20 tipuri de relațiile toxice de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu și familie - EFT București

20 tipuri de relațiile toxice de cuplu

Loading

Relațiile toxice de cuplu sunt acelea în care una sau ambele persoane implicate suferă mai mult decât bucuria pe care o experimentează fiind împreună.

Acest tip de legături toxice este adesea bazat pe valori “romantice” distorsionate și produce o mare insatisfacție personală, deoarece relația se sprijină de obicei pe intimidare, sentimentul de vinovăție, temeri sau așteptări nerealiste, ceea ce generează doar conflicte, probleme, stres, durere, epuizare și plictiseală în cadrul cuplului.

Tipuri de relații toxice

În continuare, vom enumera o serie de semnale de alarmă și situații care ar putea indica dacă partenerul tău este nociv pentru tine, în funcție de personalitatea sa.

1.Partenerul meu folosește banii ca o armă de putere pentru a câștiga avantaje în relație → Personalitate AVARĂ

Caracteristic personalităților care cred că pot cumpăra totul, inclusiv afecțiunea. Acest tip de persoane arată o obsesie clară pentru bani, pe care o asociază cu un sentiment de siguranță.

Persoana încearcă să stabilească rolul de protector, bazându-se pe siguranța economică pe care o oferă și se simte mai puternică decât noi pentru că este cea care plătește facturile, asumându-și un rol dominant în relație.

Cu toate acestea, paradoxal, se poate întâmpla ca persoana avară, deși se bucură de o situație economică confortabilă, să fie meschină în utilizarea banilor, asemănător cu „Hagi Tudose”, deoarece teama de a nu avea bani în viitor o blochează. Prin urmare, poate fi extrem de controlor cu cheltuielile partenerului său.

2.Partenerul meu este interesat să fie cu mine → Personalitate INTERESATĂ

O persoană interesată este aceea care prețuiește banii, succesul profesional, faima sau poziția socială a partenerului său mult mai mult decât sentimentele.

De obicei, sunt persoane reci și calculatoare care apără cu orice preț obiectivele lor. O persoană interesată va ști multe detalii despre noi, cât valorează casa noastră, valoarea mașinii pe care o conducem etc.

În public, tind să fie persoane extrovertite, adorabile și amabile care își folosesc toată capacitatea de seducție pentru a se apropia de noi.

Odată ce relația este stabilită, ne va cere „dovezi de dragoste” pentru a-și atinge obiectivele, fie că sunt cadouri costisitoare, cine, călătorii, bijuterii sau ajutor pentru a-și promova cariera profesională.

Relațiile toxice stabilite de persoanele interesate sunt foarte dăunătoare, deoarece odată ce profită de naivitatea partenerului lor pentru a-și atinge scopurile fără a se preocupa de consecințele ambiției lor și își realizează aspirațiile, pur și simplu își aruncă partenerul ca și cum ar fi un obiect.

3.Partenerul meu încearcă să mă facă gelos → Personalitate VANITOASĂ

Partenerul nostru se comportă misterios sau inventează povești pentru a ne face să credem că toată lumea din jurul său este interesată de el și chiar flirtează cu alte persoane, dar apoi se supără și ne acuză că manifestăm gelozie nejustificată.

Aceasta este o modalitate comună de a ne atrage atenția sau de a ne manipula, tipică pentru persoanele imature sau nesigure care au nevoie să se simtă valoroase în ochii celorlalți.

Crede că o vom vedea mai dorită dacă percepem că este dorită de alții, ceea ce îi oferă un sentiment de superioritate și control asupra relației.

Menținerea unei relații de acest fel poate fi extrem de toxică și distructivă, deoarece neîncrederea și frica de a pierde partenerul ne vor cauza multă durere și va sfârși prin a rupe încrederea pe care o avem în el/ea.

4.Partenerul meu minte și distorsionează realitatea în propriul său avantaj → Personalitate MANIPULATOARE

Partenerul nostru dezaprobă prietenii și familia noastră și chiar să încerce să nu îndepărteze de ei distorsionând realitatea. Manipulatorii joacă murdar și tind să mintă, contaminând mediul nostru.

De asemenea, recurg adesea la șantajul emoțional, cum ar fi plânsul, amenințarea sau victimizarea, pentru a-și atinge propriile dorințe.

Dacă suntem sinceri cu ei, se vor simți atacați și nu vor face să nu simțim vinovați pentru sinceritatea noastră.

Dacă ceva merge prost, este vina noastră. Dacă sunt triști, vor reuși să facă atmosfera din jurul nostru să devină tristă.

O persoană manipulatoare nu dorește un partener, ci un prizonier, și asta nu va aduce mari probleme. Este una dintre relațiile toxice care produc cel mai mare desgaste, deoarece poate fi complex să te elibereze de manipulare lor psihologică.

5.Partenerul meu manifestă o insecuritate extremă față de persoane de asemenea gen → Personalitate INSECURĂ

Caracteristic persoanelor care se tem să piardă ce dețin sau să fie abandonate, acest sentiment generează o mare neîncredere, deoarece tind să controleze excesiv partenerul.

Persoanele nesigure sunt, de asemenea, adesea defensive și orice critică pe care o facem va fi considerat un atac personal.

În plus, acest tip de personalități au nevoie constant de laude și atenția celor din jur, deoarece au nevoie de aprobarea altora pentru a se simți împlinite.

6.Partenerul meu evită orice dialog profund → Personalitate SUPERFICIALĂ

Este vorba despre cupluri care nu reușesc să susțină sau să comunice adultă și responsabilă.

Astfel, dificil vor putea aprofunda și avansa în dragoste.

Caracteristica acestor relații toxice este absența angajamentului, ceea ce împiedică cele două persoane să ducă un proiect de viață comun, generând instabilități și neîncrederi în cuplu.

Uneori, acest tip de relații toxice este datorat experiențelor negative suferite în relațiile anterioare de către partenerul nostru și superficialitatea este un mecanism de apărare pe care și la impus pentru a se proteja.

7.- Partenerul meu a avut o viață foarte dificilă, așa că trebuie să-l ajut → Personalitate VICTIMISTĂ

Acest comportament este extrem de coroziv. Se manifestă la persoane pesimiste sau foarte negative, pe care totul le afectează și se predau foarte ușor. Se vor plânge continuu de trecutul, prezentul și viitorul lor probabil.

Să cred că am venit în viața lor pentru ai salva și ai transforma într-o altă clasă de ființă umană nu va trage într-un vârtej de manipulare, suferință, abuz și dependență.

Se vor hrăni cu pozitivismul nostru și se vor folosi de compasiunea noastră pentru a se simți bine. Nu vom reuși să le arătăm că nu totul este atât de rău pe cât se pare și nu vor face să simțim că fără noi vor fi nefericiți.

Acești indivizi sunt de asemenea numiți „vampiri emoționali”  pentru că „sug” toată energia partenerului până când acesta rămâne epuizat.

8.Partenerul meu are schimbări bruște de dispoziție → Personalitate NEUROTICĂ

De obicei, sunt persoane cu un comportament perfecționist, conflictual, egoist și adesea infantil, care profită de aceasta pentru a-și exercita controlul asupra partenerului.

În plus, schimbările lor de dispoziție și obsesiile fac conviețuirea pașnică imposibilă, trecând cu ușurință de la un extrem la altul: de la a fi tot timpul atenți și afectuoși cu noi, la a ne ignora pentru a ne neliniști, crescând sentimentul de singurătate și subminându-ne stima de sine.

9.Partenerul meu refuză să îmbunătățească relația → Personalitate COMODĂ

Sunt persoane care preferă rutina, deoarece au dificultăți în a ieși din zona lor de confort, adică se acomodează în acest tip de relații toxice și nu doresc să introducă schimbări.

Dacă dorim să trăim o viață aventuroasă, ar trebui să evităm să împărtășim planurile noastre de viitor cu acest tip de persoane, deoarece vor stagna viața noastră, ne vom simți frustrați și nu vom putea evolua.

10.Partenerul meu mă subestimează și anulează realizările mele → Personalitate EGOISTĂ

Comportament caracteristic persoanelor care, când le spunem despre lucrurile bune care ni se întâmplă, ne minimalizează cu scopul de a nu ne bucura de realizările noastre; mai mult, ne critică îndoindu-se de capacitățile noastre.

Ne confruntăm cu un partener egoist dacă observăm că este în competiție continuă cu noi, încercând chiar să ne împiedice progresul profesional sau noi provocări. De asemenea, întotdeauna își pune interesele înainte, diminuând importanța planurilor noastre.

Comportamentul egoist într-o relație este ca o gaură neagră, deoarece absoarbe tot ce primește fără să ofere nimic în schimb, pentru că este gol.

În plus, acest tip de relații toxice presupune un nivel mare de sacrificiu din partea uneia dintre părți, care își va vedea forțele diminuate în fața cuiva care nu arată un interes real, nu se implică și nu se dedică.

11.Partenerul meu mă amenință constant și trebuie să fac ceea ce spune el/ea → Personalitate AUTORITARĂ

De obicei, sunt persoane care au nevoie să-și domine partenerul și să demonstreze puterea pe care o au asupra acestuia, ajungând să îl/îi umilească și să îl/îi amenințe pentru a-și impune voința.

De obicei, le deranjează stilul nostru de îmbrăcăminte sau folosirea machiajului sau faptul că ieșim cu prietenii noștri în mod independent.

Persoanele autoritare iau toate deciziile fără să le pese de opinia partenerului: decid educația copiilor, modul de a ne bucura de timpul liber…

Partenerul nostru dobândește un rol activ în luarea deciziilor, iar nouă nu ne rămâne decât posibilitatea de a adopta un rol pasiv, unde acceptarea ne evită discuțiile sau confruntările care nu duc la nimic, pentru că știm că am pierdut deja.

12.Partenerul meu mă controlează și nu are încredere în mine → Personalitate CONTROLATOARE

Partenerul nostru folosește orice pretext pentru a controla spațiile noastre personale, analizează lucrurile pe care le-am făcut cu o capacitate extraordinară de argumentare și întotdeauna reușește să întoarcă situația, făcându-ne vinovați pentru ce s-a întâmplat.

În plus, suspectează de toți oamenii care ne înconjoară, făcându-ne interogatorii despre ei, încearcă să știe unde suntem în fiecare moment, verifică profilurile noastre pe rețelele sociale exercitând o supraveghere continuă.

În final, va fi furios și vina va fi exclusiv a noastră, așa că va trebui să-i cerem chiar și scuze. Dacă nu o facem, va folosi tertipuri pentru a ne face să ne simțim vinovați.

13.Partenerul meu mă amenință constant că mă va părăsi, amintindu-mi cât de mult îi datorez → Personalitate ȘANTAJISTĂ

Aceasta este o formă de manipulare emoțională extrem de dăunătoare. Șantajul emoțional produce o mare epuizare în cuplu, deoarece va folosi emoțiile sau sentimentele noastre pentru a obține ceea ce dorește prin intermediul vinovăției, fricii sau obligației.

Astfel, ne vom simți constrânși să facem ceea ce ne cere, chiar dacă nu ne dorim.

Șantajul emoțional este o armă pentru a avea putere asupra noastră, transformându-ne în sclavul său.

În plus, comportamentul abuziv al acestui tip de relații toxice ne va drena energia și ne va produce sentimente de neputință, frustrare sau chiar resentimente care vor deteriora relația de cuplu în timp.

Trebuie să ne amintim că a pune propriile dorințe înaintea celor ale partenerului nu este iubire.

14.Partenerul meu mă desconsideră → Personalitate DISCREDITATOARE

Sunt persoane cărora le place să umilească pe alții pentru a-și reafirma caracterul. Discreditatorul se bucură manipulând și destabilizând emoțional pe alții și poate părea interesat de ceea ce îi spunem pentru ca, în momentul potrivit, să ne devalorizeze în fața celorlalți.

Va folosi sarcasmul și ironia pentru a insinua, prin aluzii, că nu ne descurcăm bine, influențându-ne negativ și contribuind la creșterea insecurității noastre.

Va folosi toate temerile și defectele noastre împotriva noastră pentru a diminua stima de sine și a-și consolida puterea.

15.Partenerul meu dorește ceea ce au alții → Personalitate INVIDIOASĂ

Caracteristic persoanelor nemulțumite de propria viață care acționează ca și cum ceilalți le-ar datora ceva sau li s-ar fi refuzat o anumită calitate.

O persoană invidioasă va încerca întotdeauna să caute aliați pentru a-și duce la îndeplinire planurile și a otrăvi pe alții cu cuvintele și gândurile sale rele, inclusiv pe noi.

Aceste tipuri de personalități se bucură atunci când altora le merge rău în viață dintr-un motiv sau altul, deoarece întotdeauna doresc ceea ce au alții și încearcă să-i saboteze. Vor crea, prin urmare, în jurul lor un mediu neplăcut.

De aceea, nu trebuie să lăsăm ca gândurile noastre să fie ghidate sau să fim împotriva altora prin intermediul gândurilor lor toxice.

16.Partenerul meu nu îmi acordă atenție, vorbește doar despre sine → Personalitate NARCISISTĂ

Întotdeauna încearcă să aibă dreptate și să conteste tot ce spunem, chiar dacă adesea nu înțelege subiectul discuției.

Este dificil să fii într-o relație cu cineva care este îndrăgostit doar de propria persoană.

Persoana narcisistă emană un sentiment de mândrie exagerată, care o face să se supraestimeze, ca și cum lumea ar exista doar pentru satisfacția sa. Tot ceea ce face se învârte în jurul beneficiilor pe care le poate obține de la ceilalți.

Este un prădător de situații, emoții, gânduri și relații. Dacă îi oferim adorație și laude continue, atunci va rămâne alături de noi pentru totdeauna.

Dacă nu, ne va ignora, deoarece suntem de interes doar în măsura în care îi satisfacem sau compensăm egoul.

Este tipul de relație toxică care generează cea mai mare frustrare, deoarece este foarte posibil ca partenerul nostru să sufere de un tulburare de personalitate.

17.Partenerul meu mă sperie când încerc să îmi exprim opinia → Personalitate VIOLENTĂ

Este vorba despre o formă de abuz și șantaj bazată pe violență. De obicei, aceste personalități manifestă un grad înalt de cruzime și un caracter posesiv puternic.

Este comun să te temi de represalii și, prin urmare, în aceste cazuri, se tind să se ascundă opinii de teamă să nu deranjezi sau să destabilizezi emoțional partenerul, pentru că atunci când se întâmplă acest lucru, își pierde controlul sau devine irascibil. Astfel, evităm confruntările.

Multe persoane care intră în aceste relații toxice o fac sub pretextul de salvatori, crezând că pot schimba pe cealaltă persoană.

Cu toate acestea, vom deveni doar victime, deoarece pentru ca cineva să se schimbe, trebuie să își dorească cu adevărat acest lucru.

Este tipul de relație toxică pe care trebuie să o întrerupem definitiv. Nu există scuze pentru violență. Nu ne va aduce nimic bun, doar multă durere și suferință. Să nu ne înșelăm.

18.Partenerul meu evită proiectele pe termen lung → Personalitate TEMĂTOARE

Persoanele cu acest caracter se tem de eșec și de succes, se tem să se angajeze și să iubească, și se tem de respingere și abandon.

Și acest “da, dar nu”, această îndoială, devine o sursă de suferință mare, împiedicându-i să avanseze în viață.

O relație de acest fel ne va împiedica creșterea, stagnându-ne fie personal, profesional, spiritual sau profesional.

Temătorul ne va promite lucruri pe care nu îndrăznește să le îndeplinească, apoi va inventa scuze pentru a justifica lipsa sa de proiecte personale.

19.Partenerul meu nu îmi este fidel → INFIDELUL

Sunt seducători prin natură, persoane care se îndrăgostesc repede și consumă relații. Adesea, chiar încep o nouă relație fără a încheia pe cea anterioară.

Se ascund în spatele sexului pentru a satisface nevoile emoționale neîmplinite. Se bucură manipulându-și partenerul, cu care se comportă posesiv și sunt stimulați de posibilitatea de a fi descoperiți.

O astfel de relație este extrem de dăunătoare, deoarece sentimentul de trădare generat de o infidelitate este cea mai dureroasă dintre răni, pentru că rănește ceva vital și necesar pentru toți oamenii: încrederea.

Minciună după minciună, infidelul distruge într-un minut un sentiment construit pe parcursul unei lungi perioade de timp.

20.Partenerul meu nu simte niciun fel de afecțiune față de mine → PSIHOPATUL SOCIAL

Este una dintre cele mai periculoase personalități toxice, deoarece nu simt remușcări atunci când rănesc pe alții.

Sunt persoane ambițioase care își ating obiectivele fără să le pese cine este distrus în proces. Sunt incapabili să spună „îmi pare rău”.

Ne confruntăm cu persoane impulsive, care par fermecătoare, dar care vor minți și înșela pentru a obține ce vor, pretinzând chiar sentimente pe care nu le simt. Amintește-ți că sunt persoane lipsite de empatie.

Pentru a ieși din acest tip de relații toxice este necesar, în primul rând, să fim conștienți de ceea ce se întâmplă și să înțelegem că în acest mod nu vom reuși să fim fericiți sau să ne îmbogățim și să creștem la nivel personal în cadrul cuplului.

A vedea problema este parte a soluției. Apoi, trebuie să vedem dacă partenerul nostru este dispus să schimbe acele atitudini care ne prejudiciază.

Dacă nu există voință de schimbare, trebuie să ne îndepărtăm, deoarece sănătatea noastră fizică și emoțională trebuie să fie prioritară în viața noastră.

Trebuie să ne amintim că o relație sănătoasă se bazează pe două piloni fundamentali: dragoste și respect.

Dacă lipsește unul dintre acestea, înseamnă că suntem cu persoana greșită.

Să vă fie cu folos!
Psihoterapeut Alina Blagoi

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×