Adresa: Bucuresti, Sector 1, Sos. N. Titulescu, 10
0730587458
alina@alinablagoi.ro

Crearea conexiunii prin terapia de cuplu centrata pe emotii (EFT – Emotionally Focused Therapy)

Servicii psihoterapie individuala, cuplu și familie

Crearea conexiunii prin terapia de cuplu centrata pe emotii (EFT – Emotionally Focused Therapy)

Terapia de cuplu centrata pe emotii (EFT – Emotionally Focused Therapy)  a fost creata in anii 1980, de catre Susan Johnson si Greebergsi,  pentru a atrage atentia asupra semnificatiei esentiale, cruciale, a emotiilor si comunicarii la nivel emotional in organizarea tiparelor de interactiune si experientelor-cheie care definesc relatiile de cuplu. EFT se concentreaza asupra emotie ca agent al schimbararii, puternic si adesea extrem de necesar in terapie.

EFT este o psihoterapie integrativa – integreaza focusarea pe aspectul intrapsihic – asupra proceselor experientiate de individ (in special raspunsurile emotionale cheie orientate pe atasament), cu focusarea pe aspectele interpersonale – pe modul in care partenerii isi organizeaza interactiunile in tipare si cicluri. Ia in considerare modul in care pattern-urile sistemice si experienta interioara se evoca si se creeaza unele pe altele.

Succesul EFT presupune ca fiecare dintre parteneri devine o sursa de siguranta, protectie si pentru celalalt, sprijinidu-se astfel reciproc in reglarea trairilor, emotiilor sale negative si construirea unei imagini de sine pozitive si puternice.

EFT este o calatorie care trece:

  • de la alienare la angajare emotionala;
  • de la aparare vigilenta si autoprotectie la deshidere si asumarea riscului;
  • de la neputentia pasiva in fata inexorabilului dans relational la puterea de a crea in mod activ acest dans;
  • de la culpabilizrea disperata a partenerului la intelegerea modului in care fiecare il impiedicasa fie receptiv si afectuos;
  • de la centrarea pe defectele celuilalt la descoperirea propriilor temeri si dorinte;
  • de la izolare la conectare.

EFT ajuta fiecare persoana sa-si extinda si reorganizeze propria experienta interioara, creand o nou imagine de sine, un nou  mod de a relationa cu partenerul. Experienta reorganizarii interne conduce la un nou mod de relationare care la randul sau genereaza noi raspunsuri de la partener. Un nou tip de dialog va conduce la interactiuni si contexte diferite care vor facilita reorganizarea interna.

Acestia sunt pasii dansului cuplului.

Terapeutul EFT este un consultant al proces, un coregraf care ajuta cuplul sa isi restructureze dansul relational, un colaborator care uneori conduce iar alteori ii urmeaza pe parteneri. Terapeutul se centreaza pe raspunsurile „aici-si-acum”; schimbarea apare in mometul in care partenerii se percep diferit si interactioneaza intr-un alt mod. Focusul  este pe problemele de atasament, pe siguranta, incredere si contact, precum si pe obstacolele din  calea acestora. Relatia este vazuta mai degraba ca o legatura decat ca schimburi, deci nu se incearca renegocieri sau solutii pragmatice. Acestea vor rezulta de la sine dupa ce relatia este securizata in urma terapiei.

Emotia este muzica pe care cuplul danseaza.
In procesul terapeutic, terapeutul urmareste in mod special felul in care partenerii interactioneaza atunci cand exista posibilitatea de contact pozitiv si implicare emotionala, in mod special felul in care acest contact este blocat. Lipsa comunicarii deschise in special in ceea ce priveste problemele legate de atasament si vulnerabilitatile restrange nu doar interactiunile in cuplu dar si procesul de experimentare interioara al fiecaruia dintre parteneri. Acesti pasi sunt perceputi ca riscanti si provocatori de anxietate.Partenerii trebuie sa infrunte anumite temeri:a) auto-criticismul: “Urasc partea asta din mine; sunt de-a dreptul ridicol (patetic ) “;
b) revelarea unor aspecte ale sinelui cu care nu se simt confortabili sau le provoaca nesiguranta: “Nu m-am mai simtit niciodata asa, poate am innebunit eu”;
c) anticiparea unei reactii negative din partea partenerului: “O sa rada sau chiar o sa ma dispretuiasca; sigur n-o sa ma mai vrea”;
d) schimbarea imprevizibile intr-o relatie disfunctionala dar previzibila: “parca nu te mai cunosc. Ma simt pierdut. Cine am fost eu toti anii astia si ce stiu eu de fapt?”.Pe de alta parte, experimentarea si intelegerea propriilor emotii dar si pe ale partenerlui constituie o adevarate usurare si dau un sentiment de eficacitate sustinand implicarea in terapie.La finalul terapiei modificarile sunt manifeste in urmatoarele domenii:
– emotional;
– comportamental – partenerii se comporta intr-o maniera mai accesibila si mai responsiva;
– cognitiv – partenerii se percep in mod diferit atat unul pe altul cat si in ceea ce priveste relatia; – interpersonal – ciclurile negative de interactiune sunt inlocuite de cicluri pozitive.

EFT este o calatorie de la aparare vigilenta si auto-protectie la deschidere si asumare de risc; de la o neajutorare pasiva in fata evolutiei relatiei la sentimentul capacitatii de a actiona creativ in acea relatie; de la focalizarea pe defectele si punctele slabe ale celuilalt la descoperirea propriilor temeri si dorinte; de la izolare la conectivitate.

Sursa: “Practica terapiei de cuplu centrata pe emotii. Crearea conexiunii, Ed. a -2 a Susan M. Johnson,Bucuresti, 2018

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău