5 pasi pentru a depasi dependenta emotionala

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

5 pasi pentru a depasi dependenta emotionala

Loading

Dependenta afectiva are radacini adanci in experienta copilariei si in relatia cu parintii. Aceasta se dezvolta deseori inainte ca persoana sa intre intr-o relatie de cuplu si poate influenta modul in care alegem partenerii si gestionam relatiile pe parcursul vietii.

Cum se poate dezvolta dependenta afectiva si cum poate afecta relatiile?

Originea dependentei afective in copilarie

In perioada copilariei, relatia cu parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea emotionala a unui individ. Mesajele, atitudinile si comportamentele parintilor pot influenta modul in care copilul percepe propria sa valoare si capacitatea de a primi iubire si atentie. Daca un copil simte ca nu este iubit sau valorizat de parinti, el poate dezvolta sentimente de insecuritate si o nevoie puternica de a cauta afectiune si aprobare de la ceilalti.

Impactul in relatiile de cuplu

Atunci cand o persoana cu dependenta afectiva intra intr-o relatie, ea poate dezvolta un comportament de a cauta in mod obsesiv afectiune si aprobare din partea partenerului. Aceasta poate duce la o serie de dinamici nesanatoase, cum ar fi gelozia excesiva, nevoia constanta de validare si teama de a fi abandonat. Partenerii pot deveni stresati sau epuizati de aceasta nevoie constanta de atentie si afectiune.

Repetarea ciclului in relatiile urmatoare

Chiar si atunci cand o relatie se incheie, persoana dependenta de afectiune poate cauta rapid un nou partener pentru a umple vidul lasat de relatia anterioara. Acest comportament poate duce la repetarea aceleiasi dinamici nesanatoase in relatiile viitoare, fara a aborda cu adevarat cauza subiacenta a dependentei afective.

 5 pasi pentru a depasi dependenta emotionala

1.Fii sincer cu tine insuti si cauta radacinile dependentei. De ce ti-e frica sa fii singur? Care sunt motivele pentru stima de sine scazuta? Merita sa mentii o relatie atat de dezechilibrata? Reflectarea la aceste intrebari te va ajuta sa recunoasti punctele slabe si sa gasesti o solutie la problema.

2.Vorbeste cu partenerul tau. Recunoasterea dependentei emotionale nu inseamna ca trebuie sa rupi relatia. Deschide-ti inima, vorbeste despre fricile tale, intreaba-l cum poti imbunatati convietuirea. Sinceritatea are puterea de a creste uniunea si legatura in cuplu. Incepe sa ai grija de propriile interese si sa echilibrezi mai bine sferele vietii de cuplu. Reconecteaza-te cu familia si prietenii tai.

3.Ai grija de tine. Iarta-ti greselile si cultiva-ti hobby-urile.

4.Stabileste limite. Nu accepta o relatie in care nu te simti cu adevarat implinit/sau de teama de a fi singur. Daca observi ca partenerul tau nu iti respecta individualitatea, accepta finalul. Viata nu se termina aici si cu siguranta poti continua fara aceasta persoana.

5.Apeleaza la terapie: profesionistii specializati in dependenta emotionala iti stau la dispozitie si te insotesc in terapie pentru aceasta problema. Fa acest pas spre eliberarea ta!

 

In concluzie, pentru a depasi dependenta afectiva, este crucial sa se lucreze la intelegerea si vindecarea ranilor din copilarie si la dezvoltarea unei stime de sine sanatoase. Terapia poate fi un instrument valoros pentru a explora si a adresa aceste probleme si pentru a invata sa dezvolti relatii mai echilibrate si mai sanatoase in viitor.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blăgoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×