4 fraze care te ajuta sa opresti o cearta cu partenerul tau
Problemele economice, problemele de acasa sau geloziile sunt doar cateva dintre principalele motive pentru care incepem sa ne suparam. Certurile nu sunt neaparat un lucru rau, dar uneori discutiile pot escalada si se poate ajunge la o situatie de criza foarte usor.
Acordarea atentiei cuvintelor si gesturilor poate fi utila pentru a atenua conflictul si pentru a readuce conversatia la un mod civilizat. In general, de fapt, comunicarea in cuplu (si nu numai) se bazeaza pe ascultare. Sa nu uitam cat de important este sa-ti recunosti greselile, sa stii sa-l ierti pe celalalt si sa poti comunica sincer, fara a-i insela increderea.
Iata 4 expresii eficiente pentru a „dezactiva” un conflict.
a) Ai dreptate in privinta asta…
De multe ori este necesar sa ajungeti la partener, fara a simti intotdeauna nevoia de a „castiga” sau de a-l convinge pe celalalt. Gasirea punctelor comune este o modalitate excelenta de a netezi partile mai complicate ale discutiei. Evident, pentru a-ti arata sinceritatea, gesturile sunt foarte importante. Privirea partenerului in ochi, fara a-l privi mult timp, ajuta la gasirea solutiei.
b) Simt (…) cand imi spui asta.
A fi vulnerabil este modalitatea prin care ii poti spune partenerului tau cum te simti in anumite situatii. Simtindu-ti sinceritatea si autenticitatea il determini si pe partener sa faca acelasi lucru, creand un mediu propice unei discutii relaxante.
c) Imi pare rau, spune-mi cum te simti.
Acesta poate fi un moment minunat nu numai pentru a va explica gandurile si sentimentele, ci si pentru a-l intreba celalalt cum se simte. In acest fel, se creeaza o conexiune, increderea in partener este intarita si dispare teama de modul in care ar reactiona celalalt.
d) De ce nu ne ajutam unul pe altul?
Aceasta propozitie lasa deoparte orice tensiune si pune discutia pe un teren familiar si cooperant. Conversatia paraseste campul individual, unde cei doi se refugiasera, pentru a relua o relatie mai relaxata.
Aceste fraze nu se dovedesc intotdeauna a fi 100% functionale, dar cu siguranta sunt un bun punct de plecare pentru a incerca sa ne transformam relatiile cu ceilalti prin comunicare si ascultare activa. In acest fel, putem preveni discutiile aprinse si putem face fata micilor conflicte zilnice.
Va multumesc,
Niciun comentariu