7 caracteristici ale unei relatii de cuplu sanatoase
Care sunt principalele caracteristici ale unei relatii de cuplu sanatoase?
Sa-ti imparti viata cu o alta persoana nu este ceva simplu: legatura creata in cuplu trebuie sa fie sanatoasa si non-toxica pentru a nu incepe o relatie bazata pe dependenta sau mai rau, pe violenta.
O relatie de cuplu presupune mentinerea unui echilibru, construindu-se si consolidandu-se zi de zi, ignorand suisurile si coborasurile. Si in plus, dupa faza in care te indragostesti, este crucial ca ambii parteneri sa contribuie la bunastarea cuplului pentru a trai o iubire sanatoasa. Astfel, vei putea sa minimizezi greselile sau problemele celuilalt in relatie atunci cand acestea apar, fara sa pui accent pe defectele partenerului pentru ca relatia sa nu se deterioreze sau sa devina toxica ori nefunctionala.
Iata cateva dintre principalele caracteristici prin care sa recunoastem o relatie de cuplu sanatoasa.
O buna comunicare
Indiferent de tipul de relatie, emotionala sau profesionala, ambele parti trebuie sa fie dispuse si capabile sa comunice eficient. Aceasta capacitate este esentiala, mai ales in momentele cele mai complicate sau cand trebuie luata o decizie. Fara capacitatea de a-si exprima emotiile si de a asculta, cuplul este sortit sa nu se inteleaga.
Fii sincer
Nu este vorba doar de a sti sa îți exprimi emotiile in relatia cu celalalt, ci si de a fi sincer cu tine insuti. Cand suntem intr-o relatie, trebuie sa fim sinceri atat cand celalalt a gresit, cat si cand suntem responsabili de propriile vinovatii.
Ai incredere in partener
Sa nu ai incredere in partener inseamna ca incepi relatia deja cu stangacie. Nu poti avea o poveste de dragoste si in acelasi timp sa controlezi tot ceea ce face celalalt, traind sentimente profunde de gelozie. Mai mult, acest tip de legaturi risca sa te duca spre o relatie toxica.
Respectul reciproc
Cand incepem o relatie, de multe ori iubim totul la cealalta persoana, inclusiv defectele ei. Insa cand se termina prima faza a relatiei (indragostirea), este nedrept sa atacam partenerul tocmai cu acele greseli. Respectul este esential in orice relatie sanatoasa.
Fii un sprijin pentru celalalt
A fi intr-un cuplu inseamna a-l sustine pe celalalt in deciziile voastre fara a urmari doar interese proprii. Insotirea celuilalt in dezvoltarea personala si profesionala este esentiala daca dorim sa crestem impreuna.
Impreuna, dar diferiti
Chiar daca facem o multime de lucruri impreuna, nu trebuie sa uitam niciodata ca in cadrul unui cuplu fiecare are propria identitate care nu trebuie confundata cu cea a partenerului. A avea interese si experiente diferite nu va face decat sa intareasca cuplul.
Drepturi si indatoriri egale
Un cuplu nu poate exista daca unul dintre cei doi parteneri nu se angajeaza sa mentina relatia vie. Fiecare membru are responsabilitatea de a da, de a primi si de a continua relatia: un schimb continuu care permite cuplului sa traiasca o relatie sanatoasa.
Sa va fie cu folos,
Psihoterapeut Alina Blagoi
Niciun comentariu