Etapele vindecării după Infidelitate

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Etapele vindecării după Infidelitate

Loading

Vindecarea după o infidelitate este un proces complex care se desfășoară în etape și necesită timp. Dacă te afli în procesul de vindecare după infidelitate, s-ar putea să descoperi că experiența ta diferă semnificativ de așteptările inițiale. Poate crezi că ai depășit durerea, doar pentru ca un eveniment sau o descoperire să te facă să simți că ai regresat. Care sunt, deci, etapele prin care treci în acest proces de vindecare? Ce ar trebui să aștepți în această perioadă?

Vom explora etapele vindecării pe care le vei traversa. Acestea pot fi identificate ca descoperirea, durerea sau trauma, acceptarea și reconectarea, având ca obiectiv final iertarea. Important de menționat este că niciuna dintre aceste etape nu urmează un calendar strict, deoarece fiecare persoană care trece prin vindecarea după infidelitate este unică. Cu toate acestea, urmând anumiți pași generali pe parcursul acestor etape, poți avansa mai ușor și posibil să te vindeci mai rapid.

În medie, vindecarea unei căsnicii după o aventură poate dura aproximativ doi ani. Unele cupluri finalizează procesul de vindecare mai devreme, în timp ce altele pot avea nevoie de mai mult timp.

Prima etapă: Descoperirea

Descoperirea infidelității partenerului tău poate fi clasificată printre cele mai dureroase momente din viața ta. Până la momentul descoperirii, ai fi putut crede că totul merge bine în relația ta. Revelația că partenerul tău a fost implicat emoțional sau fizic cu altcineva poate răsturna complet lumea ta.

Indiferent de modul în care ai aflat despre aventură, impactul descoperirii este profund, lăsându-te prins(ă) într-o bulă de emoții negative.

A doua etapă: Durerea sau trauma

Această etapă se caracterizează prin durere profundă, șoc sau, pentru unii, furie și indignare. Unii o descriu ca o perioadă de “coliziune” din cauza volatilității emoțiilor trăite. E posibil să aveți schimburi de replici dure cu partenerul din cauza incapacității de a procesa clar toate emoțiile.

În acest timp, este esențial să eviți luarea deciziilor impulsive. Trauma emoțională poate fi copleșitoare, iar acțiunile grăbite pot duce la regrete. În schimb, acordă-ți atenție și caută stabilitatea. O vizită la părinți sau o mică distanțare poate oferi spațiul necesar pentru a reflecta la emoțiile tale.

Cu puțină distanță, începe să analizezi ce simți. Pe măsură ce procesezi emoțiile imediate, vei începe să întrevezi un drum înainte.

Etapa a treia: Acceptarea

Acum ajungem la etapa în care majoritatea cuplurilor încep să privească situația cu mai multă liniște. Acceptarea reprezintă o fază esențială a vindecării, care poate dura de la câteva luni până la ani. Este momentul în care ambii parteneri pot accepta necesitatea de a urma terapia de cuplu sau consilierea matrimonială. Poate că fiecare începe să colaboreze individual cu terapeuți pentru a se autoexplora și pentru a identifica cauzele profunde ale infidelității.

Acceptarea înseamnă a recunoaște că atât tu, cât și partenerul tău, puteți experimenta durere și traumă. Viața începe să pară din nou normală cu fiecare zi care trece. Sentimentul că un nor întunecat planează permanent deasupra ta începe să se disipeze. Nu neapărat că ai ajuns să îți ierți partenerul, dar ai ajuns la un punct de pace cu trecutul. Această etapă te poate învăța chiar să te iubești mai mult și să te apreciezi într-o măsură mai mare.

Etapa a patra: Reconectarea

A patra etapă a procesului de vindecare este adesea caracterizată prin reconectare, deoarece reprezintă momentul în care tu și partenerul tău începeți să redobândiți pasiunea și afecțiunea care s-au diminuat. Secretele nu mai există. Ați asimilat toate lecțiile posibile din aventură și continuați cu consilierea matrimonială pentru a dobândi noi competențe de comunicare. Împreună, vă angajați în efortul de a reconstrui o relație de lungă durată, bazată pe fundamente mai solide decât în trecut. Aveți stabilit limite sănătoase. Nevoile voastre sunt respectate și adresate, la fel și cele ale partenerului tău.

Etapa a cincea: Iertarea

Este posibil să te simți reconectat(ă) și în siguranță în relația ta cu mult timp înainte de a-l/-o ierta pe soț/soție pentru faptele sale. Uneori, iertarea intervine mai devreme în procesul de vindecare, acest lucru depinzând în mare măsură de tine și de partenerul tău. Cu toate acestea, pentru majoritatea, iertarea constituie scopul final. Ai fost profund rănit(ă) de trădare, însă ai depășit, ai recontextualizat durerea și ai ajuns la punctul în care poți să privești către partenerul tău cu încrederea că nu va repeta greșeala.

La această etapă, v-ați vindecat complet de șocul și suferința provocate de infidelitate. Sunteți pregătiți să priviți cu optimism către viitorul pe care îl veți construi împreună.

Vindecarea împreună

Etapele vindecării după o infidelitate sunt profund personale și variază de la o persoană la alta. Depășind durerea și suferința, veți câștiga mai multă claritate, acceptare și, în cele din urmă, iertare. Colaborând cu un terapeut, tu și partenerul tău puteți trece peste aventură și puteți începe un nou capitol împreună.

 

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Aina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!