Cele 5 faze ale despartirii: de la negare la acceptare

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

Cele 5 faze ale despartirii: de la negare la acceptare

Loading

Despartirea poate declansa un proces profund de doliu romantic, asemanator cu doliul prin care trecem atunci cand pierdem pe cineva drag prin moarte. Acest proces este o reactie naturala la pierderea unei relatii importante si poate afecta puternic starea noastra emotionala si psihologica. In cadrul doliului romantic, trecem prin mai multe etape, fiecare cu propriile sale emotii si provocari.

Despartirea este adesea unul dintre cele mai dificile si provocatoare momente din viata unei persoane. Este o perioada marcata de emotii puternice, incertitudine si auto-reflectie. Procesul de vindecare dupa o despartire nu este unul liniar si fiecare individ trece prin el in moduri diferite. De-a lungul timpului, cercetatorii si terapeutii au identificat anumite etape sau faze care pot ajuta la intelegerea si navigarea prin aceasta perioada dificila.

Una dintre cele mai cunoscute abordari ale procesului de despartire implica cele cinci faze ale despartirii. Aceste etape sunt negarea, furia, negocierea, depresia si acceptarea. Fiecare faza aduce cu sine propriile provocari si provocari, si fiecare individ le traieste in moduri unice.

Faza de negarea/Soc „Este un cosmar!” – in prima faza, poti avea tendinta sa negi realitatea despartirii. Poate simti ca este ireal sau refuzi sa accepti ca relatia s-a incheiat. Aceasta faza poate fi o modalitate de a face fata socului initial al despartirii.

Faza de furie „Il/o urasc!” – pe masura ce negarea se estompeaza, pot aparea sentimente puternice de furie. Te poti simti furios pe fostul partener, pe tine insuti sau pe circumstantele care au dus la despartire. Aceasta furie poate fi parte a procesului de eliberare a emotiilor.

Faza de negociere „Cum sa-l/s-o regrete” – in aceasta faza, poti incerca sa negociezi cu fostul partener sau cu tine insuti in speranta de a repara relatia sau de a evita despartirea. Poti face promisiuni sau puteti discuta schimbari pe care le-ati putea face pentru a va reconcilia.

Faza de depresie, devalorizare „Ar fi trebuit sa fac asa!” – cu trecerea timpului, poti sa intri intr-o faza de depresie. Te poti simti trist, izolat si poate chiar fara speranta. Este important sa acorzi atentie sanatatii mentale in aceasta faza si sa cauti sprijin, daca este necesar.

Faza de acceptare „Merg mai departe. Acum stiu de ce am nevoie” – in final, poti ajunge la o faza de acceptare. Incepi sa accepti realitatea despartirii si sa privesti spre viitor. Poti gasi intelegere si pace cu situatia si poti incepe procesul de vindecare si de redescoperire a sinelui.

Despartirea, fie ca este vorba de o relatie lunga sau de una mai scurta, poate lasa urme adanci in sufletul nostru. Oricine a trecut prin acest proces stie ca nu este doar despre separarea fizica de celalalt, ci implica o serie de aspecte emotionale si psihologice. In timpul despartirii, este posibil sa suferim nu doar din cauza pierderii persoanei iubite, ci si din cauza ranilor pe care aceasta le lasa in urma.

Aceste rani pot avea un impact semnificativ asupra stimei de sine, relatiilor viitoare si modului in care ne percepem pe noi insine. Vom explora fiecare dintre aceste rani si cum pot influenta viata noastra post-despartire, precum si cum putem incepe procesul de vindecare.

Despartirea poate crea, patru tipuri de rani emotionale: abandon, respingere, nedreptate si umilinta. Aceste rani pot varia in intensitate de la o persoana la alta si pot afecta stima de sine si bunastarea noastra emotionala.

Iata o scurta explicatie pentru fiecare dintre aceste rani:

1.Abandonul –  Această rana apare atunci cand te simti parasit sau lasat in urma in urma despartirii. Poate provoca sentimente de izolare si singuratate.

2.Respingerea – Acest tip de rană se dezvoltă atunci când ai senzația că nu esti iubit sau acceptat de fostul partener. Poate afecta increderea in sine si sentimentul de auto-valoare.

3.Nedreptatea – Rana de nedreptate se dezvolta atunci cand ai senzatia ca ai fost tratat incorect sau ca nu ai primit ceea ce meriti in relatie. Poate provoca sentimente de furie si frustrare, dar si de gol interior.

4.Umilirea – Acest tip de rana apare atunci csnd te simti umilit sau jignit in timpul sau dupa despartire. Poate afecta stima de sine si provoaca resentimente si furie.

Vindecarea acestor răni poate necesita timp și efort. Terapia, sprijinul social și auto-reflecția pot fi instrumente utile în procesul de vindecare. Este important să înțelegi că trecerea prin aceste răni face parte din procesul de vindecare după o despărțire, iar evoluția ta către un stadiu mai sănătos și mai fericit este posibilă cu timpul și susținerea adecvată.

In calatoria vindecarii dupa o despartire, este important sa acorzi atentie propriei tale sanatati mentale si sa ceri sprijin de la prieteni, familie sau terapeuti, daca este necesar. De asemenea, sa accepti ca fiecare persoana are propriul ritm in procesul de vindecare si nu exista o solutie universala. Cu timpul si efort, vei putea trece prin aceste etape si sa-ti reconstruiesti viata si increderea in sine.

Aceste faze pot fi ciclice, iar unele persoane pot sa revina la faza de furie sau negociere inainte de a ajunge la acceptare. Nu exista o linie de sosire definitiva, dar procesul de vindecare poate continua cu sprijin si introspectie.

In aceasta calatorie a vindecarii, nu uita ca nu esti singur(a). Exista resurse si sprijin disponibile, fie in forma de prieteni intelegatori, terapeuti sau comunitati online. Sa ceri ajutor si sa impartasesti ceea ce simti este un pas curajos si important in procesul de vindecare.

Despartirea nu inseamna sfarsitul lumii, ci poate reprezenta inceputul unei noi parti a vietii tale. Cu timpul, vei descoperi ca esti mai puternic(a) si mai intelept(a), iar aceasta experienta te poate ajuta sa construiesti relatii viitoare mai sanatoase si sa-ti redescoperi fericirea si pacea interioara. Aminteste-ti mereu ca meriti dragostea si fericirea, si ca despartirea este doar un pas in aceasta calatorie complexa a vietii tale.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×