8 semne care indica faptul ca suferi de anxietatea in cuplu
De unde stii daca suferi de anxietate in cuplu? Ce se intampla daca avem sentimente de anxietate in relatia noastra?
Anxietatea are un impact negativ asupra diferitelor domenii ale vietii noastre, inclusiv asupra relatiilor de cuplu. Nu numai ca ne afecteaza modul in care percepem anumite situatii din viata noastra de zi cu zi, dar ne afecteaza si capacitatea de a comunica si de a ne conecta cu alti oameni. Dar ce este anxietatea relationala?
Semne de anxietate relationala
Exista o serie de comportamente care pot indica faptul ca o persoana sufera de o forma de anxietate in cuplu.
Iata cateva dintre semnele care pot indica ca va aflati in aceasta situatie:
Ingrijorare constanta: Persoanele care sufera de acest tip de anxietate relationala sufera adesea de nesiguranta emotionala care ii face sa se indoiasca constant de cealalta persoana. De exemplu, se pot ingrijora daca cealalta persoana ii minte.
Frica de abandon: Anxietatea amoroasa este, de asemenea, legata de teama ca cealalta persoana se va indragosti de altcineva sau in cele din urma va pleca.
Frica de infidelitate: Aceasta anxietate poate duce, de asemenea, o persoana sa creada ca partenerul sau poate fi infidel. Astfel, ei pot fi suspiciosi fata de relatia lor chiar daca nu au niciun motiv real.
Gandesc prea mult la fiecare conversatie: anxietatea relationala inseamna, de asemenea, ca oamenii ajung sa se gandeasca la fiecare conversatie sau act care a avut loc in cadrul relatiei. Acest lucru poate duce la anumite „scenarii” in fata unor situatii care nu au loc.
Evitarea relatiilor: Uneori , anxietatea relationala poate determina oamenii sa renunte la relatie si sa evite legarea cu ceilalti.
Indoieli cu privire la sentimentele partenerului: Anxietatea amoroasa pune la indoiala in mod constant cum se simte cealalta persoana.
Supracontrol: anxietatea partenerului se poate manifesta si ca supracontrol. Este persoana care spioneaza in mod constant telefonul mobil sau computerul pentru a afla ce face partenerul sau.
Dependenta emotionala: anxietatea relationala poate implica si dependenta emotionala. De fapt, isi doresc sa fie aproape de partenerul lor tot timpul si sa nu poata face nimic fara el.
Este posibil ca persoanele care sufera de anxietate in relatie sa nu experimenteze toate aceste simptome sau sa le experimenteze intr-un grad diferit. Ca si in cazul altor tulburari de anxietate, anxietatea se prezinta diferit in fiecare caz.
De ce sufar de anxietate in cuplu?
Cand aceste griji incep sa apara si devin parte dintr-o relatie, este posibil sa suferi de anxietate in cuplu. Iata cateva dintre cele mai comune motive pentru care pot aparea aceste sentimente si emotii:
Stilul de atasament anxios: In unele cazuri, anxietatea relationala este legata de modul in care am fost tratati de parintii sau ingrijitorii nostri in copilarie. De exemplu, atunci cand copiii nu primesc dragoste si atentie, uneori poate provoca un atasament anxios si nesigur fata de oamenii de care se leaga.
Experiente negative din trecut: a avea experiente proaste in relatiile anterioare poate provoca, de asemenea, anxietate amoroasa. Cu alte cuvinte, daca o relatie anterioara a fost marcata de abuz sau infidelitate, persoana poate ajunge sa se teama mai mult de viitorii parteneri.
Stima de sine scazuta: persoanele carora le lipseste o stima de sine ridicata pot ajunge sa se confrunte cu anxietate in relatiile lor. Intr-adevar, asta lipsa a stimei de sine poate duce la indoiala constanta de autenticitatea sentimentelor partenerului sau.
Comunicare gresita: Uneori, ingrijorarile legate de afectiunea partenerului sau de viitorul relatiei pot fi legate si de faptul ca nu exista conversatii sincere despre sentimente sau ganduri care pot aparea in relatia de cuplu.
Cum sa depasesti anxietatea in relatii?
Anxietatea amoroasa poate ajunge sa aiba efecte negative asupra relatiei, precum o dependenta mai mare de cealalta persoana sau chiar comportamente de evitare pentru a nu se confrunta cu anumite probleme. Asadar, daca doriti sa depasiti acest tip de anxietate, va recomandam sa luati in considerare urmatoarele:
Comunicati-va sentimentele: Pentru a incerca sa nu suferiti de aceasta anxietate amoroasa , este important sa aveti conversatii sincere cu partenerul despre grijile, asteptarile sau visele voastre pentru viitor. Impartasindu-ti sentimentele sau gandurile, iti va fi mai usor sa ai mai multa claritate asupra anumitor probleme care pot ajunge sa te ingrijoreze si sa provoace anxietate.
Bucurati-va de prezent: concentrarea asupra prezentului va va ajuta sa scapati de anxietatea relationala , precum si de orice temeri care ar putea aparea din aceasta.
Ganditi negativa – Unul dintre motivele pentru care oamenii pot suferi de anxietate este tocmai faptul ca lasa gandurile negative sa ajunga sa le controleze emotiile. Asa ca poti incerca sa-ti gestionezi anxietatea rationand cu aceste ganduri si intrebandu-te daca are sens sa te gandesti la ele.
Consultati un terapeut: daca simtiti ca suferiti de anxietate relationala si aceasta va afecteaza pe dumneavoastra si pe partenerul dvs., poate fi o idee buna sa consultati un terapeut profesionist. Prin terapie, poti primi cea mai potrivita indrumare pentru a schimba gandurile negative care te afecteaza.
Din fericire, exista modalitati de a face fata anxietatii relationale, dar toate necesita o munca intre voi doi, dar si la nivel personal. Daca suferi de acest tip de anxietate, este important sa comunici cu partenerul tau, astfel incat acesta sa te ajute sa treci peste ea.
Să vă fie cu folos,
Niciun comentariu