57 de intrebari – Inventar de personalitate pentru adulți

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

57 de intrebari – Inventar de personalitate pentru adulți

Loading

Inventar de personalitate pentru adulți

 1. niciodată2. foarte rar               3. uneori                    4. foarte des             5. totdeauna
 1. Vi se întâmplă ca dintr-un motiv neînsemnat să fiţi cuprins(ă) de o stare de nelinişte care vă împiedică să vă concentraţi la lucru un timp mai îndelungat (câteva ore pe zi, mai multe zile în şir)?
 2. Aveţi perioade când şi preocupările care v-au atras cel mai mult numai prezintă interes pentru dvs. şi nu vă mai mobilizează ?
 3. Când vi se întâmplă un lucru deosebit pentru dvs., pe care ceilalţi nu-l observă simţiţi nevoia să vorbiţi despre el?
 4. Vă entuziasmaţi uşor pentru unele lucruri, ca apoi la scurt timp să vă simţiţi dezamăgit ?
 5. Vă împăcaţi cu programul de lucru cu ore fixe şi cu supunere faţă de obligaţii şi faţă de şefi ?
 6. Aveţi perioade când ceea ce se întâmplă în jur nu vă interesează simţind nevoia să rămâneţi adâncit în gândurile dvs. ?
 7. Exprimaţi prima părere care vă trece prin minte în legătură cu un lucru sau o situaţie ?
 8. Există persoane care vor să vă atragă în discuţii (sau acţiuni) periculoase intenţionat ?
 9. Preferaţi activităţile care trebuiesc executate încet şi cu mai multă meticulozitate?
 10. Când trebuie să vorbiţi într-o adunare sau cu o persoană nefamilială (cu poziţie mai importantă) vă simţiţi tulburat(ă), încordat(ă), vă bate inima, vi se perturbă gândurile şi vorbirea, vi se strânge stomacul, etc.?
 11. Decât să pari un fricos în faţa celor care ţi-au făcut rău mai bine faci orice ca să le arăţi că nu te intimidează nimeni ?
 12. Aveţi grijă ca toate obiectele cu care veniţi în contact să fie dezinfectate, iar dacă nu sunteţi sigur de curăţenia lor evitaţi contactul direct ?
 13. Vă gândiţi mult la greşelile dvs. faţă de alţii ?
 14. Reuşiţi ca în timpul serviciul să lucraţi 5-6 ore zilnic cu interes şi fără să vă simţiţi obosit (făcând scurte pauze din când în când, iar acasă să vă achitaţi de obligaţiile casnice, sau să lucraţi altceva)?
 15. Păstraţi un timp mai îndelungat amintirea unor emoţii sau situaţii neplăcute, neputând să vă alungaţi suferinţa ?
 16. Consideraţi că din propria dvs. vină nu a-ţi reuşit să realizaţi ceea ce a-ţi fi dorit în momentele importante de viaţă ?
 17. Simţiţi că aveţi nevoie de admiraţia celor din jur, chiar dacă nu vă străduiţi să o provocaţi ?
 18. Vă înfuriaţi atât de tare încât vă vine să loviţi persoana care vă supără sau să spargeţi, să rupeţi lucrurile care vă cad în mână în momentul respectiv ?
 19. Credeţi că persoane din familie, de la serviciu sau dintre cunoştinţe nu vă văd cu ochi buni şi vă fac rău din umbră sau pe faţă pentru că le sunteţi superiori ?
 20. Obişnuiţi să discutaţi din proprie iniţiativă (fără a fi întrebat de ceilalţi) despre problemele proprii, despre ceea ce vi se întâmplă la serviciu (la şcoală) sau în alte ocazii cu cunoştinţele sau cu persoane din familia dvs. ?
 21. Se întâmpla să vi se repete în minte gânduri inutile un timp mai îndelungat (câteva ore pe zi, câteva zile) de care să nu puteţi scăpa şi care vă deranjează la lucru sau în alte situaţii ?
 22. Se întâmplă ca de anumite lucruri sau situaţii (singurătate, aglomeraţie, public, animale, injecţii, examene, lift, scări, înălţimi, sânge, etc.) să vă temeţi atât de tare încât frica vă împiedică să vă comportaţi ca majoritatea oamenilor în situaţiile respective?
 23. Dacă nu dormiţi după-amiaza cel puţin o oră vă simţiţi tot atât de capabil de efort ca şi dimineaţa?
 24. Consideraţi că nu sunteţi în stare de nimic folositor simţindu-vă sătul de propria dvs. persoană?
 25. Când aflaţi (sau vi se întâmplă) un lucru neplăcut pentru dvs. vă schimbaţi imediat dispoziţia exprimându-vă neplăcerea prin manifestări uşor vizibile (agitaţie, plâns, cuvinte dure, iritabilitate)?
 26. Vă apăraţi drepturile indiferent de mijlocul la care sunteţi nevoit să recurgeţi ?
 27. Aveţi senzaţii dureroase sau în general senzaţii neplăcute în diverse părţi ale corpului (cap, inimă, stomac, mâini, picioare etc.) pentru care medicii nu găsesc nici o explicaţie precisă şi nu reuşesc să vi le trateze?
 28. Când un lucru nu vă place refuzaţi să-l faceţi orice s-ar întâmpla ?
 29. Grija pentru un lucru mai dificil pe care îl aveţi de făcut sau gândul la ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei vă poate face să nu dormiţi aproape toată noaptea?
 30. Credeţi că viitorul nu vă mai poată aduce nici o bucurie sau reuşită ?
 31. Aţi dorit (aţi dori ) foarte mult să fiţi actor (actriţă) ?
 32. Situaţiile în care avem de a face cu oamenii sunt ocazii în care suntem înşelaţi ?
 33. Treceţi  la realizarea unui lucru înainte de a-l fi planificat în cele mai mici amănunte ale sale ?
 34. Puteţi să lucraţi în zgomot (de voci, de tramvai, de maşină de scris, etc.) fără dificultăţi de concentrare 4 ore pe zi ?
 35. Suferiţi când nu reuşiţi să respectaţi o promisiune, gândindu-vă mult timp la faptul că v-aţi ţinut de cuvânt?
 36. Urmăriţi cu tenacitate toate  sau aproape toate scopurile pe care vi le propuneţi, chiar dacă întâmpinaţi mai multe piedici ?
 37. Aveţi perioade când simţiţi nevoia să nu ieşiţi din casă, să nu vedeţi şi să nu vorbiţi cu nimeni ?
 38. Aveţi curajul să intraţi liniştit şi sigur pe dvs. într-o sală sau o cameră unde lume necunoscută (sau mai puţin cunoscută) este adunată şi aşezată, aşa încât apariţia oricui se observă ?
 39. Credeţi că aveţi un organism mult mai sensibil decât persoanele din jurul dvs. şi de aceea simţiţi nevoia să fiţi sfătuit de medic cum să vă îngrijiţi ?
 40. Vă vine uşor să deschideţi cu o persoană necunoscută cu care nu sunteţi obligat(ă) să discutaţi ?
 41. Suportaţi pe cineva (persoane neoficiale) să facă în prezenţa dvs. afirmaţii greşite despre lucruri pe care dvs. le cunoaşteţi exact fără ca să interveniţi imediat ?
 42. După o săptămână de lucru obişnuită, o zi şi jumătate de repaos vă este suficientă pentru a vă simţi odihnit(ă) ?
 43. Dacă sunteţi contrazis într-o discuţie se întâmplă să aveţi senzaţii de sufocare, tremur, diferite dureri, să plângeţi şi să nu mai fiţi bun de nimic toată ziua ?
 44. Când trebuie să luaţi hotărâri mai importante aveţi sentimentul nesiguranţei şi după un timp mai îndelungat de gândire ?
 45. Simţiţi nevoia să verificaţi de mai multe ori (cel puţin de 3 ori) dacă aţi lăsat casa sau locul de muncă în siguranţă, dacă aţi făcut un lucru corect, dacă nu aţi uitat nimic, etc. simţindu-vă neliniştit dacă nu verificaţi, deşi ştiţi că aţi mai verificat ?
 46. Interesul dvs. pentru o activitate care la început vă atrage se menţine până la sfârşit, chiar dacă pe parcurs constataţi că e mai puţin atractivă decât v-aţi aşteptat ?
 47. Dacă un funcţionar, un vânzător sau altă persoană, care prin funcţia sa trebuie să vă servească, nu vă serveşte aşa cum s-ar cuveni, vă adresaţi şefului său pentru a-l pune la punct ?
 48. V-aţi gândit şi v-aţi pregătit (aţi încercat) vreodată să vă sinucideţi considerând că nu mai aveţi ce aştepta de la viaţă ?
 • niciodată nu am gândit şi nu am încercat
 • m-am gândit dar nu am încercat niciodată
 • am încercat odată
 • am încercat de 2 ori
 • am încercat mai mult de 2 ori
 1. Analizaţi cu atenţie toate gesturile sau cuvintele pe care vi le adresează persoanele cu care veniţi în contact?
 2. Dacă sunteţi într-un grup în care atmosfera este monotonă, luaţi primul sau printre primii iniţiativa de a înveseli lumea ?
 3. Teama că o să vă îmbolnăviţi sau că sunteţi bolnav de o boală grea vă descurajează şi vă nelinişteşte?
 4. Când aveţi un conflict cu cineva sau sunteţi pus într-o situaţie neplăcută simţiţi că vi se urcă sângele la cap şi că trebuie să izbucniţi în plâns sau să ripostaţi violent fără să vă mai gândiţi la consecinţe?
 5. Preferaţi să lucraţi singur?
 6. Nemulţumirile de la serviciu v-au obligat să schimbaţi locul de muncă ?
 • niciodată
 • odată sau de două ori
 • de trei până la cinci ori
 • de cinci până la şase ori
 • de peste şase ori
 1. Vă simţiţi stingherit dacă cineva se uită la dvs. când lucraţi ?
 2. Vă îngrijiţi ca prezenţa dvs. (aspectul fizic, îmbrăcămintea, cuvintele, gesturile) să facă impresie bună asupra celorlalţi ?
 3. Sunteţi chinuit de gânduri că s-ar putea întâmpla ceva pentru dvs. sau unei persoane apropiate, încât să fiţi gata să izbucniţi în plâns deşi vă daţi seama că nu aveţi motive suficiente de îngrijorare!

Inventarul cuprinde următoarele 14 variabile bipolare, corespunzând la anumite comportamente, care pot fi descrise după cum urmează:

A – anxietate generală – dispoziţie pentru apariţia unei tensiuni emoţionale cu corelate vegetative, care se manifestă cu o intensitate disproporţionată în raport cu gravitatea semnificaţiei situaţiei reale (de obicei orice situaţie de incertitudine), provocând dezordine în fluxul ideativ şi acţional. La această variabilă corespund itemii: 1, 29, 44 şi 57.

E – instabilitate emoţională – schimbare de atitudine (implicând şi schimbare de dispoziţie emoţională, conţinut ideativ şi acţiune) faţă de o anumită situaţie, schimbare nejustificată prin modificările situaţiei reale înseşi.

La această variabilă corespund itemii: 4, 9, 25, 43, 46

C – emotivitate/dispoziţie fobogenă – manifestarea unui comportament de frică faţă de anumite situaţii precise, conţinutul situaţiilor fobogene variind de la un individ la altul.

La această variabilă corespund itemii: 10, 22, 38, 55

            D – depresie – dispoziţie emoţională cu corelate somatice, care generează alterări ale imaginii de sine în sens negativ şi reducerea intensităţii şi diapazonului tuturor proceselor psihice care participă la inserţia activă a individului în mediul său apropiat.

La această variabilă corespund itemii: 2, 16, 24, 30, 37, 48

E – egocentrism conflictogen – incapacitate de efort voluntar de modelare a aptitudinilor individuale în funcţie de cerinţele mediului social apropiat, în condiţii care presupun autoconstrângere şi inacceptare de frustraţii.

La această variabilă corespund itemii: 5, 13, 28, 35, 54

F – perseverare revendicativă – impulsul pentru acţiuni perseverente de realizare a scopurilor personale prin mijloace egocentrice, impuls generat de conflictul dintre atitudinea celor din jur faţă de subiect şi de imaginea de sine a acestuia.

La această variabilă corespund itemii: 11, 26, 36, 47

G – anxietate hipocondriacă – formă intermediară între A şi C – formă particulară şi mixtă de anxietate şi emotivitate al cărei conţinut îl reprezintă diferite situaţii şi obiecte potenţial nocive organismului subiectului.

La această variabilă corespund itemii: 12, 27, 39, 51

H – demonstrativitatea – trebuinţă de valorizare a propriei persoane în situaţii de grup sau interpersonale prin mijloace de atragere a atenţiei neadecvate situaţiei.

La această variabilă corespund itemii: 3, 17, 31, 50, 56

I – impulsivitate – incapacitatea de reţinere a acţiunilor de descărcare verbală sau vegetativ-motorie generate de creşterea tensiunii interne în situaţii frustrante.

La această variabilă corespund itemii: 7, 18, 41, 52

K – interpretativitate – tendinţa de a trage concluzii pe care situaţia reală nu le justifică şi de a le raporta la sine.

La această variabilă corespund itemii: 8, 19, 32, 49

L – sensibilitatea emoţională – vibraţie emoţională declanşată de situaţii umane sau estetice.

La această variabilă corespund itemii:

M – perseverare obsesivă – repetiţia inutilă de evenimente psihice (cognitive, emoţionale) care se impun subiectului în ciuda conştiinţei inutilităţii lor.

La această variabilă corespund itemii: 15, 21, 33, 45

N – introversie – dispoziţie emoţională de retragere în sine, care antrenează orientarea întregii vieţi psihice spre interiorul subiectiv.

La această variabilă corespund itemii: 6, 20, 40, 53

O – fatigabilitate – incapacitatea de rezistenţă la efortul psihic şi fizic cotidian caracteristic condiţiilor de lucru obişnuite pentru un adult.

La această variabilă corespund itemii: 14, 23, 34, 42

Itemii subliniaţi sunt cotaţi cu valori mai mari decât ceilalţi.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!