele de intimitate intr-o relatie de cuplu.

Este esential sa comunicam deschis si sa ne intelegem reciproc nevoile si dorintele in ceea ce priveste intimitatea, astfel incat sa putem construi un mediu de relatie in care ambele parti se simt satisfacute si implinite.

Sternberg defineste intimitatea cu referire la acele elemente din relatie care promoveaza apropierea, legatura si uniunea, intimitatea include cel putin 10 elemente:

 • dorinta de a contribui la bunastarea persoanei iubite
 • experienta fericirii alaturi de persoana iubita
 • stima deosebita pentru persoana iubita
 • siguranta de a putea conta pe sprijinul persoanei iubite in vremurile grele
 •  intelegerea reciproca
 • impartasirea tuturor lucrurilor cu cel iubit
 • primirea de suport emotionai de la persoana iubita
 • acordarea de suport emotional persoanei iubite
 • comunicarea intima cu persoana iubita
 • aprecierea persoanei iubite.

Atingerea intimitatii, scriu Schaefer si Olsoneste, este „un proces care se produce in timp si nu este niciodata complet sau atins in intregime”. Fiecare persoana are propriul proces de crestere si dezvoltare pe parcursul relatiei de cuplu. Daca partenerii neglijeaza intimitatea in casnicie, exista riscul ca acestia sa se dezvolte separat si sa se indeparteze unul de celalalt.

Cuplurile fericite, cel putin tranzitoriu, cunosc doua tipuri de intimitate (Mecco, Mascherpa, 1989, apud Mitrofan, Ciuperca):

a) fuzionala, bazata pe o relatie de interdependenta, proprie in special starii de indragostit;

b) matura, care permite dezvoltarea propriei individualitati si autonomii, considerata mai avantajoasa pentru relatia de cuplu.

Olson a identificat sapte forme de intimitate: emotionala, sexuala, recreationala, sociala, estetica, intelectuala, religioasa. La formele dentificate de Olson putem adauga si intimitatea financiara. Principalele forme ale intimitatii vor fi explicate mai jos:

Intimitatea emotionala – joaca un rol esential in relatia noastra si ne permite sa ne conectam profund unul cu celalalt. Intelegem ca impartasirea sentimentelor si emotiilor noastre este vitala pentru crearea unei legaturi puternice si autentice.

Am observat ca, in general, femeile sunt mai confortabile in exprimarea si intelegerea emotiilor, deoarece sunt incurajate sa faca acest lucru inca din copilarie. Ele au invatat sa-si exprime nevoile si sa-si comunice sentimentele intr-un mod deschis si sincer.

Pe de alta parte, am remarcat ca barbatii sunt adesea indrumati sa ascunda emotiile si sa fie mai rezervati in exprimarea lor. Acest lucru poate face mai dificil pentru ei sa vorbeasca despre emotii si sa le recunoasca in mod constient.

Cu toate acestea, suntem constienti de importanta intimitatii emotionale in relatia noastra si ne straduim sa cream un mediu sigur si deschis in care putem impartasi emotiile noastre. Ne ascultam unul pe celalalt, ne oferim suport reciproc si incurajam comunicarea sincera si autentica.

Prin exprimarea deschisa a sentimentelor noastre, putem construi o legatura profunda si de incredere, care sa ne sustina in cresterea si dezvoltarea noastra individuala si ca si cuplu.este apropierea creata prin impartasirea sentimentelor. Aceasta forma de intimitate joaca un rol esential in relatiile de cuplu, facilitand manifestarea intimitatii in toate celelalte planuri ale relatiei, deoarece partenerii vor putea avea intelegere unul fata de altul, vor putea accepta diferentele fara a-1 respinge pe celalalt si vor putea aborda constructiv orice situatie.

Fetele inteleg mai bine emotiile, deoarece sunt incurajate sa si le exprime inca din copilarie. In schimb, baietii sunt directionati spre ascunderea emotiilor, ceea ce ii face mai putin pregatiti sa vorbeasca despre ele si sa le recunoasca.

Intimitatea intelectuala sau mentala – este un aspect important in relatia noastra de cuplu. Aceasta implica intelegerea si conectarea la nivelul gandurilor, ideilor si perspectivelor noastre mentale.

Lucram impreuna pentru a stabili scopuri si obiective comune in casatorie. Ne dedicam timp pentru a discuta despre idei, valori si interese personale, dar si despre subiecte mai profunde si complexe. Ne incurajam reciproc sa ne dezvoltam intelectual si sa ne educam continuu.

Prin impartasirea gandurilor si ideilor noastre, ne construim o intelegere profunda si respect reciproc. Ne sprijinim unul pe celalalt in cautarea cunoasterii si ne incurajam sa gandim critic si sa exploram noi perspective. In acelasi timp, ne acceptam diferentele intelectuale si ne bucuram de diversitatea pe care o aducem in relatie.

Intimitatea intelectuala este un aspect esential in casatorie si ne permite sa ne simtim intelesi si valorizati in toate aspectele importante ale vietii noastre. Prin lucrul impreuna si comunicarea deschisa, ne imbogatim relatia si construim o baza solida pentru cresterea si implinirea noastra reciproca.

Intimitatea spirituala – este un aspect profund si personal in relatia noastra de cuplu. Aceasta implica impartasirea credintelor religioase si a practicilor spirituale in comun, cum ar fi rugaciunea sau participarea la slujbe religioase.

Atunci cand partenerii impartasesc experiente spirituale, se creeaza o conexiune profunda intre ei. Aceasta poate uni cuplul in atitudini, valorile si scopurile lor, oferindu-le un fundament comun pentru a naviga prin viata.

Prin practicarea spiritualitatii impreuna, partenerii pot gasi suport si inspiratie reciproca in momentele de incercare sau de bucurie. Ei pot explora impreuna sensul si scopul vietii, incurajandu-se si sustinandu-se in cautarea lor spirituala.

Intimitatea spirituala ofera un spatiu in care partenerii se pot exprima liber si sincer cu privire la convingerile lor religioase si spirituale. Aceasta implica ascultarea atenta, respectul si acceptarea reciproca pentru diversitatea credintelor si interpretarilor individuale.

Prin cultivarea intimitatii spirituale, partenerii pot dezvolta o conexiune profunda ceea ce poate aduce un sentiment de pace, armonie si intelegere in relatie.

Este important sa ne amintim ca intimitatea spirituala nu este necesara pentru toate cuplurile si ca fiecare persoana are libertatea de a-si alege propriile convingeri si practici spirituale. Daca partenerii au credinte sau practici spirituale diferite, este important sa existe respect si deschidere in dialogul lor pentru a naviga armonios prin aceste diferente.

Intimitatea estetica intr-o relatie de cuplu – se refera la capacitatea de a impartasi si de a aprecia in mod similar frumusetea, arta si estetica, in general. Aceasta implica o conexiune profunda intre parteneri in ceea ce priveste preferintele estetice, gusturile si valorile in domeniul artei, muzicii, literaturii, designului si al altor forme de expresie estetica.

Cand partenerii impartasesc aceeasi viziune estetica, exista o intelegere si o armonie in ceea ce priveste gusturile si preferintele lor estetice. Ei pot avea conversatii inflacarate despre arta, pot vizita expozitii sau galerii impreuna, pot asculta muzica sau pot citi carti in acord cu preferintele lor comune.

Intimitatea estetica poate aduce o bucurie deosebita in relatie, deoarece partenerii pot explora si descoperi impreuna noi forme de expresie artistica, pot impartasi experiente si emotii legate de arta si pot crea amintiri valoroase prin participarea la evenimente culturale sau prin exprimarea creativa comuna.

Aceasta forma de intimitate poate consolida legatura emotionala dintre parteneri, deoarece intelegerea si aprecierea reciproca a valorilor estetice si a gusturilor in domeniul artei poate alimenta o comunicare profunda si un sentiment de conexiune emotionala.

Este important sa se ofere spatiu si libertate pentru dezvoltarea gusturilor si preferintelor individuale in cadrul intimitatii estetice. Partenerii pot influenta si inspira unul pe celalalt, dar este esential sa se respecte si sa se accepte diferentele si sa se incurajeze exprimarea personala si autonoma in ceea ce priveste gusturile estetice.

Prin cultivarea intimitatii estetice, partenerii pot adauga un nivel profund de conexiune si implinire in relatia lor, aducand frumusetea si creativitatea in viata lor cotidiana.

Intimitatea recreationala – este o forma de conexiune si apropiere in relatia de cuplu prin participarea la activitati recreative sau distractive impreuna. Aceasta implica gasirea placerii si bucuriei in petrecerea timpului liber alaturi de partener si in impartirea experientelor recreative.

Participarea la activitati recreative impreuna poate crea o atmosfera de relaxare, distractie si ras in relatie. Aceste momente de joaca si recreere pot aduce o alinare a stresului si o evadare din rutina zilnica. Activitatile recreative pot varia de la simpla plimbare in parc sau vizionarea unui film, pana la explorarea aventuroasa a unor hobby-uri comune sau calatorii impreuna.

Intimitatea recreationala ne permite sa ne conectam pe plan emotional si sa ne descoperim noi interese si pasiuni comune. Participand la activitati recreative impreuna, putem dezvolta o comunicare mai deschisa si autentica, putem consolida increderea si colaborarea in cuplu. Este un mod de a ne imbogati viata impreuna si de a crea amintiri speciale.

Este important sa gasim activitati recreative care sa fie placute si satisfacatoare pentru ambii parteneri. Astfel, vom putea sa ne bucuram de timpul petrecut impreuna si sa ne simtim conectati si apropiati. Este benefic sa fim deschisi si flexibili in a explora si incerca activitati noi, in a descoperi interese comune si in a ne sprijini reciproc in implinirea lor.

Prin dezvoltarea intimitatii recreationale, putem aduce un echilibru intre viata personala si viata de cuplu, oferindu-ne oportunitatea de a ne relaxa si de a ne reincarca emotional alaturi de partener. Este un mod placut si constructiv de a ne consolida legatura si de a impartasi bucuria de a fi impreuna.

Intimitate financiara sau monetara intr-o relatie de cuplu – este legata de capacitatea de a discuta si de a impartasi aspectele financiare ale vietii in comun. Aceasta implica transparenta, increderea si colaborarea in ceea ce priveste gestionarea banilor, planificarea financiara si luarea deciziilor financiare.

Atunci cand partenerii au conturi separate si venituri separate, poate exista o lipsa de intimitate financiara, deoarece fiecare persoana gestioneaza propriile resurse financiare in mod independent. Aceasta poate duce la dificultati in comunicarea si in luarea deciziilor financiare, precum si la sentimentul de separare sau de nesiguranta in ceea ce priveste aspectele financiare ale vietii de cuplu.

Pentru a dezvolta intimitatea financiara, este important sa se deschida un dialog sincer si deschis despre venituri, cheltuieli, economii, datorii si obiective financiare comune. Acest lucru poate implica discutii regulate despre buget, planificare a cheltuielilor si a economiilor, stabilirea obiectivelor financiare pe termen scurt si lung si luarea deciziilor financiare impreuna.

Partenerii pot stabili o strategie financiara comuna, precum deschiderea unui cont bancar comun, impartirea cheltuielilor si economiilor, si luarea deciziilor financiare in mod colaborativ. Aceasta poate crea un sentiment de responsabilitate si implicare reciproca in gestionarea finantelor si poate promova increderea si stabilitatea financiara in relatie.

Intimitatea financiara poate aduce beneficii semnificative intr-o relatie de cuplu, cum ar fi reducerea tensiunilor si conflictelor legate de bani, stabilirea unor obiective financiare comune, construirea unei stabilitati financiare si asigurarea securitatii si prosperitatii pentru ambii parteneri.

Este important sa existe respect reciproc si intelegere in ceea ce priveste diferentele de atitudine si comportament fata de bani si sa se gaseasca un echilibru in gestionarea finantelor in functie de valorile si prioritatile cuplului.

Prin cultivarea intimitatii financiare, partenerii pot dezvolta o colaborare mai puternica si pot construi impreuna un viitor financiar sigur si implinit.

Intimitatea sexuala – intr-o relatie de cuplu este o dimensiune esentiala pentru sanatatea si fericirea cuplului. Aceasta implica o conexiune profunda si satisfacatoare la nivel sexual intre parteneri, care se manifesta prin frecventa satisfacatoare a actului sexual, activitati sexuale care aduc placere ambilor parteneri si un dialog deschis despre sex.

Cuplurile fericite sunt in general in armonie cu privire la ceea ce inseamna satisfactie sexuala si au putine ingrijorari in ceea ce priveste viata lor sexuala, in comparatie cu cuplurile nefericite. Cu toate acestea, multe cupluri casatorite se confrunta cu dificultati in a discuta deschis despre aspectele legate de sexualitate.

Intimitatea sexuala implica deschidere, confort si abilitatea de a se oferi reciproc in cadrul actului sexual. Aceasta include impartasirea sentimentelor si dorintelor sexuale, bucurarea de experiente senzuale si erotice, si daruirea si primirea stimularii erotice. Este important ca partenerii sa se simta in largul lor si sa se poata exprima liber in ceea ce priveste dorintele si nevoile lor sexuale.

In unele cazuri, cuplurile pot avea probleme in privinta intimitatii emotionale sau a intimitatii sexuale. Exista cupluri care pot avea o intimitate emotionala puternica, dar pot intampina dificultati in planul sexual, si invers. De asemenea, exista cupluri care pot avea dificultati in ambele aspecte ale intimitatii.

Intimitatea sexuala este considerata sanatoasa atunci cand relatia sexuala combina erotismul cu intimitatea emotionala. Partenerii impartasesc sentimente si ganduri sexuale, se bucura de sexualitate si placere fara presiuni sau judecati, ofera si primesc stimulare erotica, se conecteaza in timpul actului sexual, permit excitatiei sa creasca pana la atingerea orgasmului si se bucura de postludiu. Intimitatea sexuala include, de asemenea, libertatea de a-si asuma riscuri si de a comunica deschis dorintele si preferintele sexuale.

Pentru a dezvolta si mentine o intimitate sexuala sanatoasa, este important sa existe o comunicare deschisa si sincera intre parteneri, sa se manifeste respect si intelegere reciproca, sa se exploreze impreuna diferitele aspecte ale sexualitatii si sa se ramana deschisi la adaptari si schimbari in timp.

Intimitatea sexuala intr-o relatie de cuplu poate contribui la cresterea conexiunii si intimitatii generale intr-un cuplu. Aceasta poate consolida legatura emotionala dintre parteneri si poate aduce o satisfactie si bucurie profunda in viata lor sexuala. Prin intelegerea si respectarea nevoilor si dorintelor sexuale reciproce, partenerii pot crea un mediu sigur si confortabil in care sa isi exprime si sa isi exploreze sexualitatea.

Pentru a imbunatati intimitatea sexuala intr-o relatie de cuplu, este important sa se stabileasca o comunicare deschisa si sincera despre nevoile si preferintele sexuale ale fiecarui artener.

Aceasta implica exprimarea dorintelor si limitelor personale, ascultarea atenta a artenerului si gasirea unui echilibru in indeplinirea nevoilor si dorintelor ambilor parteneri.

De asemenea, este benefic sa se investeasca timp si energie in imbunatatirea intimitatii sexuale prin explorarea si incercarea de noi experiente sexuale, in functie de confortul si consimtamantul ambilor parteneri.

Increderea reciproca si respectul pentru limitele si preferintele fiecarui partener sunt fundamentale pentru o intimitate sexuala sanatoasa si satisfacatoare.

Este important de mentionat ca intimitatea sexuala poate varia in intensitate si frecventa de-a lungul vietii unui cuplu, in functie de diferite factori precum stresul, schimbarile hormonale, evenimentele de viata si altele.

Este esential sa existe o deschidere si flexibilitate in adaptarea la schimbarile si sa se ofere sprijin reciproc in ingrijirea si mentinerea unei intimitati sexuale sanatoase.

Prin cultivarea unei intimitati sexuale sanatoase intr-o relatie maritala, partenerii pot crea o legatura profunda si satisfacatoare care contribuie la fericirea si stabilitatea cuplului pe termen lung. Aceasta poate aduce bucurie, intimitate si implinire in viata de cuplu, sprijinind cresterea si dezvoltarea continua a relatiei lor.

Conceptul de apropiere/distanta este considerat de multi terapeuti ca fiind central in lupta din cadrul cuplurilor. Crowe si Ridley sugereaza ca ideea generala de apropiere/distanta poate avea cateva fatete diferite care conduc la patru variabile, si anume:

 1. Apropierea sexuala – consta in capacitatea unei persoane de a se simti confortabil cu activitatea sexuala si cu nivelele de apropiere sexuala care sunt acceptabile pentru ambii parteneri;
 2. Apropierea fizica si non-fizica – se refera la a da si a primi afectiune prin interactiuni non-verbale;
 3. Apropierea emotionala – include abilitatea de a manifesta empatie fata de emotiile si experientele partenerului, care poate varia de la individ la individ si poate sa devina o arie de suferinta a cuplului;
 4. Apropierea operationala – descrie acele aspecte ale elatiei care au de-a face cu viata de zi cu zi a cuplului (impartasirea sarcinilor, dorinta de a sti unde este celalalt, de a-si organiza timpul impreuna sau separat, de a sustine activitatile celuilalt).

In diferite stagii ale ciclului de viata, partenerii pot sa caute elemente si nivele diferite de apropiere si distanta. in cuplurile in care exista o intimitate sanatoasa, pot fi identificate cateva elemente comune (Firestone, R.W, Firestone, L.A, Catlett), si anume:

a) Incredere mutuala – construieste un sens al sigurantei pentru ambii parteneri. Partenerii pot arata acest lucru prin manifestarea dorintei de a nu se rani unul pe celalalt sub nicio forma, chiar daca uneori o pot face neintentionat.

b) Comunicare deschisa si empatica – presupune abilitatea de a discuta orice cu partenerul. Include exprimarea sincera a gandurilor si a sentimentelor, precum si ascultarea atenta, activa. Semnele unei comunicari sarace presupun a te simti rezervat in a-i comunica partenerului evenimentele din acea zi sau a nu vrea sa-l asculti pe partener atunci cand explica modul in care se simte.

c) Intelegere si acceptare – consta in aprobarea neconditionata in relatie. Nimeni nu este perfect, iar acceptarea inseamna sa nu folosesti slabiciunile partenerului impotriva sa.

d) Grija pentru partener – este preocuparea pentru starea de bine apartenerului. Cand un partener face lucruri care-1 ranesc pe celalalt, nu poate exista o intimitate sanatoasa. Este foarte important ca fiecare partener sa invete sa se gandeasca mai intai la sentimentele celuilalt si la cum va fi acesta afectat daca va actiona intr-un anume fel.

e) Tandretea – presupune atingere, deoarece prin atingere se poate exprima dragostea. Acest contact afectiv este esential in construireaemotiei dragostei/iubirii.

f) Exprimarea scuzelor – presupune a-ti recunoaste greselile, a-ti asuma responsabilitatea pentru ele, a exprima parerile de rau pentru fiecare rana cauzata, a-ti schimba comportamentul care a ranit. Toate acestea sunt esentiale pentru a reface relatia dupa o greseala.

Iertarea intr-o relatie de cuplu este un proces profund si benefic, care implica eliberarea de suparare, resentimente si dorinta de razbunare. Este un act de a permite partenerului sa aiba slabiciuni si sa faca greseli umane, iar prin iertare se deschide un spatiu emotional pentru o imagine echilibrata si buna despre partener.

Iertarea nu inseamna ca se aproba un comportament negativ sau ca se uita complet ceea ce s-a intamplat. Este important sa se faca distinctia intre a ierta si a tolera abuzul sau comportamentul daunator repetat. Iertarea este un proces personal si interioara, care poate fi eliberatoare pentru cel care iarta. Ea nu garanteaza automat increderea si reconcilierea in relatie, ci reprezinta un prim pas important catre reconstruirea unei relatii fracturate.

Iertarea necesita maturitate emotionala si vointa de a renunta la resentimente si dorinta de razbunare. Este un proces care poate necesita timp si efort pentru a-ti elibera inima si mintea de povara trecutului. Acest lucru poate implica lucrul cu propriile emotii si acceptarea ca niciunul dintre parteneri nu este perfect.

Prin iertare, se deschide calea pentru o comunicare mai sanatoasa, o intelegere mai profunda si o reconciliere autentica in cuplu. Iertarea poate ajuta la reconstruirea increderii si crearea unui mediu in care partenerii sa se simta in siguranta pentru a se exprima si a se dezvolta impreuna.

Iertarea nu este un proces usor si nu trebuie sa fie fortata sau ceruta de catre partenerul care a gresit.

Este un act personal si voluntar, care poate necesita sprijin, terapie sau consiliere pentru a-l aborda in mod eficient. Cu toate acestea, iertarea poate aduce eliberare emotionala si poate contribui la construirea unei relatii mai sanatoase si mai fericite pe termen lung.

Granite adecvate – in relatie reprezinta limitele personale si colective stabilite in cuplu. Acestea sunt esentiale pentru a stabili un echilibru sanatos si pentru a asigura respectul reciproc in ceea ce priveste valorile, nevoile si limitele individuale.

Este important sa se inteleaga ca fiecare persoana are dreptul sa-si stabileasca limitele si sa le apere. Aceasta poate implica comunicarea clara a preferintelor, a confortului sau a zonelor de disconfort. De exemplu, spusul unui “nu” ferm atunci cand se cere sa faci ceva care intra in conflict cu valorile tale sau care depaseste capacitatile tale este o forma de stabilire a limitelor personale.

Respectarea granitelor partenerului este la fel de importanta. A intelege si a respecta limitele pe care partenerul le-a stabilit contribuie la increderea reciproca si la o comunicare sanatoasa. Aceasta inseamna a asculta si a respecta nevoile si dorintele partenerului fara a le invada sau le discredita.

Crearea si mentinerea granitelor adecvate in relatie poate ajuta la evitarea conflictelor nedorite, a resentimentelor si a incalcarii limitelor personale. Aceasta permite fiecarui partener sa se dezvolte si sa-si exprime individualitatea in cadrul relatiei. Cu toate acestea, este important sa existe un echilibru intre autonomie si conectare intr-un cuplu, pentru a evita izolarea sau distantarea excesiva.

Cu o comunicare eficienta si intelegere reciproca, cuplul poate crea si mentine granite adecvate care sa contribuie la o relatie sanatoasa si fericita.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blăgoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×