“Dusmanii” relatiei de cuplu
Oamenii vin adesea la terapie de cuplu pentru ca nu mai stiu cum sa comunice cu partenerii lor. Exista o carte minunata a doctorului John Gottman numita „Cele 7 principii ale unei casnicii fericite”. In acea carte, Dr. Gottman vorbeste despre Cei patru calareti ai Apocalipsei cuplurilor. Este vorba de patru trasaturi pe care colectivul lui de cercetare le-a regasit in cazul majoritatii cuplurilor care ajung sa esueze.
Cei 4 Calareti sunt un predictor al divortului. Daca te regăsești în oricare dintre cei 4 Calareti, nu-ti pierde speranta, cu ajutorul unui psihoterapeut poti sa-ti refaci relatia de cuplu.
1.Critica
Critica este mai mult decât o plangere sau o simpla observație – „aceasta nu este doar a vorbi despre o actiune pe care a facut-o cineva sau a exprima un sentiment, ci a vorbi despre personalitatea sau caracterul acelei persoane ca fiind viciate”. Folosind cuvinte precum „tu mereu, tu niciodata” este o modalitate sigura de a-ti face partenerul sa se inchida si sa nu asculte ceea ce spui.
Acest tip de critica ii face pe parteneri sa se simta atacati, dispretuiti si raniti.
Plangere: „M-am speriat cand ai intarziat si nu m-ai anuntat. Am crezut ca am fost de acord ca asa vom face unul pentru celalalt.”
Critica: „Nu te gandesti niciodata la modul in care comportamentul tau ii afecteaza pe ceilalti. Nu cred ca esti uituc, esti doar egoist! Niciodata nu te gandesti la altii! Niciodata nu te gandesti la mine!”
2.Dispretul
A nu-ti asculta partenerul, a-ti da ochii peste cap, a-ti bate joc de partenerul tau, a-l privi cu dezgust sunt moduri prin care arati dispret in relatia ta. Indiferent de forma, dispretul otraveste relatia pentru ca exprima repulsie. Este practic imposibil sa rezolvi o problema atunci cand partenerul tău . primeste mesajul ca iti este sila de el sau de ea. Inevitabil, dispretul duce la escaladarea conflictului, nu la reconciliere.
„Tu esti obosit? Vai, lacrimile mele curg ca un rau. Toata ziua am fost cu copiii, alergand ca o nebuna de colo-colo ca sa am grija de casa, iar tu, tot ce faci cand vii acasa de la serviciu este sa te arunci pe canapeaua aceea ca un copil care joaca un joc idiot la computer. Nu am timp sa ma ocup de inca un copil!”
3. Atitudinea de aparare sau Defensivitatea
Acesta este un raspuns tipic la critica. Toti am fost învățați sa fim defensivi si acest calaret este aproape omniprezent atunci cand relatiile sunt pe butuci. Cand ne simtim acuzati pe nedrept, incepem sa cautam scuze si sa facem pe nevinovatii, pentru ca partenerul sa dea inapoi. Oamenii devin defensivi pentru ca ei cred ca pot obține un avantaj și spera ca situatia va fi mai buna.
4. Impietrirea
Impietrirea apare atunci cand cel care asculta se retrage din interactiune, se inchide si, pur si simplu, nu mai raspunde partenerului sau. In loc sa confrunte problemele cu partenerul, persoanele care devin impietrite pot face manevre evazive cum ar fi: sa se deconecteze, sa se sustraga, sa para ocupate sau sa se angajeze in comportamente obsesive sau de distragere.
Sa va fie cu folos,
Psihoterapeut Alina Blagoi
Niciun comentariu