9 trasaturi ale dependentilor emotional
Dependenta emotionala este o tulburare psihologica care genereaza un atasament excesiv fata de o anumita persoana. Persoana dependenta emotional nu este capabila sa mentina relatii sanatoase cu cei din jurul ei. Datorita fricii de abandon, dependentul emotional uita complet de sine in favoarea partenerului, familiei sau prietenilor sai.
Va prezint 9 trasaturi comune observate la dependentii emotional:
1. Persoana se simte anxioasa si stresata cand este singura
Pentru cineva dependent emotional, a fi singur inseamna a fi vulnerabil si neprotejat. Persoana nu se simte in siguranta sa duca o viata independenta si, prin urmare, are nevoie de altii pentru a da sens existentei sale. Frica de singuratate il determina pe dependentul emotional sa renunte complet la autonomie.
2. Are dificultati in luarea deciziilor zilnice
Dependentul emotional este incapabil sa ia decizii simple, cum ar fi ce haine sa imbrace fara aprobarea altei persoane. Din cauza fricii de a nu gresi, are nevoie de validarea celorlalti pentru a se simti linistit. Simte nevoia sa-si consulte partenerul, un membr al familiei sau un prieten in tot ceea ce face.
3. Stima de sine este scazuta si are sentimente de inferioritate
Persoana dependenta emotional are de obicei o stima de sine scazuta si sufera de un complex de inferioritate, ceea ce inseamna ca are o perceptie negativa despre sine. Nu isi recunoaste calitatile si potentialul. Se simte multumita de ea insasi doar atunci cand are aprobarea constanta a celuilalt.
4. Persoana dependenta emotional se simte responsabila pentru indeplinirea asteptarilor celorlalti.
Din cauza dificultatii de a avea aspiratii individuale, persoana dependenta emotional adopta asteptarile celorlalti ca pe ale lor, anulandu-si visele, dorintele si scopurile personale. Cand celalalt reuseste, ea se bucura de parca realizarea ar fi a ei, dar daca acea persoana esueaza, se simte vinovata.
Starea de spirit a persoanei dependente afectiv depinde si de starea de spirit a celuilalt. Daca celalalt este fericit, ea va simti aceeasi fericire. Daca celalalt este trist, se va simti trista.
5. Este o persoana pasiva si supusa.
Ea isi sacrifica in mod constant nevoile pentru a-i face pe plac celuilalt. Nu poate sa-si apere propriile interese, chiar si atunci cand se simte coplesita de cerintele celorlalti. Fiind atasata emotional de cineva, nu indrazneste niciodata sa ia initiativa sau sa-si spuna parerea. Ii este frica de respingere si de abandon.
6. Dificultate in stabilirea limitelor
A sti cum sa stabilesti limite este esential pentru dezvoltarea unor relatii sanatoase. Este ceea ce ne permite sa-i invatam pe ceilalti care sunt valorile noastre, cum ne place sa fim tratati si ce consideram acceptabil intr-o relatie. Dependentul emotional nu poate spune nu. Accepta tot ce doreste si ofera celalalt, chiar si atunci cand stie ca va fi ranit.
7. Crede in dragostea romantica
Are o viziune romantica asupra iubirii, bazata pe o serie de mituri precum „suntem fiinte incomplete pana ne gasim un partener”, „fara tine nu pot trai”, „dragostea poate face totul”, „dragostea adevarata este pentru totdeauna”, „gelozia este cel mai mare semn al iubirii”, etc. In practica, asta inseamna ca celalalt are o putere enorma asupra persoanei dependente emotional, deoarece aceasta plaseaza intotdeauna relatia mai presus de orice altceva.
8. Persoana este geloasa
Nesiguranta, stima de sine scazuta si teama de abandon ii fac pe dependentii emotional sa fie foarte gelosi. Intotdeauna vor sa stie unde este partenerul (si cu cine este), sa trimita mesaje sau sa sune. Nu suporta despartirea, nici pe durata scurta de timp. Isi abandoneaza prietenii sau familia pentru a-si petrece mai mult timp cu partenerul.
9. Persoana este usor de manipulat
Toate aceste caracteristici inseamna ca persoana dependenta emotional este adesea victima unor oameni manipulatori si narcisici. Adesea intra in relatii toxice si nu este neobisnuit ca dependenta sa duca la abuz emotional si fizic.
Niciun comentariu