Cum să întrerupi ciclul de reglare emoțională ineficientă în cuplu?

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Cum să întrerupi ciclul de reglare emoțională ineficientă în cuplu?

Loading

În viața noastră, ne confruntăm adesea cu situații care ne provoacă emoții intense și dificil de gestionat. Să presupunem că te-ai certat cu partenerul și te simți extrem de supărat/ă.

În această situație, este esențial să înțelegem și să gestionăm emoțiile noastre într-un mod sănătos pentru a evita căderea într-un ciclu de reglare emoțională ineficientă.

Ce este ciclul de reglare emoțională ineficientă?

Ciclul de reglare emoțională ineficientă începe adesea atunci când experimentăm emoții intense, cum ar fi furia, tristețea sau anxietatea, în urma unui eveniment sau situație provocatoare. Să spunem că, în acest exemplu, te-ai certat cu partenerul și te simți extrem de supărat/ă.

În loc să abordăm această situație într-un mod sănătos, putem recurge la tactici de coping contraproductive.

Acest ciclu poate fi caracterizat de mai multe etape:

Experiența emoțiilor intense

Ciclul începe cu apariția unor emoții puternice și dificil de gestionat, cum ar fi furia, tristețea, anxietatea sau frica. Aceste emoții pot fi declanșate de diverse evenimente sau situații din viața persoanei.

Adoptarea strategiilor de coping dezadaptative

În loc să apeleze la strategii sănătoase de reglare emoțională, cum ar fi exprimarea deschisă a emoțiilor sau căutarea de soluții constructive, individul recurge la tactici dezadaptative.

Acestea pot include evitarea emoțiilor, suprimarea lor, negarea sau recurgerea la comportamente dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool sau droguri, agresivitatea, auto-vătămarea sau izolarea socială.

Consecințe pe termen scurt

Inițial, aceste strategii dezadaptative pot oferi o ușurare temporară de la disconfortul emoțional. Individul poate simți o scădere a anxietății sau furiei în urma aplicării acestor tactici, ceea ce îl determină să le utilizeze în continuare în viitor.

Impact negativ pe termen lung

Cu timpul, utilizarea repetată a acestor strategii ineficiente poate duce la consecințe negative pe termen lung.

Acestea pot include deteriorarea relațiilor interpersonale, scăderea performanței la locul de muncă sau la școală, creșterea stresului și anxietății, și chiar dezvoltarea tulburărilor de sănătate mentală, cum ar fi depresia sau tulburările de anxietate.

Întărirea ciclului

Pe măsură ce individul continuă să recurgă la aceleași strategii dezadaptative fără a aborda cauzele de bază ale emoțiilor intense sau fără a învăța modalități mai sănătoase de coping, ciclul de reglare emoțională ineficientă se întărește și devine mai greu de rupt.

Acest lucru poate crea un cerc vicios în care individul se simte blocat în modele comportamentale nesănătoase și simte că nu poate ieși din această stare.

Exemplu: Ana și Alex, un cuplu care se confruntă cu dificultăți în reglarea emoțiilor în relația lor.

Experiența emoțiilor intense: Ana și Alex au o discuție aprinsă despre cheltuielile neprevăzute din ultima lună. Ana este furioasă și simte că Alex nu este responsabil și cheltuiește prea mult, iar Alex se simte atacat și defensiv.

Adoptarea strategiilor de coping dezadaptative: În loc să își exprime calm și deschis sentimentele și nevoile, Ana și Alex recurg la tactici dezadaptative. Ana începe să strige și să își exteriorizeze furia, iar Alex se retrage și își închide emoțiile.

Consecințe pe termen scurt: În timpul confruntării, Ana simte o ușurare temporară că și-a exprimat furia, în timp ce Alex se simte liniștit că s-a retras și a evitat conflictul imediat.

Impact negativ pe termen lung: Cu toate acestea, aceste tactici de coping dezadaptative creează tensiuni în relație. Ana și Alex se simt tot mai distanți și nesiguri în legătură cu relația lor, iar lipsa de comunicare și de abordare constructivă a conflictelor duce la resentimente și frustrări crescânde.

Întărirea ciclului: Pe măsură ce confruntările și conflictele se repetă în timp, Ana și Alex se simt blocați într-un ciclu nesănătos de reglare emoțională ineficientă. În loc să abordeze cauzele profunde ale emoțiilor lor și să învețe modalități sănătoase de a gestiona conflictul și de a comunica, ei continuă să recurgă la aceleași modele comportamentale, ceea ce agravează situația și întărește ciclul nesănătos în care se află.

Prin conștientizarea acestui ciclu și prin angajamentul în terapie de cuplu sau alte forme de intervenție terapeutică, Ana și Alex pot învăța să întrerupă acest model și să își îmbunătățească abilitățile de reglare emoțională și comunicare în relația lor.

Cum poate fi întrerupt ciclul?

Conștientizarea emoțiilor

Primul pas este să fim conștienți de emoțiile noastre și să le acceptăm. Recunoașterea faptului că ne simțim supărați este primul pas către gestionarea lor.

Identificarea strategiilor dezadaptative

Identificarea tacticiilor pe care le folosim pentru a face față emoțiilor noastre este esențială. În exemplul nostru, putem începe să observăm că începem să ne izolăm, să evităm conversații despre conflict sau să căutăm confort în alimente nesănătoase.

Adoptarea strategiilor sănătoase de reglare emoțională

În loc să recurgem la tactici dezadaptative, putem încerca să adoptăm strategii sănătoase de gestionare a emoțiilor. Putem vorbi deschis cu prietenii sau cu un terapeut despre sentimentele noastre, să facem exerciții de respirație profundă sau să ne axăm pe activități care ne aduc bucurie și relaxare.

Cautarea de sprijin profesional

Dacă simțim că nu putem gestiona singuri emoțiile, este important să căutăm sprijin profesional. Un terapeut sau consilier poate oferi sfaturi și suport pentru a înțelege și a depăși dificultățile noastre emoționale.

 

Prin conștientizarea emoțiilor noastre, identificarea tacticiilor dezadaptative și adoptarea strategiilor sănătoase de reglare emoțională, putem întrerupe ciclul de reglare emoțională ineficientă și putem construi o viață mai echilibrată și mai împlinită.

Este important să ne amintim că este normal să ne simțim emoții intense și că există întotdeauna modalități de a învăța să le gestionăm într-un mod sănătos și constructiv.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!