9 trasaturi specifice iubirii mature

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

9 trasaturi specifice iubirii mature

Loading

Psihanalistul Otto Kernberg a dezvoltat teorii privind dezvoltarea personalitatii si a relatiilor interpersonale, inclusiv conceptul de iubire matura. Acesta a identificat cateva trasaturi caracteristice iubirii mature, care se bazeaza pe dezvoltare emotionala si maturitate.

Iata 9 dintre aceste trasaturi:

1.Independenta si interdependenta: iubirea matura implica capacitatea de a fi independent din punct de vedere emotional si de a se baza pe propria persoana pentru starea de bine. Cu toate acestea, recunoaste si promoveaza, de asemenea, interdependenta sanatoasa intr-o relatie, in care ambele persoane contribuie la fericirea si binele celuilalt.

2.Respect si acceptare: iubirea matura se bazeaza pe respectul fata de partener, care include acceptarea neconditionata a persoanei asa cum este. Considera ca nimeni nu este perfect si astfel ii  permite partenerului sa fie autentic si sa-si exprime gandurile si sentimentele.

3.Comunicare deschisa si sincera: in iubirea matura, partenerii pot comunica deschis si sincer unul cu celalalt. Ei pot discuta cu calm si empatie despre nevoile, dorintele si preocuparile lor, fara teama de judecata sau critici dure.

4.Empatie si intelegere: empatia si capacitatea de a intelege si din punctul de vedere al celuilalt sunt esentiale in iubirea matura. Partenerii se pot pune in locul celuilalt si pot oferi sprijin emotional in momentele dificile.

5.Angajament si loialitate: iubirea matura implica un angajament serios fata de relatie si loialitate fata de partener. Recunoaste ca relatiile pot avea provocari, dar partenerii sunt dispusi sa lucreze impreuna pentru a le depasi.

6.Flexibilitate si adaptabilitate: iubirea matura este flexibila si se adapteaza la schimbarile vietii. Prin iubire matura se intelege ca oamenii si relatiile evolueaza si partenerii sunt dispusi sa faca fata acestor schimbari cu deschidere si incredere.

7.Autenticitate: in iubirea matura, partenerii sunt autentici si se simt confortabili sa fie ei insisi in prezenta celuilalt. Nu cauta sa se prefaca sau sa ascunda aspecte ale personalitatii lor.

8.Suport reciproc: partenerii se sustin unul pe celalalt in atingerea obiectivelor personale si in momentele dificile. Ei sunt acolo pentru celalalt si se sprijina in dezvoltarea personala si profesionala.

9.Bucurie si multumire: iubirea matura aduce bucurie si multumire in viata celuilalt, oferind o sursa de fericire si implinire in loc de stres si neliniste.

Aceste trasaturi ale iubirii mature pot contribui la construirea unei relatii sanatoase si satisfacatoare pe termen lung. Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca nicio relatie nu este perfecta, iar dezvoltarea iubirii mature poate necesita timp, efort si comunicare continua intre parteneri.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blăgoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×