14 puncte de actiune dupa cearta – Reconecteaza-te cu partenerul tau
Nu cunosc niciun cuplu care sa spuna ca nu s-a certat niciodata. Cred ca acest lucru este valabil pentru toata lumea. Si este normal! Dupa ce se termina cearta, dar ingrijorarea initiala nu se rezolva, fiecare partener se refugiaza imbufnat in coltul sau ori intoarce situatia pe toate partile, in functie de caracter. Ar trebui sa incerci sa restabilesti comunicarea cu partenerul? Cum sa spargi gheata?
Descopera mai jos 14 puncte de actiune pentru a te reconecta cu partenerul.
1. Nu confunda „reinnoirea contactului” cu „rezolvarea cauzei conflictului”.
Restabilirea contactului nu inseamna rezolvarea imediata a cauzei conflictului sau stabilirea adevarului. Acest lucru este necesar pentru a restabili un dialog calm dupa schimburile aprinse care au avut loc. Daca faci primul pas nu inseamna ca te plasezi intr-o pozitie de superioritate sau inferioritate fata de motivul conflictului. Neintelegerile nu se rezolva in aceasta faza de contact.
2. Alege reconcilierea
Pentru a te reconecta dupa episodul furtunos pe care tocmai l-a trait relatia ta, trebuie in primul rand sa vrei sa faci asta si sa faci alegerea reconcilierii. Odata facuta aceasta alegere, relaxeaza-te cateva minute inainte de a merge catre partener. Acorda-ti acest timp pentru a te gandi in mod intentionat la aspectele pozitive din relatie. Alegand sa arunci o privire pozitiva asupra vietii voastre de cuplu, actionezii in mod constient pentru o abordare pasnica.
3. Iesi la aer curat
Inca nu este timpul sa incerci o reconciliere? Aceasta nu este o problema. A ramane impreuna, in acelasi loc, dupa o cearta nu este intotdeauna cea mai buna optiune. Sa iesi putin pentru a lua aer proaspat si sa petreci timp pe cont propriu poate fi o solutie pentru a evalua situatia sau pentru a te gandi la altceva.
4. Du-te la partenerul tau dupa ce te-ai calmat pe plan intern
Nu are rost sa incerci sa ingropi securea daca aceasta nu este dorinta ta interioara in acel moment. Acorda-ti timp sa te racoresti inainte de a face primul pas. Poate fi necesara o pauza pentru a te calma. Daca nu simti dorinta de pace, daca bombanesti impotriva partenerului, orice incercare de impacare va fi zadarnica pentru ca in adancul sufletului nu este inca momentul. Odata sosit momentul, abordarea ta blanda si atenta va fi favorabila discutiilor in cautarea unei solutii si nu a unui joc de putere.
5. Foloseste limbajul de dragoste al partenerului pentru a sparge gheata
V-am vorbit deja despre cele 5 limbaje ale iubirii ale lui Gary Chapmann. Te invit sa le consulti daca nu esti familiarizat cu conceptul sau daca doresti sa afli mai mult. Pentru a rezuma, toti avem unul sau chiar doua limbaje ale iubirii la care suntem sensibili. Este un mod de a exprima si de a primi dragoste de la cineva. De exemplu, pentru o persoana, serviciile oferite sunt predominante. Daca ii faci o favoare, aproape ca vei sparge gheata! Alte limbaje ale iubirii sunt atingerea, timpul de calitate, cuvintele recompensatoare si darurile.
Daca ai identificat la partenerul tau, inainte de cearta bineinteles, limbajul lui amoros, folosirea acestuia pentru a te reconecta cu el va fi una dintre chei. Daca este deosebit de inclinat spre limbajul atingerii, de exemplu, a merge spre el punandu-ti mana pe umarul lui, pe genunchi sau trecand-o prin par, te va ajuta sa abordezi urmatoarele minute intr-o maniera calma. Acesta va fi primul pas catre un dialog calm si eficient.
6. Abordeaza-i pe ceilalti cu bunatate
Nu este usor sa te apropii de persoana iubita cand a construit un zid intre el si tine dupa cearta. Prin urmare, blandetea si bunatatea trebuie sa aiba intaietate asupra furiei. Folosind cuvinte blande, tandre, fara manie, vei topi gheata si apoi vei putea incepe din nou conversatia.
7. Invita-ti partenerul sa vorbeasca fara a-l forta
Ofera partenerului tau oportunitatea de a vorbi fara a-l forta sa se exprime, prin cuvinte amabile si o atitudine deschisa. Ia in considerare adoptarea unui ton bland si grijuliu. Partenerul tau se va simti apoi increzator si va putea sa exprime ceea ce simte, precum si nevoile pe care le are fara teama de a se simti judecat.
8. Accepta ca nu este inca timpul ca partenerul tau sa se reconecteze
Morocanos, taciturn, partenerul tau ramane tacut sau ramane pe pozitie. Ce sa faci atunci? Te sfatuiesc sa ai rabdare si sa respecti alegerea lui. Poti pur si simplu sa spui cum te simti, respectand in acelasi timp nevoia lui de tacere. Poti, de exemplu, sa-i spui: „Vad ca nu vrei sa vorbesti momentan, iti respect alegerea. Din partea mea, ma simt trist pentru aceasta situatie. Am nevoie de o imbratisare ca sa ma calmez. Dar inteleg ca pentru tine inca nu este momentul. Vino cand esti pregatit. ”
9. Nu te comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat
Daca exista o situatie care dauneaza reinnoirii dialogului, aceasta este de a fi cu un partener care are obiceiul sa-si ingroape capul in nisip si sa ignore complet ceea ce tocmai s-a intamplat. A te comporta ca si cum nimicnu s-ar fi intamplat este chinuitor pentru partener. De multe ori teama de a mai vorbi despre asta, de a se scufunda inapoi in conflict este cea care ii impinge pe unii sa adopte aceasta politica de a-si ingropa capetele in nisip.
10. Exprima-ti sentimentele si emotiile
Pentru a reinnoi dialogul, va trebui sa te exprimi avand incredere in tine si deschizandu-ti inima. Cateodata este dificil pentru unii dintre noi. In aceste cazuri, mizeaza pe cartea sinceritatii. Explica in cuvinte simple emotiile tale din timpul conflictului dupa ce acesta s-a terminat sau macar strigatele s-au oprit. Poti vorbi, uitandu-te in ochii partenerului, punandu-i mana pe umar sau pe genunchi, de exemplu… Toate acestea sunt gesturi care iti vor sustine cuvintele.
11. Nu incerca sa fii un castigator in acest conflict
Esti unul dintre cei care cred ca fiecare cearta trebuie sa aiba un castigator si un invins? Este acest joc de putere predominant in relatia ta? In realitate, atunci cand ambii parteneri intra in acest tip de relatie, comunicarea se deterioreaza si conflictele devin din ce in ce mai prezente. Acest joc nesanatos de castig/pierdere, la fel ca si am dreptate/ai gresit este o adevarata otrava pentru relatiile de cuplu. Daca acesta este cazul tau, te invit sa eviti acest obicei si sa accepti ca intr-o cearta, nu este nevoie sa fie un castigator si un invins. Renuntarea la incercarea de a avea dreptate si trecerea catre ideea de exprima punctul de vedere schimba complet situatia.
12. Asuma-ti responsabilitatea
Sunt responsabil pentru ceea ce spun, sunt responsabil pentru ceea ce fac. A deveni constienti de responsabilitatea pentru cuvintele si actiunile noastre este un pas important in timpul unui conflict de cuplu. Acest pas este una dintre parghiile pentru o comunicare armonioasa si iubitoare.
13. Iesi din jocul de putere „am dreptate/ai gresit”.
Am mentionat acest punct anterior, dar merita aprofundat. Acest joc de putere consta in a dori cu orice pret sa ai dreptate, afirmand-o tare si clar pentru a-l determina pe partener sa renunte. De indata ce discutia in cuplu ia aceasta directie, rezultatul va fi inflamarea spiritelor ce se transforma apoi intr-o cearta verbala. Niciunul dintre parteneri nu il mai asculta pe celalalt. Singurul scop al schimbului verbal este de a avea dreptate cu orice pret.
Pentru a iesi rapid din acest tipar, este de dorit ca cel putin unul dintre cei doi parteneri sa reuseasca sa faca un pas inapoi si sa-si schimbe perspectiva asupra situatiei si a subiectului discutat.
14. Obtine ajutor de la un terapeut de cuplu
In anumite situatii, se intampla ca emotiile si dificultatile sa fie atat de intense incat cuplului ii va fi extrem de dificil sa revina la o comunicare pasnica fara a cere ajutor unei terte persoane. Luarea in considerare a obtinerii ajutorului de la un terapeut este in acest caz o solutie potrivita. Pentru acest lucru, poti apela la un terapeut din zona ta sau poti alege o solutie online.
Care sunt gandurile tale cu privire la acest prim pas de reconectare in relatia ta dupa o cearta? Ce ai identificat in relatia ta datorita acestui articol? Ce vei face pentru a te reconecta cu partenerul tau intr-un mod pasnic? Sper ca citirea acestui articol te-a ajutat si astept cu nerabdare sa-mi trimiti comentariile tale in partea de jos a articolului sau prin e-mail.
Sa va fie cu folos,
Psihoterapeut Alina Blăgoi
Niciun comentariu