10 sfaturi pentru succesul casatoriei

Cabinet psihologie psihoterapie Bucuresti si online

10 sfaturi pentru succesul casatoriei

Loading

1. Spuneti-va lucruri unul altuia

Evita sa lasi loc imaginatiei. Daca ii spun asta, va reactiona asa… Imaginatia negativa este cel mai mare dusman al individului, nu face decat sa tortureze mintea. Mai degraba vorbeste si afla ce crede cealalta persoana despre situatie. „Inceteaza sa faci filme pentru tine” (nu esti regizor).
Mai mult, a spune lucruri iti permite sa nu ingropi emotii si sentimente care te vor chinui zilnic.

2. Fii amabil in reactiile tale

Agresiunea nu duce nicaieri. Daca esti enervat cand cineva iti spune ceva, mai degraba pune-ti intrebarea „ce ma enerveaza”?
Invata sa ai un discurs calm. Comunicarea este o arta. Adesea raspunsurile depind de mesajul transmis si de modul de a-l spune.

3. Asculta-l pe celalalt

Intelege ca sentimentele celuilalt sunt ale lui si ca el este responsabil pentru ceea ce spune.

  • Cand celalalt vorbeste, trebuie sa stii sa asculti. In plus, este important sa nu-l iei drept critic si sa accepti ca depinde de el sa-ti impartaseasca sentimentele. Nu te mai pozitiona ca victima.
  • A-l asculta pe celalalt inseamna si a-i asculta nevoile fara a dori sa le impui pe ale tale, care sunt diferite.

Partenerul tau are nevoi (nu ma refer la cele primitive). Trebuie sa iasa cu prietenii, ii face bine sa aiba grija de gradina… Nu-l frustra spunandu-i ca acestea nu sunt nevoile tale si ca nu te intereseaza.

4. Respecta-l pe celalalt

Ti-ar placea sa fii lipsit de respect? Respectul este baza unor relatii sanatoase si face parte din regulile de aur pentru succesul cuplului tau. Respecta-l pe celalalt asa cum este, nu judeca si nu critica.

  • Lasa-l pe celalalt sa traiasca

Celalalt are dreptul de a gresi. Faptul ca tu ai trait o anumita experienta nu inseamna ca celalalt nu are dreptul sa incerce si el. Este bine sa dai sfaturi, dar trebuie tinut cont de ce este celalalt. Respecta-l pe celalalt in alegerile, dorintele si deciziile lui.

  • Accepta ca celalalt este diferit

Invata sa te adaptezi. Daca un lucru este insuportabil pentru tine, pune-ti mereu aceeasi intrebare: „ce te enerveaza?”. Poti ajunge inapoi la ceva negativ sau poti invata sa-l accepti pe celalalt asa cum este. Ce se intampla daca ti se cere sa te schimbi? Accepta ca celalalt nu impartaseste acelasi punct de vedere ca tine. De asemenea, evita sa cazi in paradigma „tu gresesti si eu am dreptate”. Daca nu este vorba despre o stiinta exacta, fiecare isi are propria parere in functie de modul in care este construit, de trecutul, valorile si credintele sale.

5. Trage-l in sus, felicita-l, multumeste-i

La inceputul unei relatii il felicitam, il complimentam pe celalalt, apoi acestea se raresc. „Mda… stii ca ti-am spus deja”. A auzi cuvinte de apreciere este intotdeauna bine si, de asemenea, ajuta in momentele de indoiala, de interogare (chiar si atunci cand este vorba de lucruri marunte).
Daca nu crezi, desigur, nu are rost sa faci complimente. Toata lumea are nevoie de recunoastere. Trebuie sa stii sa-i spui partenerului tau ca este frumos, ca iti place, ca apreciezi felul in care se imbraca, lucruri simple care fac bine sa fie auzite. Cand nu acordam atentie celuilalt, el va cauta in alta parte ceea ce nu are acasa.

6. Gasiti solutii comune

Adesea solutiile se potrivesc pentru unul dintre parteneri, dar nu si pentru celalalt. In orice management al conflictului, solutia ideala este cea care corespunde ambelor parti in mod egal.

7. Invata sa-ti recunosti greselile si sa-ti ceri scuze

Nimic nu dauneaza mai mult decat rautatea.

8. Spune si nu

Este baza unei relatii trainice. A face lucruri fara tragere de inima conduce doar la frustrare. Scoate-ti din cap ca daca ii spui „nu” celuilalt, nu te va mai iubi. Dragostea nu inseamna sa faci doar ce spune celalalt. 

9. Fii bun cu tine insuti

Inainte de a te angaja si de a fi bun intr-o relatie cu altul, gaseste-ti pacea si fii bun cu tine insuti. Trebuie sa stii sa te descurci singur si sa nu depinzi de celalalt.

10. Surprinde-l cel putin o data pe saptamana

La inceput, stiai sa cumperi un buchet de flori, sa pregatesti o masa la lumina lumanarilor, sa condimentezi relatia. Ce justifica faptul ca nu mai este asa dupa cateva luni de convietuire?
A multumi celuilalt inseamna a-i da importanta. Wow, a facut asta pentru mine!

Concluzie

Este important sa aveti o multime de bani sau o multime de obiecte in casa, daca nu aveti pace in acea casa?

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

Comentarii: 1

  1. […] Anterior: Articolul anterior: 10 sfaturi pentru succesul casatoriei Instagram post 18362335936047640 Instagram post 17984144137920313 Instagram post 18246154357095030 Instagram post 17995834729734201 Instagram post 18023135200524703 Instagram post 17988623086953020 Load More […]

Adaugă comentariul tău

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×