Elibereaza-te din relatia toxica de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Elibereaza-te din relatia toxica de cuplu

Loading

În drumul către eliberare, este esențial să ne înarmăm cu cunoaștere, să învățăm să recunoaștem semnele unei relații toxice și să înțelegem impactul pe care îl poate avea asupra sănătății noastre emoționale și fizice.

De asemenea, este crucial să dezvoltăm strategii de coping și să ne construim o rețea de suport care să ne ajute să navigăm prin complexitățile emoționale și practice ale desprinderii de o relație toxică.

Eliberarea dintr-o relație toxică de cuplu nu este doar un act de finalizare, ci și unul de început: începutul unei vieți în care ne punem pe noi înșine pe primul plan, în care învățăm să stabilim limite sănătoase și să căutăm relații care ne reflectă adevăratele valori și nevoi.

Este o oportunitate de a te reconecta cu tine însuți, de a redescoperi pasiunile și interesele care te fac fericit și de a trăi o viață aliniată cu ceea ce contează cu adevărat pentru tine.

Pe măsură ce ne aventurăm în această călătorie de eliberare, este important să ne amintim că vindecarea necesită timp și răbdare.

Fiecare pas pe care îl facem către desprinderea de toxicitate și înspre o viață mai sănătoasă și împlinită este un pas care merită sărbătorit. Împreună, vom explora aceste concepte și strategii, în speranța de a găsi pacea, puterea și independența pe care le merităm.

Daca abuzatorul emotional din relatia ta nu este interesat de schimbare si nu poti parasi relatia imediat.
Iata cateva strategii pentru a-ti recupera stima de sine pe termen scurt:

Pune-ti propriile nevoi pe primul loc.  Nu-ti mai face griji pentru a-ti multumi sau a-ti proteja agresorul. Ai grija de tine si de nevoile tale si lasa-l pe celalalt sa aiba grija de el insusi – chiar daca incearca sa te manipuleze si sa-ti controleze comportamentul.

Stabileste ferm niste limite.  Spune-i abuzatorului tau ca nu mai poate sa tipe la tine, sa te spuna poreclelor, sa fie nepoliticos cu tine etc. Daca apare un astfel de comportament, anunta-l ca nu vei mai accepta.

Nu mai juca jocul lui.  Daca agresorul incearca sa intre intr-o cearta sau sa castige o cearta, nu-i juca jocul furios, incearca sa-i explici sau sa dezamorsezi situatia. Stai tacut sau pleaca.

Accepta ca nu poti „repara”.  Nu poti sa schimbi acea persoana sau sa-ti faci drum in inima si mintea ei. El trebuie sa-si doreasca sa schimbe si sa recunoasca caracterul distructiv al comportamentului si al cuvintelor sale. Te vei simti mai rau doar cu „interventii” repetate.

Nu esti de vina.  Daca ai fost intr-o relatie abuziva de ceva vreme, s-ar putea sa te puna la indoiala. Incepi sa simti ca ceva trebuie sa fie in neregula cu tine, deoarece aceasta persoana te trateaza atat de urat. Incepe prin a recunoaste ca acest lucru NU ESTE DE LA TINE. Acesta este primul pas catre refacerea stimei de sine.

Cauta ajutor. Vorbeste cu prietenii si familia sau cu un psiholog despre situatia prin care treci. Indeparteaza-te de persoana abuziva cat mai repede posibil si petrece timp cu cei care te iubesc si te sustin. Acest sistem de asistenta te va ajuta sa te simti mai putin singur si izolat in timp ce inca te lupti cu agresorul tau.

Evadeaza. Nu poti ramane intr-o relatie abuziva emotional pentru totdeauna. Daca finantele, copiii sau orice alt motiv intemeiat te impiedica sa pleci, elaboreaza un plan pentru a pleca cat mai curand posibil. Incepe sa economisesti bani, sa cauti un loc nou in care sa locuiesti sau sa planifici divortul, daca este necesar, pentru a putea recapata controlul asupra vietii.

Abuzul emotional este o forma de spalare a creierului care erodeaza incet stima de sine a victimei, securitatea si increderea in ea insasi si in ceilalti.

In multe privinte, abuzul emotional este mai daunator decat abuzul fizic, deoarece dezintegreaza incet sentimentul de stima de sine si de valoarea personala.

Abuzul emotional reduce fiinta umana, ceea ce poate crea cicatrici psihologice si durere emotionala.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

Comentarii: 1

  1. Maria Petrache spune:

    Excelent articolul! Va multumim!

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×