9 situații care justifică terapia de cuplu
Te confrunți cu reproșuri constante din partea partenerului?
Simți că nu mai există complicitate în relația voastră?
Există multe motive pentru care ar fi benefic să participați la terapie.
Iată câteva explicații. Când vine vorba de terapia de cuplu, este frecvent să apară anumite temeri, îndoieli și rezistențe.
„Oare chiar mă poate ajuta cineva cu ceea ce trec eu și partenerul/partenera mea în prezent?”
„Cum să mă deschid în fața unui străin și să-i explic ce se întâmplă între noi?”
Cel mai important este să depășești aceste bariere și scepticismul și să ai încredere în profesioniști.
Una dintre cele mai comune cauze care determină cuplurile să apeleze la acest tip de terapie este comunicarea deficitară.
Totuși, este la fel de obișnuit să se solicite ajutor pentru probleme sexuale, dificultăți în creșterea copiilor, dependențe de pornografie sau pierderea încrederii în celălalt.
În continuare, îți vom descrie detaliat toate motivele pentru care merită să faci acest pas.
„Ostilitatea poate apărea brusc chiar și în relațiile de cuplu fericite și angajate. Apare atunci când se dezvoltă atitudini defensive.” ~ John M. Gottman,Știința încrederii: Acordul emotional in cuplu
Motive pentru a apela la terapia de cuplu
Terapiile de cuplu își propun să atenueze suferința și să ofere unelte pentru a îmbunătăți dinamica relației.
Obiectivul principal este să faciliteze apropierea partenerilor, astfel încât să reînvie afecțiunea, să înflorească încrederea și să se deschidă calea către o etapă mai satisfăcătoare a relației.
În alte cazuri, terapeutul funcționează ca un ghid care motivează, într-un mod inteligent și sănătos, terminarea legăturii.
Motivele pentru care cuplurile solicită ajutorul acestor profesioniști sunt variate și nu se limitează doar la conflictualitate sau la problemele clasice de comunicare.
Adesea, în practica clinică, ne întâlnim cu persoane care nu și-au depășit traumele, ceea ce afectează frecvent relația.
Iată câteva surse comune ale problemelor în cuplu:
1.Comunicare deficitară
Când comunicarea devine ineficientă sau agresivă, terapia poate ajuta la exprimarea mai clară a gândurilor și emoțiilor. O dinamică conversațională sănătoasă este fundamentul oricărei relații afective. Studii, cum ar fi cele publicate în „Journal of Consulting and Clinical Psychology”, confirmă beneficiile acestor abordări.
De asemenea, este crucial să nu lăsați ca această interacțiune deficitară să persiste în timp. Dacă se întâmplă acest lucru, neînțelegerile se pot cronifica, iar lipsa de afecțiune poate crea răni adânci. Iată care sunt, în general, cele mai frecvente probleme de comunicare într-o relație:
- Critică constantă
- Lipsa ascultării active
- Comunicare pasiv-agresivă
- Alegerea tăcerii în momentele de supărare
- Dialogul este unidirecțional (doar una dintre persoane vorbește)
- Negarea și evitarea discuțiilor despre probleme
A aborda aceste probleme în cadrul terapiei de cuplu poate ajuta partenerii să restabilească o conexiune sănătoasă și să evolueze împreună într-un mod constructiv.
Niciun comentariu