6 Semne ale lipsei de incredere in relația de cuplu
Lipsa de incredere poate afecta relatia de cuplu creand nenumarate conflicte. Cele mai importante efecte ale lipsei de incredere sunt:
Lipsa intimitatii: cand increderea este scazuta intr-o relatie, momentele de intimitate tind sa scada. Este absolut normal ca, daca nu ai incredere in cineva, sa ai tendinta sa te distantezi de el, atat din punct de vedere emotional, cat si fizic.
Resentimentele: daca nu ai incredere in iubirea pe acre o are partenerul tau, sunt sanse mari sa ai resentimente fata de aceasta persoana. Sentimentele negative te pot determina sa folosesti un limbaj urat fata de cealalta persoana.
Nesiguranta: lipsa de incredere duce adesea la sentimental de insecuritate in relatie. In acest fel, poti ajunge sa te indoiesti de partenerul tau, ceea ce te poate face sa devii o persoana care-l controleaza pe celalalt. Prea mult control creeaza adesea si mai multa distanta intre doi oameni.
Depresie si anxietate: daca nu exista suficienta incredere in relatia voastra, puteti dezvolta depresie sau anxietate din cauza negativitatii pe care o poate aduce aceasta situatie, mai ales daca te intrebi in mod constant daca partenerul tau te minte sau te insala.
Dificultate de concentrare: neincrederea in partener iti poate afecta si productivitatea la locul de munca, mai ales daca te temi ca el sau ea te va insela.
Frica de singuratate: daca nu ai incredere in cineva pe care il iubesti, s-ar putea sa te temi ca-l pierzi. De asemenea, neincrederea in partenerul tau te face sa te simti singur chiar daca esti cu acea persoana.
Acestea sunt cateva dintre problemele pe care le puteti intalni atunci cand nu ai incredere in partenerul tau. De asemenea, daca aceasta lipsa de incredere nu este rezolvata, poate ajunge la despartire.
Cum restabiliti increderea in cineva iubit?
Daca doriti sa restabiliti increderea in partenerul dvs., exista cativa pasi pe care ii puteti lua pentru a o imbunatati:
Invata din greseli: toti facem greseli. Dar, atunci cand le facem, important este sa invatam din ele si sa stim sa reparam greselile. Cel mai bun mod, daca relatia esueaza, este sa arati ca intentionezi sa-ti schimbi intentiile.
Comunica: una dintre cheile de success ale unei relatii este tocmai sa inveti cum sa-ti comunicati sentimentele si gandurile fata de partener. Acest lucru nu inseamna sa dai vina pe celalalt pentru felul in care te simti, ci sa inveti sa-ti comunici pozitia. O modalitate buna de a face acest lucru este sa spui mereu „Ma simt asa…”.
Creeaza experiente noi: daca vrei sa recastigi increderea partenerului creezi noi momente care sa te apropie de partenerul tau.
Asculta cu empatie: Cand partenerul tau iti spune ce il deranjeaza la tine sau ceva care ii face sa se simta inconfortabil, este important sa asculti fara a intrerupe si mai ales in mod activ si cu empatie. A fi defensiv cu privire la aceste cuvinte nu va face decat sa strice si mai mult legatura dintre voi.
Nu face presupuneri: unul dintre cele mai mari conflicte care pot aparea in relatie este ca ajungi sa faci presupuneri care nu sunt reale. Prin urmare, daca simti ca ceva te doare, nu completa informatiile cu imaginatia ta, intreaba-ti partenerul inainte de a face presupuneri.
Arata-ti recunostinta: cand lucrurile devin greu de gestionat, este important sa tii cont de toate partile bune ale relatiei. Cand apare o situatie conflictuala reamintesteti pentru ce esti recunoscator partenerului, desi este normal sa fie dificil atunci cand sentimentele negative te coplesesc.
Du-te la terapie: daca simti ca este foarte dificil sa lucrezi la incredere in relatia ta, un terapeut de cuplu te poate ajuta sa comunici mai bine si sa restabilesti increderea in relatia ta de cuplu.
Daca nu poti avea incredere in persoana iubita, ar trebui sa lucrezi pentru a restabili acel sentiment, deoarece este cheia unei relatii sanatoase si infloritoare.
Va multumesc,
Niciun comentariu