5 pasi pentru a construi increderea alaturi de partenerul tau
Sa te bucuri de relatia de cuplu bazata pe incredere reciproca este o sursa de fericire profunda. Increderea este unul dintre pilonii principali ai relatiilor sanatoase.
Fara incredere, este aproape imposibil sa fii cu cineva pe termen lung si sa stabilesti o convietuire armonioasa. Daca nu ai incredere in partenerul tau, nu te vei simti niciodata cu adevarat iubit/a si vei avea intotdeauna indoieli daca sentimentele partenerului sunt adevarate.
In plus, increderea este importanta deoarece:
- Ofera liniste sufleteasca: daca ai incredere in partenerul tau, vei sti ca, indiferent ce se intampla, te poti baza pe el. Puteti sa va faceti planuri de viitor si sa cresteti impreuna.
- Ajuta ladepasirea obstacolelor: stiind ca partenerul tau este autentic si ca ceea ce spune se va intampla este primul pas pentru a depasi momentele dificile.
- Creste libertatea individuala: nu este nimic mai bun decat sa fii cu cineva care iti incurajeaza independenta si acest lucru este posibil doar atunci cand exista incredere. Daca ai incredere in partenerul tau, nu te vei simti in pericol sa ii oferi spatiu pentru a face lucruri fara tine. De asemenea, nu vei fi suspicios cu cine isi petrece timpul cand nu este cu tine sau nu vei fi gelos pe prietenii lui.
Majoritatea relatiilor sanatoase se bazeaza pe incredere si respect reciproc.
De unde stii daca exista incredere in relatie?
Daca exista gelozie, daca te indoiesti mereu de cuvantul partenerului tau, daca ai obiceiul de a-i invada intimitatea (de exemplu, sa te uiti in telefonul lui fara consimtamant) sau daca nu esti in stare sa-ti asumi riscuri impreuna, asta inseamna ca nu exista incredere. Pe de alta parte, intr-o relatie de incredere:
- Conversatiile sunt sincere, deoarece nu exista teama de a impartasi idei, sentimente si dorinte.
- Manifestarile de ingrijorare si consideratie sunt constante.
- Ascultarea este activa si atentia este acordata atunci cand celalalt vorbeste. Contactul vizual este de asemenea mentinut, deoarece nu exista nimic de ascuns.
- Actele de afectiune precum sarutul, imbratisarea sau tinerea de mana sunt frecvente si arata puterea legaturii.
- Ambele parti stiu sa-si recunoasca greselile si nu isi ascund greselile cu scuze sau explicatii dubioase.
- Nu exista masti si poti fi autentic, iar partenerul te accepta asa cum esti.
5 moduri de a imbunatati increderea in partenerul tau
Potrivit psihologilor, increderea vine odata cu timpul si si pentru a o mentine trebuie lucrat in mod constant.
Va oferim cinci sfaturi pentru a imbunatati increderea in parteneriatul dvs.:
- Ai incredere in tine
O persoana care nu are incredere in sine are adesea o stima de sine scazuta, este nesigura si va avea dificultati in a avea incredere in ceilalti. Tine cont de faptul ca daca aceasta persoana te-a ales sa impartaseasca viata cu tine, este pentru ca stie sa iti vada calitatile. Prin recunoasterea valorii tale vei renunta la frica de abandon si asta iti va permite sa fii liber in aceasta relatie.
- Pastreaza sentimentele pozitive
Daca partenerul tau nu ti-a dat niciodata motive sa te indoiesti, atunci ai incredere. Dupa cum se spune, suntem intotdeauna nevinovati pana cand ne dovedim vinovati. Daca esti suspicios, gelos si sari la concluzii pripite si adesea gresite, va fi foarte greu sa castigi incredere in relatie. Investeste energia in sentimente bune precum afectiunea, optimismul, recunostinta.
- Arata empatie
Cu totii avem momente grele. Cand se intampla sa ai dificulti in relatia cu partenerul tau, este important sa arati interes pentru sentimentele sale si sa fii sensibil la nevoile lui. Chiar si in situatiile in care nu esti de acord cu atitudinea lui sau daca celalalt nu ti-a urmat sfaturile, trebuie sa-l sustii. Daca dai dovada de empatie in cele mai complicate momente ale vietii, partenerul tau va fi inclinat sa aiba incredere in tine pentru ca va sti ca se poate deschide si astfel se va intari legatura iubirii.
- Invata sa comunici bine
Comunicarea gresita este unul dintre principalii factori care duc la ruperea unei relatii. Pe de alta parte, a sti sa comunici este esential pentru a intelege mai bine ce gandeste celalalt si astfel se pot face ajustarile necesare pentru buna functionare a relatiei. Daca comunicarea nu curge, increderea este putin probabila sa existe. A comunica eficient inseamna sa stii sa asculti, sa alegi cuvintele potrivite, sa fii autentic, sa respecti parerea celuilalt si sa incerci sa ajungi la un punct comun.
- Tine-te de cuvant
Daca vei cauta sa construiesti incredere in relatia ta, nu spune ceva care nu se va conforma sau care nu reprezinta sentimentele tale sincere. Nu uita, partenerul tine minte! Daca spui un lucru, dar faci altul, partenerul tau nu va mai avea incredere in cuvantul tau. Amintiti-va ca pentru ca increderea sa functioneze, trebuie sa fie reciproca. Trateaza-ti partenerul asa cum vrei sa fi tu tratat.
In sfarsit, amintiti-va ca increderea se castiga in timp, necesita daruire, dar este foarte fragila si se poate pierde intr-un singur act.
Va multumesc,
Niciun comentariu