Depășirea infidelității: Călătoria în trei faze către recuperare și reconstrucție

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Depășirea infidelității: Călătoria în trei faze către recuperare și reconstrucție

Loading

Recuperarea infidelității este un proces intens personal și, ca atare, drumul spre reconstrucția relației voastre va fi unic, diferind de alte cazuri pe care le-ați putea auzi sau citi. Situația specifică în care vă aflați va determina durata procesului și complexitatea obstacolelor pe care le veți întâlni în calea spre vindecare. Cu toate acestea, există etape comune de recuperare pe care majoritatea cuplurilor le traversează. A fi informat despre aceste faze și a ști la ce să vă așteptați când acestea survin poate oferi un avantaj atât pentru dvs., cât și pentru partenerul dvs.

Navigarea pe cont propriu, fără asistența unui terapeut de cuplu , va fi dificilă. Este recomandat să contactați un terapeut de cuplu profesionist sau un consilier matrimonial pentru a ușura tranziția între cele trei faze ale recuperării infidelității.

Aceste trei faze sunt:

  • Faza de criza
  • Faza de înțelegere
  • Faza de reconstrucție

Faza de criză

Odată ce aventura a fost descoperită, se poate simți ca și cum relația voastră a fost lovită de o explozie. Această perioadă care urmează trădării este frecvent denumită „faza de criză”, caracterizată prin emoții puternice, precum șocul, furia, confuzia, disperarea și deziluzia. Partenerul trădat trece adesea prin simptome emoționale și fizice similare cu cele ale tulburării de stres post-traumatic (PTSD), incluzând depresia, pierderea apetitului, problemele de somn și atacurile de panică.

Faza de criză este extrem de instabilă, ceea ce face esențial ca tu și partenerul tău să vă concentrați pe autoîngrijire. Este important să fii atent(ă) la propriile nevoi pentru a gestiona stresul. Comunicați deschis unul cu celălalt, procesați-vă emoțiile și încercați să începeți procesul de reconciliere cu ceea ce s-a întâmplat. De asemenea, este prudent să evitați luarea deciziilor pripite în această fază, în special în ceea ce privește terminarea relației.

În acest timp critic, căutarea de consiliere profesională este de asemenea vitală. Un terapeut sau consilier se va axa pe oferirea suportului emoțional necesar și va oferi ambilor parteneri un spațiu sigur pentru a-și exprima sentimentele într-un mod constructiv. Terapeutul vă poate ghida, de asemenea, în elaborarea unui plan de acțiune pentru viitor, care să includă strategii de comunicare, gestionarea finanțelor și, dacă este cazul, aranjamentele de locuire.

Faza de înțelegere

Pe măsură ce impactul inițial al șocului începe să se atenueze, s-ar putea să începeți să priviți aventura dintr-o perspectivă reînnoită. Acest moment marchează debutul fazei de înțelegere în procesul de recuperare din infidelitate, când ambii parteneri încearcă să descifreze ce anume a condus la infidelitate și cum să avanseze împreună. Fie în terapia individuală, fie în cea de cuplu, această etapă este dedicată abordării problemelor fundamentale care au contribuit la deteriorarea relației. O porțiune considerabilă din această perioadă poate fi alocată dezvoltării de noi competențe de comunicare și reconstruirii încrederii.

Faza de înțelegere este caracterizată și de stabilirea unor noi limite sănătoase, concepute pentru a sprijini parcursul de vindecare. De exemplu, partenerul rănit ar putea solicita celui infidel să dezvăluie toate detaliile legate de aventură și să păstreze un nivel de sinceritate și transparență în privința oricăror alte interacțiuni care pot apărea.

Faza de reconstrucție

A treia și ultima etapă a procesului de recuperare debutează atunci când tu și partenerul tău alegeți să începeți reconstruirea relației de la bază, angajându-vă în a construi un viitor comun. Sunteți amândoi hotărâți să depășiți efectele dureroase ale infidelității. Pe parcurs, veți stabili noi scopuri, veți iniția noi rutine și ritualuri împreună. În plus, veți căuta modalități de a vă reconecta atât emoțional, cât și fizic. În timp ce lucrați la restaurarea încrederii reciproce, s-ar putea să considerați că a venit momentul să revitalizați intimitatea dintre voi. Este crucial să înțelegeți că refacerea încrederii poate necesita timp și că pot apărea obstacole pe drum.

Dacă participați la terapie de cuplu, terapeutul vostru va colabora cu voi pentru a elabora un plan care să vă ajute să gestionați posibilele eșecuri sau provocări ce pot surveni. Această abordare asigură că sunteți amândoi echipați pentru a naviga prin complexitățile reconstrucției relației, cu scopul de a întări legătura dintre voi și de a asigura o fundație solidă pentru viitor.

Acum, s-ar putea să vă întrebați cât timp durează cele trei faze de recuperare din infidelitate. În general, vindecarea după o infidelitate este un proces îndelungat și plin de provocări, care poate varia de la câteva luni la câțiva ani. Este important să luați în considerare profunzimea și specificul aventurii, persoanele implicate și calitatea suportului pe care îl primiți. Mai mult, cele trei etape ale recuperării din infidelitate (criză, înțelegere și reconstrucție) nu sunt strict secvențiale sau clare, putând exista mișcări înainte și înapoi între aceste faze pe parcursul navigării prin emoțiile voastre și reconstruirii relației. Unii parteneri pot observa progrese semnificative într-un timp relativ scurt, în timp ce alții pot avea nevoie de mai mult timp și asistență. Este esențial să abordați recuperarea din infidelitate cu răbdare, empatie și deschiderea de a traversa emoții și provocări dificile. Solicitarea ajutorului unui terapeut sau consilier calificat poate oferi un suport prețios, la fel ca și implicarea în alte tipuri de suport comunitar sau de grup.

Avansând împreună

Cele trei etape ale recuperării din infidelitate – criză, înțelegere și reconstrucție – diferă de la un cuplu la altul. Poate veți constata că vă aflați în faza de criză pentru mai multe luni înainte de a realiza orice progres în înțelegere. Vă îndemn să aveți răbdare cu voi înșivă. Infidelitatea reprezintă un obstacol complex. Totuși, cu timp, efort și dedicare pentru vindecare, atât tu, cât și partenerul tău puteți depăși cu succes infidelitatea și puteți reconstrui o relație mai puternică. Academia pentru cupluri poate oferi asistența necesară.

Echipa noastră a sprijinit numeroase cupluri, atât în faza de criză, cât și dincolo de aceasta. Contactați-ne astăzi pentru a afla mai multe despre serviciile noastre terapeutice. Haideți să începem împreună călătoria voastră de vindecare.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Aina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×