Cele 5 limbaje ale iubirii. Cunoasterea lor iti va imbunatati relatia de cuplu

Cabinet psihologie psihoterapie Bucuresti si online

Cele 5 limbaje ale iubirii. Cunoasterea lor iti va imbunatati relatia de cuplu

Loading

De-a lungul experientei sale in lucrul cu cuplurile, Dr. Chapman a descoperit 5 limbaje ale iubirii, 5 modalitati prin care oamenii isi exprima si inteleg iubirea.

Autorul vorbeste despre un „rezervor emotional” care se umple sau, dimpotriva, se goleste, in functie de iubirea pe care o primim.

Pentru a ne comunica dragostea pe intelesul celuilalt, trebuie sa invatam limbajul primar prin care acesta recepteaza iubirea. 
Noi ne exprimam iubirea, dar celalalt n-o intelege, si asta tocmai pentru ca folosim un limbaj diferit de al lui. Aceasta este problema fundamentala a cuplurilor.
Cele cinci limbaje ale iubirii sunt: cuvintele de incurajare, timpul petrecut impreuna, cadourile, serviciile si contactul fizic.

  1. Cuvintele de incurajare

a) complimentele reprezinta doar una  dintre caile prin care ii putem face declaratii partenerului. Un dialect al acestui limbaj sunt incurajarile. Ca sa-ti poti incuraja partenerul de viata, trebuie sa empatizezi cu el, sa vezi lucrurile din perspectiva lui.

b) incurajarea dezvoltarii potentialului partenerului – Prin incurajari, ii comunicam partenerului ca ne pasa, ca suntem alaturi de el, ca ii recunoastem meritele si eforturile. Ii aratam ca intr-adevar, credem in el si in capacitatile lui.

c) cere cu blandete si bunatete – Daca modul in care cerem este sub forma de porunci, este imposibil sa cream o apropiere in cuplu. Partenerul se va indeparta. Rugandu-ti partenerul sa faca un lucru, ii recunosti, de fapt, valoarea si talentul.

“Ce bine iti vine costumul asta!”

“Uau, rochia asta iti vine mai bine ca niciodata!”

“Faci cea mai buna mancare de cartofi. Imi place la nebunie!”

“Iti multumesc mult ca ai spalat vasele!”

“Ce bine ca ai angajat o bona pentru seara asta! Sa stii ca apreciez mult gestul tau.”

“Ce bine ca ai dus gunoiul! Raman datoare.”

Exercitiu: scrie o lista cu calitatile partenerului si de doua ori pe saptamana exprima verbal recunostinta partenerului.

  1. Timpul petrecut impreuna

„petrece timp impreuna” inseamna sa-ti indrepti toata atentia asupra celuilalt. Asta nu inseamna sa stai pur si simplu alaturi de el, pe canapea si sa va uitati la televizor.  Caci astfel, obiectul atentiei il reprezinta televizorul si in niciun caz sotul sau sotia. Timpul acordat partenerului implica atat conversatiile cat si activitatile realizate impreuna.

Timpul de calitate inseamna activitati comune, respectiv a face impreuna lucruri care va fac placere amandurora. Nu conteaza ce faceti, ci motivul pentru care faceti acel lucru. ideea e sa faceti ceva impreuna, pentru ca, la sfarsit, sa poti spune: „Tine la mine. A acceptat sa faca ceva ce-mi place, ba chiar a avut o atitudine pozitiva cu privire la asta”.

Rezervati-va un timp doar pentru voi doi. Faceti o plimbare, mergeti in oras sa luati cina sau pur si simplu stati amandoi pe canapea, cu televizorul inchis, acordandu-va reciproc o atentie totala.Timpul petrecut impreuna inseamna sa-ti indrepti aproape toata atentia asupra celuilalt.

  1. Cadourile

Un cadou contine un mesaj in sine: “S-a gandit la mine. Sunt important(a) pentu el/ea”. Cadourile pot fi cumparate , gasite sau realizate . O floare culesa de pe un camp isi poate indeplini functia de dovada a iubirii si de a umple un rezervor emotional.
Daca partenerei sau partenerului tau ii place sa primeasca lucruri, trebuie sa inveti sa-i faci cadouri.

  1. Serviciile

Serviciile se refera la lucrurile pe care partenerul tau ar vrea sa le faci pentru el. Acesta se simte iubit atunci cand ii esti de folos. Gama serviciilor este una larga: gatitul, asezatul mesei, spalatul vaselor, datul cu aspiratorul, stersul prafului, dusul gunoiului, schimbatul scutecelor copilului, zugravitul dormitorului, ordonarea cartilor in biblioteca, repararea masinii, ca sa fie mereu in stare buna de functionare, spalarea sau aspirarea interiorului masinii, punerea in ordine a lucrurilor in garaj, tunsul ierbii, ingrijirea copacilor, greblarea frunzelor, plimbatul cainilor, schimbarea nisipului pisicii sau a apei din acvariul cu pesti sunt, toate, servicii. Ele presupun grija, spirit organizatoric, timp, efort si energie. 

  1. Contactul fizic

Pentru unii oameni, contactul fizic, reprezinta cel mai puternic mod de a se simti iubiti. Contactul fizic poate insemna mangaieri, imbratisari, atingeri usoare, sarutari, contact sexual.

Pentru unii, atingerile constituie principalul limbaj al iubirii. Daca nu au parte de acest lucru, nu se simt iubiti. In schimb, daca sunt alintati, rezervorul lor afectiv este plin si se simt in siguranta, stiu ca sunt iubiti de celalalt.  

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×