Frica de angajament in relatia de cuplu

Cabinet psihologie psihoterapie Bucuresti si online

Frica de angajament in relatia de cuplu

Loading

Te confrunti cu frica de angajament in relatiile tale romantice?

Daca te afli in aceasta situatie, fii sigur ca esti departe de a fi un caz izolat. Si mai presus de toate, exista o explicatie si o solutie.

Aproape fiecare fiinta umana experimenteaza cel putin o relatie romantica in care se confrunta cu frica de angajament, chiar daca gradul de frica poate varia de la o persoana la alta.

Poti atrage un partener caruia ii va fi frica de angajament, la fel cum si tu te poti teme de angajament.

Multi oameni experimenteaza ambele situatii, de mai multe ori in timpul vietii, uneori simultan, alteori pe rand. Si de foarte multe ori nu sunt constienti de asta.

Acest tip de experienta ne invita sa ne ridicam nivelul de constiinta si sa ne schimbam perceptia si viziunea asupra judecatilor pe care le putem face despre partenerul nostru.

Pentru ca, asa cum am mai aratat, partenerul nostru este o oglinda minunata care ne reflecta intodeauna pe noi insine.

Intr-adevar, atunci cand atragi un partener caruia ii este frica de angajament, aceasta reflecta faptul ca si tie iti este frica de angajament. Este posibil, insa, ca fiecare sa-si exprime frica in mod diferit, ceea ce iti poate crea iluzia ca, spre deosebire de partenerul tau, tie nu ti-e frica sa te angajezi.

Daca nu reusesti sa fii constient de atitudinile si comportamentele din interiorul tau care iti demonstreaza teama de angajament, in timp ce le vezi clar in partenerul tau, sa stii ca doar ego-ul tau este cel care te mentine intr-o pozitie de negare, crezand ca in acest fel te protejeaza.

Intelegerea acestei frici iti va permite, pe de o parte, sa o constientizezi fata de tine insuti si sa-ti dezvolti toleranta fata de partenerii care au s-au temut sau inca se tem sa se implice cu tine.

DE UNDE FRICA DE ANGAJAMENT?

Tindem sa credem ca frica de angajament este consecinta esecurilor anterioare ale relatiilor. Cand am experimentat relatii romantice suferinde, dezamagirile rezultate ne pot bloca dorintele spontane in relatiile ulterioare.

In realitate, daca relatiile anterioare au esuat, acest lucru s-a intamplat pentru ca motivul real nu fost descoperit si tratat.

Este adevarat ca o serie de dezamagiri romantice contribuie la alimentarea si agravarea fricii de angajament, dar nu aceasta este cauza.

Cauza se afla in alta parte!

Teama de angajament vine intotdeauna dintr-o interpretare personala si adesea distorsionata a celui care sufera de aceasta.

Aceasta perceptie/interpretare personala isi gaseste sursa in copilarie, in anumite circumstante in care copilul decide sa atribuie angajamentului romantic o perspectiva negativa si daunatoare.

De exemplu, daca isi vede parintii certandu-se frecvent, daca aude discutii negative de la unul dintre parinti despre relatia de cuplu sau despre sexul opus, el va interpreta ca angajamentul fata de cuplu aduce doar constrangeri in viata.

Un alt exemplu este atunci cand copilul se simte sufocat si coplesit de manifestarile de dragoste din partea parintelui sau de sex opus. Va deduce ca sexul opus il asupreste si ii invadeaza spatiul de locuit si nevoia de libertate.

Mai tarziu, cand va fi adult, va transfera aceasta perceptie personala in relatiile sale romantice, in care va fi sfasiat intre nevoia de a impartasi iubirea cu partenerul si sufocarea pe care o va simti din partea acestuia.

Dupa cum am spus, aceasta interpretare personala dezvoltata in copilarie genereaza in oameni credinte limitative, care au un impact de sabotaj asupra relatiilor lor.

Angajamentul este atunci sinonim cu pierderea libertatii, sufocarea, inchisoarea, capcana, suferinta etc.

FRICA DE ANGAJAMENT POATE FI EXPRIMATA IN DIFERITE MODURI

Unii oameni isi exprima teama de angajament distantandu-se, fugind, tacand, refuzand sa comunice.

Acestea sunt comportamente foarte explicite si acesti oameni tind sa intre in relatii cu parteneri care par sa fie pregatiti pentru angajament si il doresc cu orice pret.

Dar nu va lasati pacaliti! Pentru ca daca o persoana care da impresia ca este pregatita sa se angajeze intr-o relatie atrage un partener care este fobic de angajament, acest lucru dezvaluie clar ca ambii au aceeasi frica, dar o exprima diferit.

Deci cineva care pare sa vrea sa se angajeze cu orice pret, de exemplu avand comportamente in care se agata de celalalt, este in realitate o persoana care se confrunta, in mod inconstient, cu o adevarata dilema. Pe de o parte, isi doreste profund sa se angajeze si sa traiasca o relatie frumoasa in cuplu, dar pe de alta parte ii este frica sa nu sufere din nou in relatie.

Din aceasta frica de suferinta in relatie emana o vibratie emotionala care provoaca atractie fata de persoanele fobice de angajament.

Este un mod inconstient de a sabota relatia prin a atribui celuilalt suta la suta din responsabilitatea esecului.

Pentru ca este mai confortabil sa ne convingem ca nu ne este frica sa ne implicam pentru ca vrem sa ne implicam! Cum putem admite si accepta ca amandoi ne dorim sa ne implicam, dar in acelasi timp ne este si frica de asta?

Pe de o parte il avem pe cel caruia ii este frica sa se implice si care se manifesta prin comportament de evitare, iar pe de alta parte il avem pe cel caruia ii este frica de angajament si care il exprima prin comportament de atasament, camuflandu-si astfel frica de angajament.

CUM TE ELIBEREZI DE FRICA DE ANGAJAMENT?

Ca in orice frica, solutia este acceptarea.

Acceptarea inseamna a nu fi de acord cu aceasta frica. Acceptarea inseamna pur si simplu recunoasterea si imbratisarea acestei frici, in loc sa incercI sa o acoperi cu comportamente de autoprotectie care doar saboteaza relatiile.

Trebuie deci sa intelegi ca atunci cand te confrunti cu un partener caruia ii este frica sa se angajeze, acesta nu se angajeaza pentru ca ii este si mai frica sa nu fie nevoit sa se dezvaluie. Pentru ca pentru el a se dezvalui inseamna a risca sa te nemultumeasca, sa te raneasca, sa fie respins, sa fie urat si deci sa esueze din nou.

Daca ar fi increzator ca se poate angaja cu tine fara a risca sa fie respins, ar face-o intr-o deplina relaxare. Dar din moment ce stie ca o astfel de actiune este o amenintare reala pentru el, nu o face.

Cand te confrunti cu un astfel de partener, trebuie sa realizezi ca el este oglinda ta si ca iti arata, prin comportamentul sau, propria ta frica de a te angaja, chiar daca o exprimi altfel, agatandu-te de el.

Prin urmare, cineva care prezinta un comportament evitant ar trebui sa admita pur si simplu ca ii este frica de angajament. Recunoaste-ti si imbratiseaza-ti frica in loc sa fugi. Vindecarea incepe de la aceasta acceptare.

Persoana care se agata, dorind cu orice pret ca celalalt sa se angajeze, trebuie sa-si recunoasca si sa accepte propria frica de a se angaja in relatie. Si in loc sa pui presiune pe celalalt, sa ii atribui suta la suta din responsabilitate, ai curajul sa admiti propria frica si sa fii recunoscator pentru reflectarea pe care o realizeaza.

Nu poti fi tolerant cu ceilalti decat atunci cand esti tolerant cu tine insuti.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×